Prima pagină » Local » Studiu-pilot făcut pe pacienții din secțiile de psihiatrie. Ce au observat medicii după ce au interzis fumatul clasic și au limitat țigările electronice – FOTO

Studiu-pilot făcut pe pacienții din secțiile de psihiatrie. Ce au observat medicii după ce au interzis fumatul clasic și au limitat țigările electronice – FOTO

27 apr. 2024, 02:00, 1 ,
Cristina Doroftei în Local

Una dintre temele dezbătute ieri la Conferința Națională „NO ADDICT”, care a avut loc la Iași, a fost despre consecințele vapatului într-o secție de psihiatrie acuți. Aceasta a fost prezentată de prof. dr. Petru Ifteni, care de-a lungul timpului a observat ce se întâmplă cu un pacient din secția de psihiatrie acuți, internat la Spitalul de Psihiatrie și Neurologie Brașov, dacă i se limitează posibilitatea de a vapa.

Pacienții din secțiile de psihiatrie acuți au avut reacții deosebite la limitarea vapatului în spital

prof. dr. Petru Ifteni

Prof. dr. Petru Ifteni, de-a lungul timpului, a observat ce se întâmplă cu un pacient din secția de psihiatrie acuți, internat la Spitalul de Psihiatrie și Neurologie Brașov, dacă i se limitează posibilitatea de a vapa

Studiul prezentat este unul pilot, medicii afirmând faptul că, având în vedere că este la început, rezultatele vor putea fi prezentate anul viitor. Totul a început când doctorii au interzis fumatul clasic.

„În spitalul nostru de psihiatrie, care funcționează cu colegii noștri neurologi, în urmă cu câțiva ani, fumatul clasic a fost interzis, pentru că există foarte multe surse de oxigen și în momentul în care pe secțiile de psihiatrie fumatul clasic a fost interzis, ne-am întâlnit cu niște situații extrem de amuzate, dar în același timp foarte importante. Pacienți care spuneau că nu vor să se mai interneze în spital pentru că preferă să ia tratamentul acasă, pentru că acolo se fumează.

Ce s-a schimbat după această intervenție, în primul rând, s-a schimbat aerul pe secție, în schimb, se fumează aceste dispozitive de vaping, care sunt la fel de toxice, din punctul meu de vedere. Ideea acestei lucrări ne-a venit în momentul în care am participat la o teză de doctorat asupra consecinței vapatului, asupra sănătății în general. Această lucrare a fost făcută după ce am hotărât să reducem, pe secție, consumul acestor dispozitive pe care pacienții le utilizează”, a subliniat prof. dr. Petru Ifteni, medic psihiatru.

Medicii au observat faptul că cei care fumează în mod excesiv și care au fost cei mai afectați de limitarea fumatului au fost pacienții ce suferă de schizofrenie.

„Îi vedeam pe acei pacienți care stăteau toată ziua și foloseau aceste dispozitive, pacienții despre care pot spune că din punct de vedere clinic nu funcționau cel mai bine. Știm foarte bine că aceste dispozitive conțin, de cele mai multe ori, nicotină, dar pot conține și aditivi, dar și canabis. Este o foarte mare problemă ca într-un spital de psihiatrie să facem și acest filtru, să nu fie introduse tot felul de substanțe.

Vapatul este în creștere și este asociat cu leziuni pulmonare, canceroase și este un factor de risc asociat cu o sănătate mintală precară. În prezent, studiile arată că cel puțin 50 la sută dintre pacienții cu schizofrenie fumează fumează excesiv. Nicotina traversează rapid bariera hematoencefalică, ajungând la creier la 10-20 de secunde după inhalare. Aceasta alterează eliberarea neurotransmițătorilor majori, inclusiv dopamina. Fumatul în rândul persoanelor cu schizofrenie generează rate crescute de mortalitate, boli cardiovasculare, eficacitate redusă a tratamentului și dificultăți financiare”, adaugă prof. dr. Petru Ifteni.

Primele constatări au fost cele că persoanele de sex feminin aleg mai mult să folosească dispozitivele de vaping.

„După ce am hotărât pe secții că pacienții pot vapa un număr redus, am făcut un studiu de tip cross secțional, în perioada 15-22 martie 2024, și am introdus în studiu pacienții fumători și cei nefumători. Am avut 15 pacienți de sex masculin și 22 de sex feminin, astfel – 37 de pacienți internați în secțiile de acuți ale Spitalului Clinic de Psihiatrie Brașov, cu diagnostic de schizofrenie și tulburare afectivă bipolară. Este un studiu-pilot, după un an de zile, vom vedea care sunt concluziile studiului. 80 la sută au folosit un dispozitiv pe zi, 20 la sută – 2-3 dispozitive. Femeile folosesc mai mult aceste dispozitive de fumat. Fumatul la pacienții cu psihoză poate fi legat de tipul de antipsihotic”, mai spune prof. dr. Petru Ifteni.

Vapatul, la fel de toxic precum țigările clasice

conferință Iași

Studiul prezentat este un pilot, medicii afirmând faptul că, având în vedere că este la început, rezultatele vor putea fi prezentate anul viitor

Medicii afirmă faptul că fumatul poate scădea calitatea medicamentelor, astfel că pentru persoanele care vapează este necesar să se mărească doza, pentru ca aceasta să-și facă efectul.

„Fumatul a fost asociat cu niveluri mai scăzute de akatisie indusă de antipsihotice. Clozapina ar putea reduce fumatul la pacienții cu schizofrenie. Nicotina poate îmbunătăți deficitele cognitive la pacienții cu psihoză, inclusiv memoria de lucru și atenția. În urma unor studii făcute de Peruzii, s-a demonstrat că vapatul are impact negativ asupra tensiunii arteriale, provoacă tahicardie, se asociază cu risc crescut de evenimente cardio-vasculare, inclusiv fibrilație arterială și infarct miocardic. Nicotina este inductor al citocromului P450, crescând metabolismul unor antipsihotice, în special clozapină și olanzapină, scade nivelul lor plasmatic și reduce eficacitatea antipsihotică.

În concluzie, vapatul poate genera creșteri ale tensiunii arteriale, ale alurii ventriculare și modificări de fază terminală ECG. Poate duce creșterea necesarului de antipsihotice și poate fi asociat cu creșterea numărului de contenții mecanice. Fumătorii cu boli psihice au mai multe șanse de a muri din cauza unei boli legate de fumat decât din cauza diagnosticului lor psihiatric primar. Renunțarea la fumat este o componentă integrantă a managementului pacienților cu boli mintale”, declară prof. dr. Petru Ifteni în legătură cu pacienții din secțiile de psihiatrie acuți, cărora li s-a limitat posibilitatea de a vapa.

Conferința Națională „No Addict”, organizată de dr. Ovidiu Alexinschi, medic primar psihiatru, se va încheia astăzi, 27 aprilie 2024.

Comentarii
  • Niste medici de kkt au profitat de incapacitatea pacientilor de a-si exprima vointa, facand experimente pe ei. Dr. Mengele reloaded.
    Daca exista documente semnate, ar trebui ca semnatura sa apartina curatorului bolnavului psihic, si nicidecum apartinatorilor ori rudelor. Se mai si lauda cu asta…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`