Eveniment-Social

Un celebru campion mondial, prezent la Iași, într-un loc unic din România – FOTO

Publicat: 24 iul. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Un celebru campion mondial prezent la Iași într-un loc unic din România - FOTO
Sâmbătă, 29 iulie 2023, începând cu ora 10.00, Muzeul Național al Literaturii Române Iași organizează ”Partida generațiilor”, între marele maestru internațional Florin Gheorghiu, campion mondial, și Anastasia Deleanu, tânără șahistă în vârstă de 8 ani de la Academia de Șah Cotnari Iași

La Iași și într-un loc unic din România va fi prezent un celebru campion mondial! Sâmbătă, 29 iulie 2023, începând cu ora 10.00, Muzeul Național al Literaturii Române Iași organizează „Partida generațiilor” între marele maestru internațional Florin Gheorghiu, campion mondial, și Anastasia Deleanu, tânără șahistă, în vârstă de 8 ani, de la Academia de Șah Cotnari Iași

Celebru campion mondial, prezent la Iași, într-un loc unic din România! Sâmbătă, 29 iulie 2023, începând cu ora 10:00, Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR) Iași organizează „Partida generațiilor” între marele maestru internațional Florin Gheorghiu, campion mondial, și Anastasia Deleanu, tânără șahistă, în vârstă de 8 ani, de la Academia de Șah Cotnari Iași. Evenimentul se va desfășura concomitent cu Campionatul European de Șah care are loc la Iași (24 iulie – 4 august 2023).

Partida se va juca la Vila Sonet (Muzeul „Mihai Codreanu” Iași), în salonul în care sonetistul își primea oaspeții-scriitori: Mihail Sadoveanu, George Topîrceanu, Otilia Cazimir, Ionel și Păstorel Teodoreanu, Garabet Ibrăileanu și alții. Vila Sonet este, de altfel, recunoscută pentru celebrele partide de șah care se țineau aici, mărturie fiind masa expusă, la care jucau deseori Mihai Codreanu și Mihail Sadoveanu. Poziția finală a „Partidei generațiilor” va fi redată pe tabla de șah a lui Mihai Codreanu.

Celebru campion mondial, prezent la Iași, într-un loc unic din România

În deschidere va vorbi maestrul internațional la șah Vladimir Danilov, președinte al Clubului Sportiv Municipal Iași 2020 și vicepreședinte al Federației Române de Șah, iar „Partida generațiilor” va putea fi urmărită live la TVR Iași și Radio România Iași. De la ora 11.30, la Casa Bolta Rece va avea loc un Simultan de șah cu marele maestru internațional Florin Gheorghiu, la care vor participa șahiști amatori, pasionați de sportul minții. Tot la Bolta Rece va putea fi vizionat un documentar despre Florin Gheorghiu, o legendă a șahului, învingătorul lui Bobby Fischer – un geniu excentric, cunoscut drept cel mai tânăr mare maestru internațional la vârsta de 15 ani.

Evenimentul este organizat de Primăria Municipiului Iași, Muzeul Național al Literaturii Române Iași și CSM Iași 2020 în parteneriat cu Compania Cotnari, Casa Bolta Rece și Asociația „Patrimoniu pentru comunitate” Iași. Proiectul este coordonat de Beatrice Panțîru și Valentin Talpalaru, muzeografi MNLR Iași, și Vladimir Danilov, CSM Iași 2020.

În 1963, campion mondial la juniori. Gheorghiu a fost descoperit, ca șahist, de maestrul internațional Corvin Radovici

Florin Gheorghiu este un mare maestru internațional român de șah care a fost de 9 ori campion național de șah al României, iar în 1963, campion mondial la juniori. Gheorghiu a fost descoperit, ca șahist, de maestrul internațional Corvin Radovici. Florin Gheorghiu a urmat Liceul „I.L. Caragiale” din Ploiești. Ulterior, a absolvit Facultatea de Filologie, secția română-engleză, din cadrul Universității din București.

Deja, la vârsta de 13 ani devine campion național de șah la juniori. Trei ani mai târziu câștigă, prima dată, campionatul țării. În total, a fost de 9 ori campion național de șah la seniori, în anii 1960, 1962, 1964-1967, 1973, 1977 și 1987. În 1970 s-a clasat pe locul 1-2, la egalitate cu Victor Ciocâltea, cu care a susținut un meci de baraj de 10 partide, terminat la egalitate. Florin Gheorghiu a obținut, în 1963, la Campionatul Mondial de juniori de la Vrnjačka Banja, primul titlu de campion mondial pentru șahul românesc, performanță în urma căreia FIDE i-a acordat titlul de maestru internațional.

Cu doi ani mai devreme, în 1961, la Haga, șahistul român se clasase pe locul al doilea la aceeași competiție. În 1965, Florin Gheorghiu a devenit primul mare maestru român la șah. Între 1960 și 1967, Florin Gheorghiu a reprezentat România la șase ediții ale campionatelor mondiale studențești pe echipe.

A jucat pentru România la 14 olimpiade (1962-1974, 1978-1990). Vorbim de un celebru campion mondial, prezent la Iași, într-un loc unic din România.

Adauga un comentariu