National

Tatăl uneia dintre fetițele schimbate la naștere din greșeală la maternitatea din Ploiești, detalii cutremurătoare: „Asistenta a tot încercat să ne convingă că este a noastră”

Publicat: 18 feb. 2024
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Tatăl uneia dintre fetițele schimbate la naștere din greșeală la maternitatea din Ploiești detalii cutremurătoare Asistenta a tot încercat să ne convingă că este a noastră
Este primul copil al familiei Ioniță, adus pe lume după 10 ani de operații și tratamente chinuitoare și costisitoare

Cristian Ioniță, 42 de ani, părintele uneia dintre fetițe, a povestit, pentru Observatorul Prahovean, prin ce șoc a trecut când și-a dat seama că bebelușul se afla în brațele unor persoane necunoscute. Este primul copil al familiei Ioniță, adus pe lume după 10 ani de operații și tratamente chinuitoare și costisitoare. Doi nou-născuți au fost schimbați, întrei ei, la maternitatea din Ploiești, după un lung șir de erori.

„Pe 9 februarie, soția mea a născut-o pe Raisa Ioana. Totul a decurs normal, până pe 12 februarie, ziua externării. Pentru că în aceeași zi era operată și mama mea, i-am spus soției să solicite amânarea externării până spre după-amiază”, povestește Cristian Ioniță.

„În jurul orei 15.10 am ajuns cu soția mea pe un hol, așteptând copilul pe care trebuia să-l îmbrăcăm și să-l ducem acasă. Eram amândoi extrem de emoționați. Ne-am dorit foarte mult acest copil, mai ales că ne-am confruntat cu probleme medicale mai bine de zece ani”, rememorează părintele.

„Eram foarte fericiți”

„Eram foarte fericiți. La un moment dat a ajuns la noi o doamnă asistentă cu un căruț în care era o fetiță. Când am văzut-o, chiar am glumit că pare mai mică decât o știam. Doamna ne-a poftit în sală pentru a schimba copilul. Ne-a predat actele și ne-a cerut hainele Raisei. Soția mea și-a dat seama imediat că nu era copilul nostru și i-a spus asistentei că ne-a adus un alt bebeluș”, spune tatăl.

„Asistenta a insistat că e copilul nostru și a început să o îmbrace, grăbindu-se să ne-o predea. Soția i-a explicat că fetița noastră avea câteva semne distinctive, la buze, la ochi și o altă culoare a părului. I-am arătat poze cu fetița noastră pe care le aveam în telefon, era și o diferență de fizionomie”, descrie el situația.

„Știți ce a făcut asistenta atunci? A început să o tragă pe fetiță de obraji, ca și când era din plastilină și o modela, doar-doar să ne convingă că e a noastră.

Cristian Ioniță:

În acel moment, soția lui Cristi a început să resimtă șocul și a izbucnit în plâns. Repeta că acela nu este copilul ei. Atunci, tatăl s-a uitat la brățara copilului, care nu coincidea cu brățara mamei și nici cu fișa medicală de externare.

„Asistenta a continuat. Mi-a spus că a încurcat brățările când le-a făcut baie copiilor! Am mai luat odată actele la verificat și am observat că, printre ele, se număra și talonul care stă la patul copilului. Acolo era trecut numărul de identificare al brățării, cu altă greutate, alt prenume, alt medic. Doar numele de familie, Ioniță, coincidea. Atunci asistenta ne-a lăsat cu copilul în sală și a plecat”, spune Ioniță.

„Am început să strig pe hol să mi se dea copilul”

„M-am dus ea, deși insista să nu o urmăresc. Am ajuns la etajul al șaselea, unde am început să strig pe hol să mi se dea copilul!”, recunoaște tatăl.

Între timp, o doctoriță chemată acolo a cântărit copilul și a văzut că este o diferență de aproape o jumătate de kilogram, a verificat documentele și le-a spus celor prezenți că tatăl are dreptate: „A încercat să o liniștească pe soția mea, apoi, de față cu noi, au fost sunați ceilalți părinți să aducă înapoi fetița noastră pentru că s-a produs o încurcătură”.

„Aceeași zi de naștere, același nume, tot fetițe”

„Schimbul” de copii s-a făcut după ora 17.00: „Vă dați seama că erau supărați și ceilalți părinți. Nu am discutat prea mult cu ei, dar ne-au povestit că atunci când asistenta le-a dat copilul nostru l-a îmbrăcat repede și l-a predat fără a face verificări. Oricum, când au ajuns acasă, au avut și ei dubii că e fetița lor!”.

Scuza pentru incident a fost „o zi solicitantă, cu 11 copii la externare “. Călin Boeru, șeful maternității, a declarat, pentru Observatorul Prahovean: „Eu nu am mai întâlnit situația aceasta. A fost și un complex de coincidențe: aceeași zi de naștere, același nume de familie, același sex al copilului. Dar bine că s-a rezolvat. Asta e important!”.

Comentarii
Adauga un comentariu