Astăzi, 12 iulie 2021, în localitatea ieșeană Larga Jijia, din comuna Movileni, a avut loc un accident feroviar. În autoturismul implicat în coliziune se aflau două persoane. Șoferul și femeia care se afla pe scaunul din dreapta s-au autoevacuat. Din fericire aceștia nu a suferit traumatisme grave. La fața locului intervin două echipaje. Unul de descarcerare marita şi un echipaj medical de terapie intensivă al Serviciului Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare (SMURD) din cadrul Detașamentului 1 Iaşi.
Update: „Accident feroviar la Larga Jijia, Movileni. 2 persoane, soț și soție. R.C 35 ani șofer preluat de Echipajul de prim ajutor D1 Policontuzionat, Contuzie toraco- abdominală. R.D 29 ani, pasageră dreapta față, încarcerată. politraumă, traumatism cranio-cerebral cu amnezie posttraumatică. Traumatism toraco-abdominal, traumatism coloana lombară. Au fost dirijați la Sf.Spiridon”, a transmis prof. dr. Diana Cimpoeșu, șefa Unității de Primire Urgențe SMURD Iași.
Update: „În data de 12 iulie, în jurul orelor 15:46, prin numărul unic pentru urgenţe 112 am fost anunţaţi despre faptul că un autoturism în care se aflau 2 persoane a fost acroşat de un tren de pasageri la nivelul trecerii peste calea ferată din localitatea Largă Jijiei, com. Movileni, jud. Iaşi. Pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă la locul producerii evenimentului au fost alocate 2 echipaje de intervenţie dintre care unul de descarcerare de capacitate mărită, 1 echipaj de prim ajutor SMURD şi 1 echipaj de terapie intensivă mobila SMURD din cadrul Det. 1 de Pompieri Iaşi. După sosirea la locul intervenţiei s-a constatat faptul că în autoturism se aflau două victime (soţ şi soţie în vârstă de 35 şi respectiv 30 ani) câte au fost transportate la o unitate spitalicească din mun. Iaşi cu diverse politraumatisme provocate prin accident rutier. În autotrenul de călători nu au fost înregistrate victime”, se arată în comunicatul transmis de Inspectoratul pentru Situații de Urgență.
Recomandări pentru evitarea producerii accidentelor rutiere
Oamenii legii acționează în permanență cu scopul de a reduce riscul rutier, de a combate principalele cauze care generează accidentele rutiere și de a salva vieție, dar și pentru a sancționa participanții la trafic care nu respectă regulile de circulație, fiind un real pericol pentru siguranța circulației pe drumurile publice.
Recomandările Poliției Române pentru șoferi pentru a evita producerea accidentelor rutiere:
- Contribuie la siguranţa rutieră! Nu conduce autovehicule dacă ai consumat băuturi alcoolice!
- Planifică-ţi din timp călătoria! Dacă vremea este nefavorabilă renunţă la utilizarea automobilului propriu şi foloseşte transportul în comun.
- Pe carosabil se pot forma zone alunecoase înainte ca termometrul să arate 0˚C. Ia în calcul iminenţa apariţiei poleiului!
- Pleci la drum de sărbători? Nu risca să conduci obosit, ia pauze dese!
- Este foarte important să ai o bună vizibilitate în trafic. Nu pleca la drum până nu ai curăţat complet toate geamurile maşinii.
- Este ilegal să conduci sub influenţa substanţelor psihoactive, inclusiv a unor medicamente care conţin asemenea substanţe.
- Distanţele de frânare pot fi de până la 3 ori mai mari pe drumuri alunecoase. Adaptează-ţi viteza şi circulă cu prudenţă!
- Dacă ai consumat câteva pahare cu alcool în cursul serii, este posibil ca dimineaţa să fi încă sub influenţă. Nu risca să conduci astfel!
- Asigură-te că sistemul de control al stabilităţii autovehiculului tău este pornit, pentru a-ţi asigura o tracţiune optimă.
- Nu accepta să te urci într-o maşină condusă de un şofer băut! Anunţă imediat poliţia.
- Dacă drumarii acţionează pentru deszăpezire creează-le spaţiu de lucru! Nu-i depăşi şi facilitează-le acţiunea!
- Porneşti la drum lung de sărbători? Ca tine procedează alte câteva mii de şoferi! Ia-ţi o rezervă de timp!