Coronavirus

Vaccinările cu AstraZeneca, oprite în Africa de Sud

Publicat: 08 feb. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Vaccinările cu AstraZeneca oprite în Africa de Sud
Vaccin anti-COVID-19 AstraZeneca

Vaccinările cu AstraZeneca au fost oprite în Africa de Sud după ce autoritățile au luat decizia să nu mai imunizeze populația cu vaccinul produs de compania anglo-suedeză.

Decizia autorităților africane a fost luată după ce testele au arătat că vaccinul nu oferă o protecție foarte bună în cazul tulpinii sud-africane a virusului SARS-CoV-2. Potrivit jurnaliștilor de la Reuters, vaccinul nu oferă decât o protecție minimă împotriva cazurilor ușoare și medii de infectare cu tulpina sud-africană a virusului.

Testele au arătat că vaccinul AstraZeneca nu are efect asupra tulpinii africane de COVID-19

Ministrul Sănătății din Africa de Sud a spus că Guvernul așteaptă sfaturi de la specialiști după ce testele făcute la Universitatea Witwatersrand au arătat rezultate dezamăgitoare în ceea ce privește efectele vaccinului AstraZeneca.

Autoritățile din Africa de sud intenționau să folosească doze AstraZeneca pentru imunizarea angajaților din sănătate. Până la urmă, aceștia vor fi vaccinați cu vaccinuri Johnson & Johnson și Pfizer, susțin jurnaliștii de la Reuters.

Cum a reacționat Australia la decizia luată de Africa de Sud

Autoritățile australiene fac apel la calm și își îndeamnă cetățenii să aibă încredere în eficacitatea vaccinului anti-COVID-19 de la AstraZeneca.

Ministrul Sănătății din Australia, Greg Hunt, a declarat că vaccinul anti-COVID-19 de la AstraZeneca este eficient.

„În prezent, nu există dovezi care să indice o reducere a eficacității vaccinurilor AstraZeneca sau Pfizer în prevenirea bolilor severe și a decesului. Acesta este obiectivul fundamental, de a proteja sănătatea”, a declarat Greg Hunt.

Reacția ministrulu iSănătăți idin Australia vine în condițiile în care Australia urmează să aprobe utilizarea vaccinului AstraZeneca în câteva zile. Luna trecută, a aprobat utilizarea vaccinului Pfizer-BioNTech COVID-19, dar sunt întârzieri în livrarea comenzilor. Australia ar urma să înceapă să utilizeze vaccinul Pfizer la sfârșitul acestei luni, deși speranța pentru un program complet de imunizare stă în vaccinul AstraZeneca. Țara a comandat 53 de milioane de doze de vaccin AstraZeneca.

Australia nu este însă presată de campania de vaccinare, în condițiile în care măsurile luate au avut succes în oprirea răspândirii virusului. Luni, 8 februarie, a fost raportat doar un nou caz local de infectare cu COVID-19. Australia a avut puțin peste 28.800 de cazuri de coronavirus în ultimul an și 909 de decese.

Vaccinul AstraZeneca a ajuns și în România

Sâmbătă, 6 februarie, au ajuns 1.600 doze de vaccin AstraZeneca la Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”. Transportul este asigurat de firma producătoare, iar dozele de vaccin au fost aduse la București pe cale terestră. Dozele au fost depozitate la Centrul Național de Stocare, iar în perioada următoare vor fi distribuite în centrele regionale existente la nivel național. Centrul Național de Stocare a vaccinurilor împotriva COVID-19 din cadrul Institutului „Cantacuzino” este complet autorizat și avizat de către Autoritatea Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), autoritatea națională care are competență în domeniul medicamentului de uz uman.

Urmare a primirii autorizației din partea ANMDMR, Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” poate desfășura, în calitate de distribuitor angro, operațiuni de deținere, custodie și livrare pentru medicamente cărora li se impun criterii suplimentare de tipul: produse în acord cu art. 806 din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, republicată: medicamente imunologice, respectiv produse cu distribuție în lanțul rece (care necesită manipulare la temperaturi scăzute).

Adauga un comentariu