Local

Tulpini noi ale coronavirusului aduc în spitale cazuri mult mai severe! Starea pacienților evoluează într-o perioadă mult mai scurtă către o formă gravă a bolii

Publicat: 27 mart. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Tulpini noi ale coronavirusului aduc în spitale cazuri mult mai severe Starea pacienților evoluează într-o perioadă mult mai scurtă către o formă gravă a bolii
Pacienți infectați cu o nouă tulpină de coronavirus au fost externați din Spitalul de Boli Infecțioase din Iași

Cazuri noi de coronavirus sunt caracterizate de o evoluție defavorabilă mult mai rapidă în județul Iași. Noua tulpină apărută în Marea Britanie, care este mult mai contagioasă, ar infecta populația într-o proporție mult mai mare. Celelalte două tulpini, din Africa de Sud și Brazilia, sunt suspectate, de asemenea, că s-au răspândit în rândul ieșenilor

Ieri, 26 martie 2021, cel de-al doilea pacient care a fost diagnosticat cu tulpina din Marea Britanie a fost externat din Spitalul de Boli Infecțioase din Iași. Este vorba despre unul dintre cei doi ieșeni din județul Iași care au primit, după secvențierea probelor trimise de medicii ieșeni la laborator, vestea că sunt infectați cu o nouă tulpină. Pe 19 martie 2021 au primit rezultatele, fiind internați în sectorul COVID-19 al Spitalului de Boli Infecțioase din Iași. Primul a fost externat în urmă cu câteva zile. Cadrele medicale mai cred și faptul că în rândul populației circulă și alte tulpini, cea din Africa de Sud și cea din Brazilia. Creșterea tot mai rapidă a numărului de cazuri confirmate pozitiv cu coronavirus a fost astfel explicată. Este deja cunoscut faptul că noile tulpini sunt mult mai contagioase, dar se discută și despre faptul că dau forme mult mai grave.

Forme mult mai severe ale infecției cu coronavirus fac ravagii. Tulpinile noi au o evoluție imprevizibilă

Odată cu valul trei și cu numărul mare de pacienți internați în secțiile de Terapie Intensivă, medicii au dat vina pe o serie de aspecte. Trendul ascendent al cazurilor de coronavirus este cauzat de circulația rapidă a noilor tulpini, de relaxarea populației privind măsurile de prevenție și numărul insuficient al persoanelor imunizate. Cu un grad de răspândire cu 50 la sută mai mare, noua tulpină a fost depistată în aproape jumătate dintre județele din țară. Pacienți tineri ajung în stare gravă la spital, iar consumul de medicamente este tot mai mare.

„Observăm o evoluție spre agravare a cazurilor. Determinate de contagiozitatea mai mare a noilor tulpini, dar și a faptului că încă nu sunt multe persoane vaccinate anti-COVID-19, numărul pacienților crește. De asemenea, a fost și o relaxare din partea ieșenilor, nu au mai respectat atât de atent măsurile de protecție. Nivelul de oxigen în sânge scade într-o perioadă mult mai scurtă de timp. Ajung în a șasea zi în UPU, sunt confirmați pozitiv și au o formă gravă a bolii. Am avut doi pacienți din zona rurală care au fost diagnosticați cu tulpina Kent, pe care i-am externat, ultimul chiar în această dimineață (n.r.- 26 martie 2021)”, a spus dr. Carmen Manciuc, director medical al Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.

Pacienții care suferă de diabet, hipertensiune sau obezitate rămân și în valul trei de pandemie în zona de risc ridicat

Tot mai multe persoane confirmate pozitiv cu coronavirus care ajung în spitalele suport-COVID-19 din Iași au nevoie de suport de oxigen sau de internare în secțiile de Terapie Intensivă. Pacienții diabetici, obezi și hipertensivi rămân în continuare cei mai vulnerabili în fața bolii. Valul trei este în plină desfășurare. Situația se schimbă însă de la un minut la altul, iar autoritățile recomandă ieșenilor să respecte cu strictețe măsurile de protecție.

„Avem mai multe persoane internate până în vârsta de 50 de ani. Formele grave apar în continuare la pacienții diabetici, cu hipertensiune și obezitate. Noua tulpină abia circulă și este prea devreme să avem niște păreri foarte specifice”, a mai explicat medicul ieșean.

Pacienții infectați cu coronavirus ajung în stare foarte gravă la spital. Ieri au fost diagnosticați 151 de ieșeni

În județul Iași, de la debutul pandemiei s-au raportat până ieri, 26 martie 2021, 37.575 de cazuri cu persoane infectate cu COVID-19. Tot ieri, au fost raportate 151 de cazuri noi, iar 32 de persoane au fost externate. Medicii ieșeni au transmis o serie de recomandări ieșenilor pentru această perioadă.

„Ca numărul pacienților să nu mai crească, trebuie să se vaccineze cât mai mulți, să nu mai creadă în medicamente minune. De la primele simptome trebuie să anunțe medicul de familie. Apoi este nevoie de respectarea măsurilor de prevenție, de o igienă corespunzătoare”, încheie dr. Carmen Manciuc.

Adauga un comentariu