Sanatate

Tipul de cancer tot mai frecvent în rândul tinerilor. Metoda potrivită pentru a împiedica apariția acestuia

Publicat: 18 apr. 2024
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Tipul de cancer tot mai frecvent în rândul tinerilor. Metoda potrivită pentru a împiedica apariția acestuia
Statisticile arată că tot mai mulți tineri se confruntă cu boala

Tot mai mulți tineri sunt diagnosticați cu cancer de colon, iar statisticile arată că, până în 2030, frecvența va crește cu 125 la sută. De aceea, este extrem de important screeningul bine făcut.

”Am avut în urmă cu câteva săptămâni o pacientă de 22 de ani, pe care am operat-o de cancer de colon.”

Este mărturia unui doctor care atrage atenția asupra pericolului pe care îl reprezintă această patologie dacă nu este depistată din timp.

Statisticile arată că tot mai mulți tineri se confruntă cu boala

Statisticile arată că până în 2030 frecvența cancerului colorectal va crește cu 125 la sută, iar screeningul bine făcut poate împiedica apariția acestuia.

„Anual, cu 2-3% crește frecvența cancerului de colo sau rect la tineri. Ne referim la creșterea frecvenței în intervalul de vârstă 20-30 de ani. Acum câțiva ani nu ne gândeam că putem să tratăm sau tratăm extrem de rar un cancer de colon sau rect în acest interval de vârstă și iarăși intevașul 30-40 de ani. Ar trebui ca într-o manieră de screening, după vârsta de 45 de ani toată populația sănătoasă să efectueze această examinare, iar până în 45 de ani, dacă avem semne generale sau locale care persistă și care nu sunt rezolvate de tratementele obisnuite, să ne gândim și la acești pacienți, chiar dacă sunt tineri, să realizăm o colonoscopie.”, a declarat Dr. Florin Grama, medic primar chirugie generală.

Pentru cancerul de colon, recomandarea Societății Americane de Chirugie Colorectală, este ca pentru acele cazuri de chirurgie electivă – adică cele care nu sunt operate în urgență, intervenția să se realizeze într-o manieră miniminvazivă, bineînțeles atunci când expertiza există în cadrul acelei clinici. Manieră miniminvazivă înseamnă fie laparoscopic, fie robotic.

Însă atenție, precizarea care se face este că trebuie să existe expertiza care să ofere rezultate din punct de vedere oncologic ca și o operație clasică. Scopul nu este ca pacientul să fie operat miniminvaziv, ci să fie operat bine.

Comentarii
Adauga un comentariu