Sanatate

Vitamina B6 pentru buna funcționare a creierului. Beneficii și contraindicații

Publicat: 17 nov. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Vitamina B6 pentru buna funcționare a creierului. Beneficii și contraindicații
Corpul nu poate produce vitamina B6, astfel că trebuie să o obții din alimente sau suplimente

Piridoxina, cunoscută și sub denumirea de vitamina B6, este un nutrient esențial pentru organismul uman, având rol într-o varietate de funcții, printre care se numără metabolismul proteinelor, grăsimilor și carbohidraților, producția de globule roșii și funcția cerebrală.

Este o vitamină solubilă în apă de care organismul are nevoie pentru buna funcționare a mai multor funcții. Are beneficii pentru sănătatea corpului, inclusiv promovarea sănătății creierului și îmbunătățirea stării de spirit. Corpul nu poate produce vitamina B6, astfel că trebuie să o obții din alimente sau suplimente. Majoritatea oamenilor obțin beneficiile vitaminei B6 doar din dietă, dar anumite populații pot fi expuse riscului de deficit. Consumul unei cantități adecvate de vitamina B6 este importantă pentru sănătatea optimă și ar putea chiar preveni și trata bolile cronice.

Principalele beneficii ale vitaminei B6

Piridoxina se găsește în mod natural într-o varietate de alimente, cum ar fi carne, pește, banane, cartofi și spanac, dar este disponibilă și sub formă de supliment. Aceasta este o vitamină hidrosolubilă care este compusă din 3 forme principale: piridoxina, spiridoxal și piridoxamină. Toate aceste forme se transformă în forma activă a vitaminei B6 în organism, cunoscută sub numele de piridoxal fosfat.

Vitamina B6 joacă un rol crucial în metabolismul proteinelor, contribuind la utilizarea adecvată a proteinelor din alimente pentru a construi și repara țesuturile. De asemenea, aceasta este implicată în formarea hemoglobinei, componenta cheie a globulelor roșii care transportă oxigenul în tot corpul. Piridoxina are un impact asupra neurotransmițătorilor, substanțe chimice din creier care transmit semnale între celulele nervoase. Astfel, contribuie la menținerea sănătății cognitive.

Vitamina B6 ajută la controlul nivelului de homocisteină, un aminoacid legat de riscul de boli de inimă. Nivelurile ridicate de homocisteină pot fi reduse printr-un aport adecvat de vitamina B6. Aceasta este esențială pentru funcționarea normală a sistemului imunitar, ajutând la producerea și activarea celulelor imunitare, și contribuie la menținerea sănătății pielii, iar deficiențele pot duce la diverse probleme dermatologice.

Există dovezi că suplimentarea cu vitamina B6 poate ajuta la reducerea simptomelor sindromului premenstrual, cum ar fi iritabilitatea și sensibilitatea sânilor. Totodată, poate contribui la prevenirea acumulării de oxalat de calciu în rinichi, reducând astfel riscul formării pietrelor la rinichi.

Efecte secundare și contraindicații

Este important să menționăm că beneficiile vitaminei B6 pot fi obținute în principal prin alimentație echilibrată, iar suplimentele ar trebui luate doar sub îndrumarea unui profesionist medical, deoarece dozele excesive pot avea efecte adverse.

Doza zilnică recomandată pentru adulți este de 1,3 până la 1,7 miligrame pe zi. În unele cazuri, se pot prescrie doze mai mari de piridoxină pentru tratamentul anumitor afecțiuni medicale. Piridoxina poate fi luată sub formă de supliment, de obicei sub formă de comprimate sau capsule. De asemenea, poate fi găsită în multivitamine și complexe de vitamine B.

Piridoxina este adesea prescrisă pentru tratarea unor afecțiuni medicale precum anemia, sindromul premenstrual, boala Parkinson, sindromul de tunel carpian și depresia. De asemenea, poate fi utilizată pentru tratarea grețurilor și a vărsăturilor în timpul sarcinii. Cu toate acestea, există contraindicații și posibile efecte secundare care trebuie luate în considerare.

Doza zilnică maximă recomandată de piridoxină este de 100 de miligrame pe zi pentru adulți. Administrarea unor doze mai mari poate provoca neuropatie periferică, o afecțiune care afectează nervii mâinilor și picioarelor și poate provoca durere, slăbiciune și amorțeală. În plus, piridoxina poate interacționa cu anumite medicamente, cum ar fi levodopa, utilizată pentru tratarea bolii Parkinson. Administrarea piridoxinei împreună cu levodopa poate reduce eficacitatea medicamentului.

Unele efecte secundare ale piridoxinei pot include dureri de cap, somnolență, greață, dureri abdominale și pierderea poftei de mâncare. În rare cazuri, piridoxina poate provoca reacții alergice grave, cum ar fi dificultăți de respirație, umflare a feței, limbii sau gâtului și urticarie. Beneficiile vitaminei B6 au un rol important în metabolizarea proteinelor, și în repararea țesuturilor.

Adauga un comentariu