Boli si tratamente

Activitatea fizică, esențială pentru reducerea simptomelor menopauzei

Publicat: 05 dec. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Activitatea fizică esențială pentru reducerea simptomelor menopauzei
Menopauza este momentul din viața unei femei când ovarele încetează să mai secrete hormoni.

Un nou studiu sugerează beneficiul creșterii volumului și intensității exercițiilor pentru combaterea simptomelor virulente ale menopauzei rezultate din tratamentele împotriva cancerului.

Menopauza este momentul din viața unei femei când ovarele încetează să mai secrete hormoni (estrogen și progesteron) și să formeze un ovul în fiecare lună. Se spune că menopauza este cu adevărat instalată atunci când menstruatiile sunt absente timp de un an. La majoritatea femeilor, apare în mod natural între 45 și 55 de ani, dar anumite tratamente pentru cancer o pot declanșa mai devreme: aceasta se numește menopauză indusă de tratament. Acest lucru se datorează faptului că femeile tratate pentru cancer pot trece brusc prin simptome de menopauză, cum ar fi bufeurile.

Un studiu realizat de Universitatea din Queensland susține că activitatea fizică poate reduce severitatea simptomelor menopauzei timpurii la femeile care au facut tratamente pentru cancer. Simptomele menopauzei pot apărea, de exemplu, în urma radioterapiei, îndepărtării chirurgicale a ovarelor sau chimioterapiei. Proceduri care, la femeile aflate la premenopauza sau perimenopauza, pot declanșa insuficiența ovariană și pot duce la menopauză bruscă și uneori ireversibilă cu simptome semnificative și frecvente.

Activitatea fizică, esențială pentru reducerea simptomelor menopauzei

Femeile raportează adesea aceste simptome ale menopauzei induse de tratament ca un efect secundar dureros care durează mult după întoarcerea la locul de muncă și viata sociala, explică cercetătorii. Studiul efectuat pe 350 de femei tratate pentru cancer precoce de sân, ovarian și sânge a constat în examinarea asocierii dintre activitatea fizică și simptomele menopauzei. În plus, cercetătorii au evaluat dacă o intervenție care vizează stilul de viață (sport, nutriție, somn, gestionarea stresului, renunțarea la fumat, consum redus de alcool) ar putea avea un impact benefic asupra nivelurilor de activitate fizică și simptome ale menopauzei.

Rezultatele au arătat o asociere clară între activitatea fizică și ameliorarea simptomelor menopauzei: acestea din urmă au fost mai puțin severe la femeile cu nivel mediu sau ridicat de activitate fizică, comparativ cu femeile cu niveluri scăzute de activitate fizică. Femeile care au ramas active fizic au raportat mai putine simptome asociate cu menopauza. Principalele beneficii au fost reducerea simptomelor depresive și a simptomelor somatice, cum ar fi greață, amețeli, oboseală, dureri musculare și articulare, precum și îmbunătățirea tiparelor de somn și a funcției sexuale”, notează echipa științifică, potrivit Sante Magazine.

Activitatea fizică, recomandată și împotriva recidivei cancerului

Deși acesta nu este primul studiu care examinează asocierea activității fizice cu simptomele menopauzei, este primul care analizează în mod specific volumul și intensitatea activității fizice. Pe baza acestor rezultate, cercetătorii sugerează că programele de servicii de cancer dedicate sprijinirii pacienților după tratament țin cont mai mult de importanța activității fizice.

„Antrenamentul fizic individualizat care îmbunătățește capacitatea cardiovasculară și fizică ar putea fi benefic pentru femei, în ameliorarea acestor simptome ale menopauzei și sperăm să studiem acest lucru mai îndeaproape”, spun cercetătorii.

Acestia concluzionează asupra faptului că s-a demonstrat deja că practicarea regulată a activității fizice moderate până la viguroase reduce și riscul asupra altor boli cronice, dar și al reapariției cancerului.

„Acest studiu evidențiază unele dintre numeroasele beneficii cunoscute ale exercițiilor fizice pentru femeile cu și fără cancer. Deși activitatea fizică nu a redus bufeurile, rezultatele sunt în concordanță cu studiile anterioare: poate ajuta la ameliorarea altor simptome, cum ar fi tulburările de dispoziție și somn”, spune Dr. Stephanie Faubion, director medical NAMS.

Adauga un comentariu