Local

A fost lansat, la Iași, programul Interreg Next România – Republica Moldova. Costel Alexe: „Județele din Moldova noastră și România vor avea o altă față” – FOTO

Publicat: 18 mai 2023
_____ Vizualizări 1 Comentariu
A fost lansat la Iași programul Interreg Next România  Republica Moldova. Costel Alexe Județele din Moldova noastră și România vor avea o altă față - FOTO
Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a fost present la Iași, pentru lansarea unui nou program

Programul Interreg Next România – Republica Moldova a fost lansat ieri, 17 mai 2023, la Iași. La eveniment au fost prezenți atât reprezentanți din cadrul Administrației Publice ieșene și de la București, cât și din Republica Moldova

Obiectivul general al programului îl constituie dezvoltarea durabilă a ariei de graniță dintre cele două țări prin finanțarea unor proiecte comune. Bugetul total este de peste 85 de milioane de euro, din care peste 77 de milioane de euro reprezintă fonduri europene nerambursabile, iar 8,5 milioane de euro este contribuția națională. În cadrul conferinței de presă de la Iași au participat Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, împreună cu Veronica Sirețeanu, ministrul Finanțelor din Republica Moldova, și Costel Alexe, președintele CJ Iași.

Programul Interreg Next România – Republica Moldova a fost lansat la Iași

Prezent la Iași pentru lansarea programului Interreg Next România – Republica Moldova, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a precizat faptul că este necesară folosirea întregii sume din program.

„Este un program derulat cu sprijinul Uniunii Europene, cu o cofinanțare din bugetele de stat ale statelor partenere. România se află la cel de-al treilea ciclu de programare în care acest program de cooperare se concretizează spre beneficiul județelor de graniță din cele două țări, respectiv cele patru județe din România, Botoșani, Iași, Vaslui și Galați și întregul teritoriu al Republicii Moldova. Avem deja o experiență îndelungată în implementarea proiectelor cu finanțare europeană și cred că beneficiile sunt vizibile pentru noi toți. Parteneriatele încheiate de-a lungul timpului s-au consolidat, oamenii și instituțiile au devenit partenere.

Trebuie să accesăm toți banii, nu există pardon aici, nu există scuză pentru a nu accesa aceste fonduri, trebuie să fim responsabili, trebuie să găsim soluțiile cele mai bune împreună, pentru că caracteristica acestui program este parteneriatul, nimic nu se poate face de unul singur. Totul trebuie să facem împreună. În cadrul programului de cooperare cu Republica Moldova, care se încheie la finalul acestui an, avem 81 de proiecte finanțate care însemnează 211 beneficiari de proiecte din care 81 sunt lideri de proiect.

Multe dintre aceste proiecte sunt finalizate, altele sunt aproape de finalizare, prin modificarea legislației europene. Mulțumim reprezentanților comisiilor europene. A fost permisă suplimentarea fondurilor nerambursabile cu economiile realizate pe acest program pentru acele proiecte care au activități în derulare, care au o componentă de infrastructură și care respectă calendarul de implementare, adică până la sfârșitul acestui an”, a transmis Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

Este important de precizat faptul că domeniile vizate de acest program sunt sănătatea, educația, turismul și cultura, adaptarea la schimbările climatice, buna guvernanță și managementul frontierei.

Bugetul programului depășește 85 de milioane de euro

Potrivit informațiilor prezentate, programul are un buget total de 85.878.268 de euro. Din această sumă, 77.290.439 de euro reprezintă fondurile europene nerambursabile, iar 8.587.829 de euro este contribuția națională. Prezent în cadrul conferinței, Costel Alexe, președintele CJ Iași, și-a arătat susținerea privind dezvoltarea parteneriatului cu Republica Moldova.

„Ne bucurăm că ați ales Iașul ca și pol de unde lansăm acest program astăzi, pentru exercițiul 2021-2027, cu speranța că la finalul acestui program vom reuși să găsim și să vedem dezvoltare din ambele comunități, de o parte și de alta a Prutului, în cele patru județe din Moldova noastră și, evident, din raioanele de peste Prut. Vă mărturisesc că, de la aderare și până astăzi, județul nostru, ca întreaga societate românească, a beneficiat foarte, foarte mult de pe urma fondurilor europene.

Pentru că, dacă astăzi este să discutăm despre dezvoltarea societății românești, a județului nostru, a celorlalte județe, Galați, Vaslui și Botoșani, putem spune că atributul acestei dezvoltări sunt exclusiv fondurile europene, pentru că au fost întotdeauna mai mari sau suficiente, comparativ cu fondurile guvernamentale sau cele de care beneficiam noi. Am mari așteptări și eu, și colegii mei din euro regiunea Siret-Prut-Nistru, pentru că astăzi sunt și în calitate de președinte a euro-regiunii. Sunt convins că resursele financiare sunt insuficiente cu așteptările sau nevoile comunităților noastre.

Dar eu cred că este un pas important și, dacă vom reuși să implementăm aceste proiecte la timp, fără să avem corecții, fără să fim blocați în birocrație, vom avea rezultate care practic se vor vedea la finalul acestui exercițiu. Prin PNRR, județul nostru, județele din Moldova noastră și România vor avea o altă față la finalizarea acestui program, pentru că România nu a primit niciodată atât de mulți bani europeni și sper din tot sufletul să reușim să îi implementăm, pentru că, implementând noi fonduri europene, cu siguranță mai reușim să mai rezolvăm o problemă, așteptarea dumneavoastră ca Guvernul de la București, indiferent de cine este condus el, să asigure resurse financiare mai mari pentru dezvoltarea Republicii Moldova”, a transmis Costel Alexe, președintele CJ Iași.

Conferința de presă de la Iași a fost organizată pentru lansarea oficială a programului Interreg Next România – Republica Moldova.

Comentarii
Adauga un comentariu