Titlurile zilei

Un profesor universitar din Iași a declarat război spitalului privat Arcadia, deținut de afaceristul Dan Fiterman! Prof. univ. dr. Cornelia Bejan spune că a fost umilită, amenințată și obligată să facă zilnic test COVID-19 timp de un an ca să poată să-și viziteze mama

Publicat: 23 iun. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Un profesor universitar din Iași a declarat război spitalului privat Arcadia deținut de afaceristul Dan Fiterman Prof. univ. dr. Cornelia Bejan spune că a fost umilită amenințată și obligată să facă zilnic test COVID-19 timp de un an ca să poată să-și viziteze mama
Prof. dr. Cornelia Bejan a fost obligată să plătească 50.000 de lei pe testele PCR pentru a-și putea vizita mama internată la spitalul Arcadia

O profesoară din Iași a cheltuit aproximativ 50.000 de lei pe zeci de teste PCR! Prof. univ. dr. Cornelia Bejan, cadrul didactic în cadrul Universității Tehnice „Gh. Asachi” din Iași, acuză spitalul privat Arcadia că a obligat-o să se testeze zilnic pentru a putea să își viziteze mama internată. Timp de mai bine de un an, profesoara a fost obligată să se testeze pentru a avea acces în salonul mamei. În urma numeroaselor testări, căile respiratorii ale femeii au fost grav afectate. Spitalul Arcadia este deținut de afaceristul Dan Fiterman

O femeie din Iași acuză spitalul privat Arcadia din Iași că, timp de un an, medicii ar fi obligat-o să își facă zilnic teste PCR pentru a-și vizita mama internată la Secția îngrijiri paliative. Din luna martie 2020, de la începutul pandemiei de COVID-19, și până în luna aprilie 2021, prof. univ. dr. Cornelia Bejan, profesor universitar doctor la Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” Iași, a cheltuit aproximativ 50.000 de lei pe testele efectuate. Ieșeanca spune că nu i se pare normal acest lucru și din această cauză are probleme de sănătate.

„Am o valiză de teste PCR, pe care le-am făcut pe parcursul acestei pandemii. Mai exact din luna martie 2020 până pe data de 14 aprilie 2021 am făcut teste zilnic sau uneori la două zile pentru a-mi putea vizita mama internată la spitalul Arcadia în secția de îngrijiri paliative. Am fost obligată să fac aceste teste pentru că altfel nu îmi permiteau accesul la mama mea, ceea ce nu este normal. Direcția de Sănătate Publică Iași, împreună cu Institutul Regional de Oncologie Iași, a precizat că nu era obligatoriu să fac aceste teste zilnic.

A fost o perioadă lungă în care le făceam zilnic, dar mai târziu ei au mai acceptat să le fac o dată la două zile. Am cheltuit pentru aceste teste aproximativ 50.000 de lei, cele mai ieftine erau la IRO, 220 de lei, și am mai făcut la Praxis, unde costau 250 de lei. Aveam nevoie de aceste teste, pentru că eu mergeam zilnic în vizită la mama pentru a mă asigura că este îngrijită corespunzător. Nu eram sigură pe ajutorul care i se oferea acolo, în secția de îngrijiri paliative de la Spitalul Arcadia”, a declarat prof. univ. dr. Cornelia Bejan.

Numărul mare de teste i-au afectat căile respiratorii profesoarei din Iași

În urma zecilor de teste, cadrul didactic universitar a rămas cu sechele. Căile respiratorii ale femeii sunt afectate. Prof. univ. dr. Cornelia Bejan și-a dorit pentru mama ei cele mai bune servicii medicale și de aceea a ales spitalul Arcadia, însă a fost dezamăgită. Pentru internarea mamei, profesoara Cornelia Bejan plătea suma de 180 de lei pe zi. Mama femeii a decedat pe data de 14 aprilie 2021, atunci când a fost efectuată și ultima testare.

„Plăteam 180 de lei pe zi spitalizare și totuși nu era ceea ce ne așteptam. A murit în condiții grele. Am hotărât împreună cu familia să o ducem la cel mai scump spital privat din Iași pentru că ne-am gândit că și serviciile medicale vor fi cele mai bune. Fiul meu, de câte ori își dorea să își viziteze bunica, era obligat să își facă și el testul. Testele care ni se cereau trebuiau să fie efectuate în ziua precedentă de a mă prezenta la mama, cel mult cu o zi în urmă.

Imaginați-vă că de la atâtea probe recoltate, gâtul și nasul meu sunt foarte afectate, iritate și sensibile. M-am înscris pe lista de așteptare pentru vaccinare, pentru a nu mai fi nevoită să suport testele, însă mi-au transmis de la Spitalul Arcadia că cei vaccinați pot transmite boala și tot îmi trebuie test. Mereu mi-au cerut test. Urmează să mă vaccinez pentru a pleca în Brazilia”, a mai adăugat prof. univ. dr. Cornelia Bejan.

În edițiile anterioare ale „BZI” a fost prezentat cazul unui bărbat care a murit cu zile la o lună după ce a fost operat la Spitalul Arcadia, deținut de omul de afaceri Dan Fiterman.

Directorul DSP Iași: „Se poate spune că a fost vorba despre un abuz din partea spitalului”

Conducerea Direcției de Sănătate Publică (DSP) Iași a precizat pentru reporterii „BZI” că ieșeanca Cornelia Bejan nu a făcut nicio sesizare cu privire la cele întâmplate.

„Fiecare spital are dreptul de a stabili propriile reguli în prevenirea raspândirii coronavirusului. Reprezentanții aleg modul în care își protejează atât pacienții, cât și personalul. Se poate spune că a fost vorba despre un abuz din partea spitalului, dar și femeia putea face o reclamație încă de atunci. Să ne amintim că la începutul pandemiei vizitatorii nu aveau voie să intre la pacienți în spital nici cu test negativ, nici fără test. Inițial se știa că un test PCR este valabil 48 de ore, iar mai târziu – 72 de ore. Dacă stăm și ne gândim, această femeie a suportat cel puțin 250 de teste PCR, care știm că nu sunt plăcute. Dacă se va hotărî să facă o plângere oficială, vom face verificări”, a declarat dr. Vasile Cepoi, directorul DSP Iași.

Prof. univ. dr. a fost amenințată de reprezentanții Spitalului Arcadia

Profesoara universitară Cornelia Bejan susține că nu a vrut să facă o plângere, deoarece consideră că nu va avea câștig de cauză.

„Nu am vrut să fac reclamații, pentru că sunt conștientă că totul se mușamalizează. Sunt eu, singură, împotriva unui spital. Mama mea era în mâinile lor, nu mă puteam pune rău cu ei. Depindeam de ei. După ce a decedat, m-au pus să semnez o foaie că pe tot parcursul internării mamei mele i-a fost administrat corect tratamentul și a fost bine îngrijită. M-au amenințat că dacă nu o semnez, o să am de suferit până îi face autopsia, că o să mi-o dea peste două săptămâni acasă. Mama mea avea 91 de ani”, a precizat prof. univ. dr. Cornelia Bejan.

Reporterii „BZI” l-au contactat telefonic pe Dan Fiterman, patronul Spitalului Arcadia, pentru a cere un punct de vedere ieri, la ora 10:40, însă acesta a refuzat să comenteze și a sugerat să fie trimis un e-mail detaliat.

„O să vă rog să scrieți un e-mail către secretariat și, cu siguranță, colegii mei o să vă răspundă. Trimiteți la adresa: [email protected]”, a declarat Dan Fiterman.

Reporterii „BZI” au trimis două email-uri și până la închiderea ediției nu s-a primit niciun răspuns din partea unității medicale private cu privire la această situație.

Adauga un comentariu