Titlurile zilei

A aplicat tot ce a învățat în Anglia și acum are succes. Sabina a preluat afacerea familiei, transmisă de la bunici. „La noi în țară nu se pune preț pe partea practică” – FOTO

Publicat: 06 apr. 2023
_____ Vizualizări 2 Comentarii
A aplicat tot ce a învățat în Anglia și acum are succes. Sabina a preluat afacerea familiei transmisă de la bunici. La noi în țară nu se pune preț pe partea practică - FOTO
Sabina Atodiresei a studiat în Amglia

Sabina Atodiresei este o tânără din Iași care a studiat în Anglia, iar de curând a preluat afacerea familiei, cu produse tradiționale. Spune că experiența din Anglia a ajutat-o și după ce a pus în practică tot ce a învățat a avut succes cu produsele tradiționale din pește. Intenționează să dezvolte afacerea alături de familia sa și să obțină atestatul de producător tradițional și pentru alte produse

Sabina Atodiresei este o tânără din Iași care a lăsat oportunitățile de dezvoltare în Anglia pentru a se ocupa de afacerea familiei, cu produse tradiționale din pește. Timp de 3 ani a studiat în Anglia despre cum să faci un business de la zero și cum să ai succes într-o afacere, iar ceea ce a învățat a pus în aplicare.

„Am studiat Business și Management în Anglia, la University of Exeter. Am plecat pentru că am vrut să învăț mai multe despre cum să dezvolți o afacere. La noi în țară nu prea se pune preț pe partea practică și exact de asta avem nevoie. Toată lumea mi-a spus când am plecat că nu o să mă mai întorc în Iași. Însă au fost mirați când au văzut că m-am întors (n.r. – râde).

În Anglia, la universitate, totul este mai aplicat, faci research pe piață, profesorii nu ne spun neapărat ce să facem, ci să fim autodidacți, ne lasă să fim autentici, creativi, să venim cu idei. Am stat 3 ani în Anglia și am avut profesori care au avut afaceri de succes, adică exemple de succes, au lucrat în poziții de conducere. Deci am învățat tot ce se poate despre business.

Inclusiv la licență am avut de făcut un plan de business de la zero, nu o licență clasică. Nu am făcut multă matematică, așa cum se întâmplă de exemplu la noi, ci tot ce învățam puneam în practică”, povestește Sabina Atodiresei, tânăra în vârstă de 23 de ani care se ocupă împreună cu familia de brandul „Bunătăți de la iaz”.

Sabina a preluat afacerea familiei și învață mai multe despre antreprenoriat

Ieșeanca povestește că afacerea de familie a fost începută timid de bunicii săi, iar părinții au reușit să o dezvolte, fiind printre cei mai mari piscicultori din țară. Sabina a venit cu ideea de valorificare a producției. Astfel, au apărut produsele din pește făcute după rețetele bunicii. Peștele provine din ferma de la Podu Iloaiei.

„E nevoie și de persoane cu experiență în domeniul piscicol, dar și de sânge nou, de aceea am vrut să mă ocup mai departe de afacerea familiei. De vreun an și ceva, m-am apucat de treabă și am mai multe atribuții. Mă ocup de livrarea produselor, le duc la magazine, le aranjez pe raft, am făcut și produsele, pentru că altfel nu se poate, trebuie să știi ce să prezinți clientului.

Sunt și studentă la master, la Universitatea Științele Vieții, ultimul an, la Siguranța alimentelor și trasabilitatea produselor alimentare. Părinții mei au început afacerea după revoluție, dar știau multe de la bunici în ceea ce privește piscicultura. Eu vreau să dezvolt afacerea și sper ca în următorii 5 ani să deschidem un restaurant cu specific pescăresc, un magazin unde să vindem numai produse de la producători tradiționali”, mai spune Sabina Atodiresei.

Două produse sunt atestate tradițional

Produsele din pește se vând atât în magazinele proprii, precum cele din Piața Nicolina și de pe șoseaua Păcurari, unde se află magazinul pescăresc, aproape de Brutăria Rustică, cât și la partenerii din Iași, precum Băcănia Nouă, Roade și Merinde. Peștele proaspăt se vinde și în supermarketuri, iar ferma familiei Atodiresei asigură 20 la sută din producția de crap din țară. Recent, două produse din pește au fost atestate tradițional.

„Am primit recent atestatul de producător tradițional pentru două produse, pentru zacusca de pește și ardei copți și pasta de pește. Noi folosim rețetele bunicilor și facem totul artizanal. E un lot mic și știi exact ce conține. La pasta de pește, conținutul este de 70 la sută pește. Peștele este fiert, curățat, cu ceapă, morcovi, condimente. Nu adăugăm nimic în produse, doar câteva condimente.

Cei care sunt mai pretențioși pot consuma zacusca de pește și ardei copți. Are 50 la sută pește și diferența este ardeii copți. Am reușit să găsim și rețetele originale în arhivele unor biblioteci, în cărți istorice, practic rețetele bunicilor, exact ce folosim noi în produse. Produsele au termen de valabilitate de 4 luni, deci relativ mic. Intenționăm să atestăm tradițional și cârnăciorii din pește”, mai spune Sabina Atodiresei.

Alte produse tradiționale din Iași, cu atestat, sunt ale familiei Podeanu, din Aroneanu, care afumă tradițional carnea.

Pe de altă parte, Sabina Atodiresei a preluat afacerea familiei și se ocupă și de prezența la târguri, astfel că va participa la următorul eveniment organizat în Iași pentru producători, din acest weekend, din curtea Direcției pentru Agricultură Județeană Iași.

Comentarii
  • Deci bunicii cu munca și retetele și părinții cu relațiile și ea cu research ul adicătelea . Pai taie munca rețeta și relațiile și vezi ce rămâne : universitatea din Anglia cu profesori minunați . Hai sictir.

Adauga un comentariu