Local

Va apărea un nou spital în centrul Iașului! Investiția se ridică la 40 de milioane de euro – FOTO

Publicat: 09 feb. 2023
_____ Vizualizări 2 Comentarii
Va apărea un nou spital în centrul Iașului Investiția se ridică la 40 de milioane de euro  FOTO
Un nou spital va apărea în centrul Iașului. Este vorba de Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” din Iași, care odată cu finalizarea Pavilionului 8, va fi total schimbat

Un nou spital va apărea în centrul Iașului. Este vorba de Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” din Iași, care va fi schimbat total odată cu finalizarea Pavilionului 8. Acesta va fi independent din toate punctele de vedere față de restul pavilioanelor existente în prezent

Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” din Iași va avea un nou pavilion format din două corpuri de clădire, un spital în toată regula. Proiectul Pavilionului 8 a fost introdus la finanțare în bugetul pe anul 2022 prin Compania Națională de Investiții. Construcția acestuia va dura 3 ani, iar investiția se ridică la 40 de milioane de euro.

imagini cu proiectul Spitalul de Boli Infectioase
Întreg pavilionul va fi independent din toate punctele de vedere față de restul pavilioanelor existente în prezent

Un nou spital în centrul Iașului! Dr. Florin Roșu: „Pavilionul 8 va fi separat și va fi compus din două corpuri de clădire”

imagini cu proiectul Spitalul de Boli Infectioase
Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” din Iași va avea un nou pavilion format din două corpuri de clădire

Corpul A al Pavilionului 8, cel mai impunător, va fi format din subsol, demisol, parter, 3 etaje și va fi conectat printr-o pasarelă de sticlă cu corpul B, care este destinat pacienților HIV/SIDA. Corpul A va cuprinde Compartimentul de Primiri Urgențe, secția de Terapie Intensivă, cu 20 de paturi, două etaje destinate îngrijirii pacienților cu patologie infecto-contagioasă și laboratoare de radiologie și analize medicale.

„Pavilionul 8 va fi pavilion separat, va fi compus din două corpuri de clădire, corpul A și corpul B. În corpul A, la subsol va fi rezerva strategică de apă a spitalului și încă un bazin cu apă în caz de incendiu. Totodată, va cuprinde un loc în care vor fi depozitate materialele infectante ale spitalului. La demisol vor exista laboratoarele de analize medicale și de imagistică, vom aduce computer tomograf, ecograf, aparat de radiologie. Parterul va fi format din Unitatea de Primiri Urgențe, iar la etajul 1 va fi secția de Terapie Intensivă, cu 20 de paturi.

Din punctul meu de vedere, va fi cea mai updatată Terapie Intensivă din Europa, poate chiar și din lume, în ceea ce reprezintă pandemia, pentru că pacienții vor fi îngrijiți individual, câte un pacient în fiecare rezervă, iar, în fiecare rezervă, circuitul epidemiologic va fi foarte bine pus la punct. Accesul va fi unidirecțional, va exista filtru pentru echiparea și dezechiparea personalului medical la admisia și iesirea din rezervele pacienților. Intrarea și ieșirea personalului se va face pe căi de admisie separate.

Toate materiale rezultate în urma actului medical, cu potențial infecțios, vor fi introduse în tuburi separate printr-un sistem de aspirație și vor ajunge direct la subsol. La finalizarea actului medical, cadrele medicale vor intra într-un alt filtru, unde se vor dezechipa și vor intra în spațiul verde, astfel încât materialele infectante nu vor mai fi tranzitate prin spațiul verde. Este un circuit care este gândit foarte bine, am stat foarte mult și am reflectat cum pot fi cel mai bine protejați pacienții și aparținătorii”, a declarat dr. Florin Roșu, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” din Iași.

imagini cu proiectul Spitalul de Boli Infectioase
Construcția pavilionului va dura 3 ani, iar investiția se ridică la 40 de milioane de euro

Corpul B al pavilionului va fi destinat pacienților HIV/SIDA

imagini cu proiectul Spitalul de Boli Infectioase
Corpul A va cuprinde compartimentul de primiri urgențe, secția de Terapie Intensivă, cu 20 de paturi, două etaje destinate îngrijiri pacienților cu patologie  infecto-contagioasă și laboratoare de radiologie și analize medicale

Pavilionul 8 al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” din Iași va avea zone special amenajate destinate aparținătorilor, unde vor putea aștepta și vor discuta cu medicii curanți. Corpul B al noului pavilion va număra doua etaje și va fi destinat pacienților HIV/SIDA.

„La intrarea în Terapie Intensivă va exista o recepție, așa cum vedem în momentul de față în străinătate, prin filme, unde aparținătorii se pot interesa de pacienți. Va exista un spațiu verde, unde aparținătorii vor putea aștepta și vor discuta cu medicul curant al pacientului, nu vor sta în picioare. Este un spațiu verde destul de mare și vitrat, astfel încât să intre lumina naturală. Etajele doi și trei vor fi destinate pacienților cu patologie infecțioasă.

În cadrul corpului A o să avem și centrală. Pavilionul 8 va fi independent din toate punctele de vedere de celelalte pavilioane ale spitalului. Corpul B este destinat pacienților HIV/SIDA. Corpul B este unit de corpul A printr-o pasarelă, astfel încât, dacă starea unui pacient se degradează, să poată fi imediat mutat pe Terapie Intensivă, dar accesul în corpul B se va putea face și de la nivelul solului.

Corpul B este un corp de clădire mai mic, pe două etaje, foarte bine structurat, astfel încât pacienții să aibă și intimitate, și îngrijire adecvată. Acolo vor exista și cabinetele medicilor curanți, și cabinetele psihologilor, deoarece, în momentul de față, noi, în cadrul spitalului, privim pacientul holistic, din toate punctele de vedere, din punct de vedere medical, din punct de vedere religios, din punct de vedere psihologic, dar și din punctul de vedere al familiei.

Încercăm să facem tot posibilul pentru ca empatia să ne caracterizeze, iar pacienții să treacă cât mai ușor peste perioada dificilă de boală”, a adăugat dr. Florin Roșu.

Comentarii
  • O mare prostie! Înghesuială suplimentara în centru.Discutia e lunga, dar inutila! Direcție sanitara, MS de doi bani, administrație locala, viziune de dezvoltare urbanistica – zero!

Adauga un comentariu