Bzi.ro

7 boli ale testiculelor

Publicat: 30 mai 2011
_____ Vizualizări 1 Comentariu
7 boli ale testiculelor
7

Au forma ovoida, sunt formate din cel putin 300 de lobuli si impreuna nu cantaresc mai mult de 60 de grame. Testiculele au doua functii, declansate la pubertate si controlate de hipofiza si hipotalamus:

– Functia exocrina este spermatogeneza;
– Functia endocrina este secretia hormonala de testosteron, care nu doar ca induce spermatogeneza, ci este responsabil si de importantele modificari aparute la pubertate (pilozitate, schimbarea vocii, repartitia muscular, etc.).

Cei mai importanti hormoni secretati de testicule sunt testosteronul, androstendionul, dehidroepiandrosteronul, iar caile de eliminare spermatice cuprind: epididimul, canalul deferent, veziculele seminale, canalele ejaculatoare si uretra.

Testiculele atarna in afara corpului deoarece temperatura ideala pentru producerea spermei trebuie sa fie cu unul sau doua grade mai scazuta decat temperatura corpului. In situatiile in care barbatilor le este frig, testiculele se apropie mai mult de corp.

7 lucruri despre testicule pe care trebuie sa le stii

Asa cum femeile trebuie sa-si autoexamineze lunar sanii, si barbatii ar trebui sa aiba aceeasi grija legata de testicule. Este o metoda care permite depistarea din timp a unor afectiuni. Iata cateva boli ale testiculelor:

1. Epididimita
Epididimita (testiculele albastre) este inflamatia epididimului cauzata de diversi factori. In multe cazuri este cauzata de o boala cu transmitere sexuala (de regula gonoree). Pneumonia cauzata de virusurile Coxsackie si ECHO este frecvent insotita de epididimita virotica. De asemenea, epididimita poate fi primul semn al afectiunii tuberculoase a cailor urinare.

Simptomele bolii include tumefactia insotita de o durere puternica care iradiaza spre regiunea inghinala. Testiculele capata o culoare albastra pentru ca fluxul de sange este limitat in zona.

2. Chisturi in jurul scrotului
Un chist in jurul scrotului poate aparea la orice varsta, dar cel mai frecvent se intampla barbatilor care au peste 40 de ani. Atunci cand sunt mici, de obicei, medicii nu iau nici o masura, deoarece aceste „cresteri” sunt inofensive. Chisturile mai mari pot fi dureroase si deci incomode, existand posibilitatea insa de a fi indepartate chirurgical.

Chisturile de obicei dispar de la sine. Un barbat poate depista prezenta unui chist in timp ce-si examineaza testiculele. Acesta se simte ca un nod conectat la testicul cu un fel de tub. Acest tub se percepe ca o vena stransa atunci cand este atinsa. Chisturile umplute cu lichid se pot dezvolta individual sau in grup de mai multe.

3. Hidrocelul
Este umflarea nedureroasa a scrotului, lucru cauzat de colectarea de lichid in jurul testiculelor. Hidrocelul natural (primar) este deja vizibil de la varsta de 2 ani, in timp ce hidrocelul secundar, cel mai adesea, apare la barbatii cu varsta de peste 40 de ani.

Acesta este o formatiune nedureroasa, dar poate aparea ca urmare a unui traumatism, a unei inflamatii sau infectii. Singurul simptom al hidrocelului este scrotul marit. El poate deveni mai mic atunci cand stai culcat si poate creste atunci cand esti in picioare. Hidrocelul apare rar pe ambele parti, cel mai frecvent fiind pe partea dreapta a scrotului.

4. Orhita
Orhita este o inflamatie la nivelul unuia sau a ambelor testicule care se manifesta prin umflaturi, durere si febra. Afectiunea poate fi cauzata de diferite tipuri de bacterii si virusuri. Pot sa apara si dureri in timpul urinarii, sexului sau ejacularii, iar in cazuri extreme, sange in sperma.

Unul dintre virusurile raspunzatoare de aparitia aceste boli este virusul urlian, agentul patologic al parotidei epidemice, adica oreionul. Orhita apare la circa o treime din pacientii bolnavi de oreion, acestia fiind adolescentii sau barbatii adulti, si foarte rar baietilor sub varsta de 10 ani. Consecinta orhitei este aparitia atrofiei testiculare (principala cauza a infertilitatii). La aproximativ 4-6 zile de la debutul oreionului apare si orhita. Una din metodele de evitare a infectarii cu orhita este vaccinarea impotriva oreionului.

5. Torsiunea testiculara
Rasucirea testicului apare de obicei la adolescenti, dar a fost observata si la barbatii mai in varsta. Partea inferioara a stomacului si testiculele sunt conectate prin vene, nervi si conducte spermatice. Acestea isi pot schimba pozitia, lucru ce duce la oprirea circulatiei sangelui in testicule, deoarece tuburile sunt literalmente rasucite in jurul lor chiar de mai multe ori.

Umflaturi si dureri puternice pot apare in testicule si chiar in partea de jos a stomacului. Un medic trebuie sa repuna testiculul in pozitia corecta si sa-l prinda astfel incat sa previna o alta torsiune.

Asistenta medicala este urgenta intr-un asemenea caz, deoarece un testicul rasucit netratat poate provoca daune ireparabile testiculului si trebuie sa fie eliminat.

Torsiunea este uneori numita si „sindromul de iarna” deoarece este mai frecventa in timpul iernii, atunci cand e frig afara. De aceea, nu este recomandabil pentru barbati sa faca treceri bruste de la rece la cald, deoarece scrotul si interiorul sau este relaxat intr-un mediu cald, dar se contracta intr-unul rece.

6. Varicocel
Este o boala ce provoaca dilatatia permanenta a venelor spermatice care dreneaza sangele tesciculului, antrenand in acest organ o diminuare a circulatiei venoase. Un varicocel este situat de obicei in testicolul stang si este prezent sub forma unei dilatatii a venelor spermatice intrascrotale, moale la palpare si creste in volum in timpul tusei.

De obicei aceasta boala nu antreneaza nici o jena si nici un simptom. In majoritatea cazurilor nu este necesar nici un tratament, insa daca el este foarte mare si deranjant sau daca provoaca o sterilitate se poate practica o ligaturare a venelor spermatice prin chirurgie conventionala sau endoscopica

7. Cancer testicular
Desi este foarte rar, cancerul de testicule apare la barbatii cu varste cuprinse intre 29 si 35 de ani, mai ales la barbatii albi. Cel mai des intalnit simptom este o umflare nedureroasa a testiculelor. Uneori, un barbat observa aceasta umflatura abia dupa ce s-a ranit la scrot. Orice protuberanta a testiculelor ar trebui sa te duca la un control medical.

O depistare timpurie inseamna tratarea cu succes a bolii. De aceea este important ca orice barbat sa isi faca o rutina din autoexaminarea testiculelor. Acest tip de cancer este fatal daca nu este tratat, insa, cu ajutorul tratamentului, peste 70% dintre pacienti supravietuiesc.

Controlul testiculelor. De ce este importanta autoexaminarea testiculelor si cand trebuie facuta

Comentarii
  • Rog spune-ți ? Am avut rinichiul e plasat acum 20 de ani . după operație la cinci ani. Am fost operat la un testicol, diagnostic epidedimită .
    Acum am niște senzații ca și cum ar provoca să fac sex . cu un fel de gâdilituri . dar la testicol care nu am fost operat când pun mâna,Este un fel de carne crescută pe lângă o ou este un fel de carne crescută pe lângă ou. Și în somn m-am trezit cu simptome de sex . Dar shnt batrhn si văduv. Simpt de 5zile nu bine la penis . Simptome de ghdilit un disconfort .Dar am mhncat mult arde iute .

Adauga un comentariu