Simona Ioniță, din România, a lucrat mulți ani ca vânzătoare în Italia dar în pandemie a fost concediată, fiind nevoită să-și caute alt job. Nu a stat mult pe gânduri și a decis să devină șoferiță pe TIR, un domeniu în care activează aproape exclusiv bărbații. Simona Ioniță nu regretă deloc alegerea făcută și este mulțumită de noua ei profesie.
Simona Ioniță, o româncă în vârstă de 43 de ani, se află în Italia de aproape 20 de ani. În anul 2004, venise în Mestre, partea continentală a Veneției, cu gândul de a munci câțiva ani. Planul ei era să strângă bani pentru a-și cumpăra un autoturism, după care să revină în România. În cele din urmă, ideea de „temporar” s-a transformat în „permanent”, iar acum este soferiță de TIR. În tot acest timp, însă, a avut parte și de greutăți, potrivit Cancan.ro.
A plecat din țară ca să-și cumpere mașină
În 2004, Simona Ioniță, care pe-atunci avea 24 de ani, avea să părăsească România și să se mute în Italia, ca multe alte românce. Inițial, planul ei era să locuiască și să muncească în Cizmă câțiva ani, pentru a-și permite achiziționarea unui autoturism. Plecase alături de fratele ei. Doar că planurile s-au schimbat, între timp, și a decis să rămână în Italia. Au trecut două decenii.
„Ideea era să merg la fratele meu, să lucrez câțiva ani, să-mi cumpăr o mașină și apoi să mă întorc acasă. În cele din urmă, nu m-am mai întors”, a povestit Simona Ioniță.
A lucrat mulți ani ca vânzătoare în Italia dar a fost concediată și a ajuns șoferiță de TIR
Timp de 17 ani, Simona Ioniță a lucrat ca vânzătoare într-un magazin de încălțăminte și accesorii. În pandemie, românca și-a pierdut locul de muncă astfel că a trebuit să-și schimbe domeniul profesional. Așa că a ajuns șoferiță pe TIR! Când ajunsese în Italia, românca a dobândit permisele de conducere pentru camion. Erau necesare, deoarece pentru o perioadă lucrase la un magazin de legume-fructe. Mulți ani mai târziu, românca a avut posibilitatea să treacă prin schimbarea domeniului profesional mai ușor, având, deja, permis pentru TIR.
Nu regretă nicio secundă alegerea făcută în urmă cu trei ani. De altfel, mărturisea că ar fi ales mai din timp această meserie, dacă ar fi avut ocazia să se întoarcă în trecut. În prezent conduce un autocamion DAF 530. Totodată, a precizat că speră ca, în viitor, femeile să beneficieze de mai multă încredere, atunci când vine vorba despre șofat.
„Ar fi frumos dacă s-ar începe să se acorde mai multă încredere nouă, femeilor, pentru că există riscul de a ne da seama prea târziu că a fost o greșeală să nu facem asta. De exemplu, când căutam de lucru ca șofer, m-am adresat unei companii care a promis că mă va suna înapoi.
Nu au făcut-o, dar odată angajată de compania pentru care lucrez astăzi, m-am trezit că trebuie să merg în acea firmă și m-au recunoscut. De atunci știu că proprietarul îl întreabă des pe șeful meu dacă încă lucrez pentru el. Cred că regretă că nu m-a sunat înapoi, dar acum este prea târziu”, a mai spus Simona Ioniță.