Actualitate

Studenții care nu sunt vaccinați anti-Covid-19 ar putea participa la cursuri doar îmbrăcați în combinezoane

Publicat: 05 mai 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Studenții care nu sunt vaccinați anti-Covid-19 ar putea participa la cursuri doar îmbrăcați în combinezoane

Ministrul Educaţiei şi Cercetării, Sorin Mihai Cîmpeanu, a transmis o propunere controversată în ceea ce priveşte situaţia universităților din România. Reprezentantul Guvernului PNL condus de premierul Florin Vasile Cîțu a sugerat că studenţii care nu sunt imunizaţi împotriva noului coronavirus ar avea acces la orele de practică din laboratoare doar îmbrăcați cu combinezoane de protecţie pentru a limita răspândirea virusului. De asemenea, studenții vaccinaţi anti – SARS – CoV -2 ar putea avea prioritate la cazarea în căminele studențești.

„Sunt unul dintre cei care susțin importanța prezenței fizice pentru derularea stagiilor de practică și activităților directe. Pentru asta, sunt universități care se gândesc ca din toamnă să nu facă rabat de la prezență fizică în cadrul orelor de laborator/lucrări practice și să impună o serie de condiții, spre exemplu participarea studenților vaccinați la aceste ore de laborator și lucrări practice, fără a fi îngrădită participarea studenților care nu sunt vaccinați. Studenții care nu se vor fi vaccinat în toamnă ar putea să aibă la dispoziție, spre exemplu, combinezoane de protecție pe care să le poarte pe tot parcursul programului didactic. Sunt câteva universități și eu personal susțin această variantă”, a declarat ministrul Educației și Cercetării, prof. univ. dr. Sorin Mihai Cîmpeanu.

Studenții vaccinați anti-Covid-19 ar putea avea prioritate la locurile din cămine

În altă ordine de idei, Ministrul Educaţiei și Cercetării susține faptul că ar putea exista o prioritizare a studenţilor vaccinaţi anti-Covid-19 în ceea ce priveşte locurile în cămine.

„Evident cu toţii ne dorim intrarea în normalitate, cu prezenţă fizică integrală, doar că universităţile, dincolo de aceste specificităţi care se constituie în avantaje, am dat exemplul unor dotări, am dat exemplul conectivităţii, am dat exemplul modului de organizare, jumătate parte de curs teoretic, jumătate parte aplicativă, există şi o altă specificitate care nu ajută univerităţile în sensul reluării prezenţei fizice integrale. Partea de cazare în căminle studenţeşti.

Căminele studeţeşti fiind aglomerări pe care nu le poţi controla la fel de bine ca spaţiile didactice. Şi atunci o altă idee ar putea fi prioritizarea studenţilor vaccinaţi în procesul de cazare. Aşa cum dintotdeauna au existat criterii care au dat prioritate celor care au avut rezultate profesionale foarte bune sau celor aflaţi în dificultate din perspectivă socio-economică, aşa s-ar putea acorda prioritate şi celor care sunt vaccinaţi pentru a contribui la o siguranţă sanitară în campusurile universitare. (…) Nu-şi propune nimeni să oblige pe cineva, însă aceste criterii cred că ar putea să fie luate în considerare”, a mai precizat Sorin Mihai Cîmpeanu, ministrul Educației.

În ceea ce priveşte posibilele acuzații legate de discriminare care ar putea apărea în spaţiul public, ministrul Educaţiei a precizat în cadrul aceluiaşi interviu că dintotdeauna a existat o discriminare care nu a trecut de limitele legii.

„Cu siguranţă pot apărea astfel de discuţii, însă răspunsul este foarte clar – dintotdeauna a existat o discriminare care nu a trecut de limitele legii atunci când o universitate are 1.000 de locuri de cazare şi 5.000 de studenţi. Discriminarea e simplă: 1.000 sunt cazaţi, 4.000 nu sunt cazați”, a transmis prof. dr. univ. Sorin Mihai Cîmpeanu, ministrul Educației și Cercetării.

Adauga un comentariu