Eveniment-Social

140 de ani în viața cetății – Sucursala Iași a Băncii Naționale a României – reper de continuitate și stabilitate

Publicat: 01 mart. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
140 de ani în viața cetății - Sucursala Iași a Băncii Naționale a României - reper de continuitate și stabilitate

Fondarea Băncii Naționale a României în 1880 s-a înscris în ansamblul de aspirații și înfăptuiri de după Unirea din 1859, devenind foarte repede o emblemă a acelui timp istoric în care societatea românească a dezvoltat cultura performanței, iar faptul că România a avut bancă centrală înaintea multor țări dezvoltate, nu este o întâmplare ci rezultatul eforturilor depuse de o serie de oameni providențiali.

Actul de naștere al Sucursalei Iași l-a reprezentat chiar legea constitutivă a BNR – Legea nr.1233 din 17 aprilie 1880 privind înființarea Băncii Naționale a României, unde se preciza că „se va institui câte o sucursală în fiecare capitală de județ și în toate localitățile din țară unde trebuință va cere. Acum imediat va înființa sucursala în Iași, Galați, Brăila și Craiova.”. 

Sucursala Iași a devenit operațională începând cu data de 1 martie 1881 și a reprezentat unul din primii “plămâni” prin care Banca Națională a trimis credit ieftin în provincie prin operațiunile sale de scont, oferind astfel, un consistent impuls unei vieți urbane autentice. În primii ani de funcționare s-a dovedit a fi cea mai dinamică din perspectiva efectelor tranzacționate la scont, care reprezentau principala operațiune desfășurată, volumul acestora depășindu-l chiar și pe cel de la centrala din București.

Inițial, sediul sucursalei a fost într-un spațiu închiriat situat pe strada Carol, în casele Dimitrie Cozadini, urmând ca, în 1888, să fie inaugurată clădirea de pe Strada Mare nr. 45 (actualul Bulevard Ștefan cel Mare și Sfânt 17), construită după planurile arhitectului Nicolae Cerchez, clădirea fiind una reprezentativă pentru arhitectura secolului al XIX-lea, îmbinând elemente ale renașterii italiene cu elemente ale clasicismului francez. ( foto clădire)

Activitatea Sucursalei din Iași a BNR a fost legată de câteva dintre cele mai importante evenimente din istoria țării noastre. 

În contextul războiului pentru reîntregirea neamului, în anul 1916, când capitala împreună cu toate instituțiile statului român au fost mutate la Iași din cauza ocupării unei părți semnificative din teritoriul național, s-a decis și mutarea sediului central al Băncii Naționale a României, precum și a tezaurului României,  care ulterior a fost transferat la Moscova, spre păstrare. În acea perioadă, Sucursala Iași s-a implicat activ în viața orașului prin realizarea a numeroase acte de caritate pentru susținerea artiștilor, a ziariștilor și a elevilor aflați în refugiu, a cantinelor populare, pentru sprijinirea unor societăți de binefacere și repararea sediului Liceului Național, folosit ca spital pentru răniții din război.  

Un episod dureros din istoria Sucursalei Iași s-a înregistrat în urma operațiunilor militare de pe frontul din Moldova din vara anului 1944, când clădirea Băncii Naționale a fost distrusă în totalitate. În primăvara anului 1946, arhitectul Radu Dudescu a proiectat o nouă clădire pentru Sucursala din Iași, ridicarea acesteia realizându-se neașteptat de repede, având în vedere condițiile epocii, lucru apreciat și în presa vremii, titlul din ziarul OPINIA din data de 29 iunie 1947 fiind sugestiv: „Acolo unde au fost ruine se clădește un palat”. Finalizată în anul 1949, clădirea are o arhitectură sobră, în stil neoclasic, care se încadrează armonios ansamblului monumentelor istorice din vecinătate. Fațada noii clădiri a fost  decorată cu un număr de nouă efigii sculptate în piatră, reprezentând vechi monede moldovenești din secolele XIV-XVI și care ilustrează, în limbaj vizual, destinația clădirii. 

Activitatea Sucursalei Iași este subordonată obiectivului fundamental al Băncii Naționale a României, respectiv asigurarea și menținerea stabilității prețurilor, fiind implicată în colectarea de informații financiare relevante necesare calibrării politicii monetare, elaborării statisticilor monetare și financiare, statisticii balanței de plăți și a poziției investiționale internaționale. 

Parte a moștenirii istorice a unei instituții de prestigiu, Banca Națională a României, Sucursala Iași continuă și astăzi, după 140 de ani de funcționare, să reprezinte o prezență discretă dar care și-a pus de-a lungul timpului amprenta asupra identității „orașului celor șapte coline”, instituția reprezentând în conștiința ieșenilor un simbol al stabilității și continuității.

 

Foto: Clădirea veche a Sucursalei Iași a BNR, anul 1905, Sursa: cartea „Strada Stefan cel Mare Iași- Memoria monumentelor”, autori Sorin Iftimi, Aurica Ichim, Editura Palatul Culturii, Iași, 2016

Adauga un comentariu