Actualitate

Iata cine trebuie sa se prezinte de urgenta cu dosarul medical la comisia de evaluare

Publicat: 09 iun. 2013
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Iata cine trebuie sa se prezinte de urgenta cu dosarul medical la comisia de evaluare
1

@ Modificari legislative importante privind incadrarea in grad de handicap @ Este pentru prima data cand persoanele cu tulburari de spectru autist sunt incadrate intr-un grad de handicap @ Vezi care sunt modificarile si pentru iesenii cu boli cerebrovasculare

Iesenii cu dizabilitati psihice trebuie sa se prezinte cu dosarul medical la comisia de evaluare din cadrul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Iasi pentru incadrare in grad de handicap. Ca noutate absoluta, persoanele care sufera de autism vor fi incadrate in grad de handicap. „In data de 23 mai a fost publicat in Monitorul Oficial ordinul comun al ministrului Sanatatii si Ministrului Muncii pentru aprobarea criteriilor medico-psihosociale, pe baza carora se stabileste incadrarea in grad de handicap a persoanelor cu dizabilitati psihice. Persoanele aflate in una din situatiile mentionate in lege pot depune, la registratura Directiei, dosarul medical de evaluare in vederea incadrarii in grad de handicap. Se estimeaza ca numarul iesenilor cu grad de handicap sa creasca cu cel putin 4000. Pana la aparitia acestei modificari legislative, persoana cu dizabilitati psihice era incadrata in grad de handicap daca boala aparea pana la varsta de 27 ani. Evaluarea cu varsta cronologica de peste 18 ani cu tulburare de spectru autist in vederea incadrarii in grad de handicap este o noutate absoluta, deoarece pana acum, cei care implineau varsta de 18 ani erau reincadrati in grad de handicap mintal fara a mai fi recunoscuta tulburarea de autism”, a declarat Tiberiu Bantas, purtator de cuvant la DGASPC Iasi.

Bolile care afecteaza creierul, incadrate in grad de handicap

La evaluarea persoanelor cu regresie, deteriorare a functiilor intelectuale au fost trecute demente atrofico-degenerative si la cele organice, caracterizate prin alterarea persistenta si progresiva atat a functiilor cognitive (memorie, intelect, limbaj, judecata), cat si a celor noncognitive (afectivitate, perceptie, comportament). Sindromul demential apare in boala Alzheimer si in boala cerebrovasculara (dementa corticala postinfarcte cerebrale multiple, encefalopatia aterosclerotica subcortical – boala Binswanger, forma mixta), dar si in alte conditii medicale care afecteaza primar sau secundar creierul: boala Pick, boala Creutzfeldt-Jacob, boala Huntigton, boala Parkinson, maladia HIV, hidrocefalie, traumatismele cerebrale, tumorile cerebrale. „Incadrarea in grad de handicap a persoanelor care sufera de tulburari de personalitate se refera la tulburari de personalitate paranoida, tulburari de personalitate schizoida, tulburari de personalitate antisociala, instabil emotionala de tip impulsiv si de tip borderline. In ceea ce priveste evaluarea persoanelor cu psihoze majore, aici ne referim la schizofrenie cu debut pana la varsta de 35 ani, cu persistenta simptomelor timp de cel putin 6 luni, conform ICD 10, alte psihoze majore cu debut precoce (copilarie sau adolescenta), tulburarea schizo-afectiva de tip depresiv sau de tip bipolar, psihoze afective (depresia majora cronica, tulburarea afectiva bipolara); psihoze grefate pe o intarziere mentala, indiferent de gradul acesteia si de varsta solicitantului, psihoze la care se asociaza o tulburare de personalitate, psihoze majore indiferent de varsta, la persoane fara venituri”, a declarat purtatorul de cuvant de la DGASPC Iasi.

Adauga un comentariu