Local

A început sezonul ciupercilor. Aglomeraţie lângă Piaţa Alexandru, oamenii se îmbulzesc şi masca de protecţie e doar o amintire – FOTO

Publicat: 16 oct. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
A început sezonul ciupercilor. Aglomeraţie lângă Piaţa Alexandru oamenii se îmbulzesc şi masca de protecţie e doar o amintire - FOTO
Comercianți care vând ciuperci lângă Piața Alexandru din Iași fără mască de protecție

Momente reprobabile lângă piaţa Alexandru după ce a început sezonul ciupercilor. Mai mulţi comercianţi şi-au întins abuziv marfă pe care o comercializează fix pe trotura.

În zona amintită exista, dimineaţa de dimineaţă, un adevărat haos generat atât de vânzători cât şi de cei care vor să cumpere marfa. În contextul actual al pandemiei de COVID, acest lucru este extrem de grav. Masca de protecţie pare să fie un simplu accesoriu uitat pe undeva. Niciun comerciant nu poartă masca de protecţie, iar pentru oamenii legii, zona pare să fie uitată. Niciun control nu s-a interprins până acum, asta deşi este ilegal să vinzi produse la colţul străzii. Totuşi, comercianţii, majoritatea de etnie rromă, par ca o duc bine, fără grijă că ar putea fi sancţionaţi.

Comercianţii nu respectă nicio regulă sanitară sau de igienă

Comercianţii de etnie rromă nu respecta absolut nicio regulă sanitara sau de igienă. Concret, ciupercile sunt puse în saci care ridică semne de întrebare la nivel de igienă, masca de protecţie este un simplu accesoriu care oricum nu este purtat de careva, iar dacă e să vorbim despre calitatea produselor, acestea se pot dovedi a fi o reală problemă pentru consumatori pentru că nu se cunoaşte provienenta mărfurilor.

În altă ordine de idei, nu de puţine ori, ieşenii au ajuns la spital după ce au consumat ciuperci care erau toxice. De cele mai mult ori, ciupercile cu pricina au fost procurate de la astfel de comercianţi. În contextul actual al epidemiei de COVID-19, prezenţa unui număr mare de ieşeni ar putea îngreuna sistemul medical care este deja afectat din plin de numărul uriaş de pacienţi care au COVID-19.

Cum se manifestă intoxicaţia cu ciuperci

În ultimii ani, în spitalele din Iaşi au ajuns sute de persoane care s-au intoxicat după ce au mâncat ciuperci otrăvitoare. Totuşi, o parte dintre aceastea au decedat. Ciupercile mâncate erau fie cumpărate de la astfel de comercianţi fie culese de victime.

Ca să înţelegem conceptul de ciupercă toxică, vom prezenta definiţia acesteia. Ciupercile toxice sunt specii cu un cotinut ridicat de toxine, care pot produce intoxicaţii alimentare, iar modul şi formă de manifestare sunt foarte variate. În cazul acestor intoxicaţii cu ciuperci, fie vorbim de iritaţii ale mucoaselor gastrointestinale, fie vorbim de distrugere parţială sau totală a ţesuturilor organelor afectate

Ce fel de afecţiuni pot provoca ciupercile otrăvitoare:

1. Sindromul resinoidian (gastointestinal)
2. Sindromul panterian (atropinian sau psihotic)
3. Sindromul coprinian (acetaldehidic, nitroidian sau vascular)
4. Sindromul narcotidian (halucinogen, colinergic)

Adauga un comentariu