Magazin

Tulburările de limbaj la copii – Cum te poate ajuta un logoped să treci peste aceste dificultăți

Publicat: 01 iul. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Tulburările de limbaj la copii  Cum te poate ajuta un logoped să treci peste aceste dificultăți

Problemele de comunicare la copii pot fi rezolvate, în mare măsură, de un logoped cu experiență. Dificultățile de vorbire, masticație și chiar respirație intră în atenția unui specialist în domeniu. Descoperă în acest articol cât de util este un logoped pentru prevenirea și corectarea tulburărilor de limbaj la copii.

Iată cum descoperi că micuțul are probleme de vorbire și când trebuie să mergi la logoped!

 

  • Problemele de comunicare la copii – Când le poți descoperi

 

Defectele de vorbire și comunicare ale copiilor pot fi descoperite la timp, dacă părinții acordă o atenție majoră în această direcție. În timp ce anumiți copii își dezvoltă rapid limbajul și încep să comunice cu părinții și cu cei din jur relativ ușor, alții dezvoltă probleme de vorbire care pot fi rezolvate, însă, cu ajutorul specialiștilor.

Părinții sunt cei care descoperă primii când micuții au dificultăți de comunicare și nu se pot exprima corespunzător sau conform așteptărilor. Pe lângă deviațiile de limbaj, pot interveni și probleme de masticație sau de respirație care îngreunează procesul de vorbire al copiilor. 

Dacă ești părinte și descoperi asemenea probleme la copilul tău, este cazul să îți îndrepți repede atenția către un logoped și serviciile acestuia. Iată cu ce dificultăți te poți confrunta, dacă ai un copil care nu reușește să comunice cu tine în mod corect:

  • Bâlbâiala este o tulburare de fluență și ritm care se poate dezvolta la micuți, incepand cu varsta de 3-4 ani;
  • Pronunția defectuoasă presupune pronunția incorectă sau incompletă a cuvintelor și sunetelor;
  • Dezvoltarea deficitară a limbajului poate oferi primele semne de mutism sau o întârziere a vorbirii celui mic.

Acestea sunt doar trei exemple de disfuncționalități, destul de grave, ce se pot descoperi odată cu dezvoltarea copiilor. Este mai mult decât indicat să iei legătura cu un logoped care să ofere terapiile potrivite celor mici. Vei descoperi cum exersarea și perseverența vor da rezultate peste așteptări.

 

  • Terapiile oferite de un logoped cu experiență

 

În primul rând, un logoped va face o serie de analize, cu ajutorul cărora poate să descopere problemele de limbaj și comunicare ale micuțului tău. Nu trebuie să te sperii, pentru că acesta lucrează într-un cadru prietenos, adecvat copiilor, are experiență în comunicarea cu aceștia și îl va aborda pe cel mic astfel încât să nu îi inducă o stare de disconfort. 

În cazul în care ești în căutare de un expert în domeniu, poți să vezi aici serviciile medicale de logopedie ce îți poți fi de folos. Poți apela la Clinica-hope.ro pentru informații complete și îndrumare din partea specialiștilor.

Iată, în linii mari, care sunt tratamentele și metodele specifice, dedicate copiilor cu deficiențe de vorbire și limbaj:

  • La ședințele de logopedie se exersează anumite sunete, pe care cel mic nu le poate dezvolta și oferi în mod corect.
  • Părinții sunt sfătuiți să acorde o atenție deosebită acestor ședințe, ca mai apoi, acasă, să poate exersa cu micuții lor.
  • Activitățile specifice și terapiile punctuale pentru rezolvarea problemelor de vorbire ale celor mici vor fi explicate de logoped.
  • Dezvoltarea auzului fonematic și mai exact a aparatului fonoarticulator se face cu ajutorul exercițiilor specifice, oferite de un logoped.

Pe lângă ședințele săptămânale la logoped, părinții vor fi sfătuiți să continue munca din cabinetul medical, acasă, cu cel mic. Astfel, se vor urmări progresele și se va interveni acolo unde primele terapii nu dau rezultate de la bun început.

Așadar, beneficiile serviciilor de logopedie sunt numeroase, iar specialiștii recomandă verificarea dezvoltării limbajului la copii, încă de la vârstă de 4 ani. Este esențial sa acorzi o atenție deosebita tulburărilor de comunicare, să poți apela din timp la serviciile unui expert în logopedie. 

Sursă foto: Pexels.com. 

 

 

 

Adauga un comentariu