Local

Tabără organizată de Liceul Special „Moldova” din Târgu Frumos! Elevii cu nevoi speciale au participat la o serie de activități

Publicat: 26 aug. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Tabără organizată de Liceul Special Moldova din Târgu Frumos Elevii cu nevoi speciale au participat la o serie de activități
Tabără organizată de  Liceul Special „Moldova” din Târgu Frumos

Liceul Special „Moldova” din Târgu Frumos care școlarizează elevi nevăzători și cu deficiențe de vedere din regiunea Moldovei a organizat recent o tabără intitulată „În tandem pe munte”, parte a proiectului „Descoperim lumea în tandem”. Douăzeci de elevi cu deficiențe de vedere, însoțiți de adulți, personal didactic și personal auxiliar al liceului, au participat la diverse activități, scopul fiind ca aceștia să dezvolte deprinderi de viață independentă, de cooperare și adaptare la mediul urban și natural greu accesibil, în cadrul celor patru ateliere propuse: „Ciclism în tandem”, „Dezvoltarea abilităților de viață independentă”, „Orientare și mobilitate” și „Clubul științelor aplicate”

Prima zi a debutat cu exersarea mersului în tandem pe biciclete, unde elevii și adulții au colaborat și s-au coordonat, adaptându-se la posibilitățile fiecărui partener. Astfel, copiii au dezvoltat abilități de viață independentă, participând, prin rotație, la pregătirea sălii de mese, precum și la debarasarea și selectarea deșeurilor.

Activități educative pentru elevii cu nevoi speciale

Deși mai este foarte puțin până când va începe noul an școlar, activitățile de recreere, dar și de învățare, continuă să încânte elevii ieșeni.

Liceul Special „Moldova” din Târgu Frumos care școlarizează elevi nevăzători și cu deficiențe de vedere din regiunea Moldovei, respectiv tineri cu nevoi speciale, a organizat recent tabăra intitulată „În tandem pe munte”, parte a proiectului „Descoperim lumea în tandem”, oferindu-le oportunitatea acestora de a socializa și de valoriza timpul rămas din vacanța de vară.

„Întreaga echipă a beneficiat de un tur ghidat al Școlii Gimnaziale Ibănești ce s-a încheiat cu o întâlnire în cadrul căreia am împărtăşit experiențe semnificative legate de şcoală, educație, viziune asupra integrării şcolare şi orientării în carieră. După-amiază am organizat un atelier de gastronomie în cadrul căruia elevii, îndrumați de adulți, au spălat, curățat și tăiat legume, iar seara s-a încheiat cu impresii în jurul focului de tabără. În continuare, în cea de-a treia zi a început cu activitatea „Ștafeta în tandem”, organizată în colaborare cu elevii voluntari ai Școlii Gimnaziale Ibănești. Am parcurs în ștafetă aproximativ 12 km de drum forestier, coborând de la tabăra noastră până la Satul Alegoric de la Fâncel, Ibănești. După masa de prânz am fost primiți în vizită de către Alteța Sa Prințul Dimitrie Sturdza la cabana sa de vacanță „Casa Cerbului”, unde am vizitat muzeul său privat de vânătoare. După-amiază, copiii, coordonaţi de domnul profesor de geografie, au participat la o activitate educativă, cu scop de explorare a mediului natural şi de orientare geografică, unde aceștia au putut observa și simți diferența între diferitele tipuri de arbori, au putut estima altitudinea la care ne aflăm, în funcție de tipul de pădure, au stabilit punctele cardinale, luând ca reper mușchiul de pe copaci și multe altele”, a declarat Antonina Bliorț, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Iași.

În cea de-a patra zi, echipa a vizitat Castelul Regal de Vânătoare, Biserica de lemn „Sfântul Nicolae” din Lăpușna, Păstrăvăria Lăpușna și a descoperit Borna din Ibănești de pe Via Transilvanica ce marchează traseul dintre Putna și Drobeta Turnu-Severin, având o lungime de 950 de kilometri.

Utilul a fost îmbinat cu plăcutul

Copiii au fost fascinați de timpul petrecut în tabără, motiv pentru care o parte din ei a ales să ne împărtășească câteva gânduri:

„Mi-a plăcut foarte mult focul de tabără. Printre activitățile mele preferate au fost vizitele făcute, plimbările cu bicicletele și tenisul de masă. Mi-a plăcut la păstrăvărie, am observat peştii, am învățat cum sunt crescuţi şi faptul că unii sunt folosiți pentru popularea râurilor din zonă”, a spus Matei, unul dintre copiii care au participat la eveniment.

„Mi-au plăcut mult drumeția şi tandemul, noi avem multă nevoie de activități diverse în natură şi de mişcare. Mi-a plăcut vizita la Mănăstirea „Sf. Nicolae”, unde starețul este singurul locuitor al mănăstirii şi al satului Lăpuşna”, a adăugat și Cosmin.

Adauga un comentariu