National

Adrian Severin, fostul ministru al Afacerilor Externe la BZI LIVE: „O pace justă trebuie să se bazeze pe dreptul fiecărui stat să-şi decidă soarta, pe respectul suveranităţii şi să nu ne bazăm pe existenţa unui singur set de valori în lume”

Publicat: 07 mart. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Adrian Severin fostul ministru al Afacerilor Externe la BZI LIVE O pace justă trebuie să se bazeze pe dreptul fiecărui stat să-şi decidă soarta pe respectul suveranităţii şi să nu ne bazăm pe existenţa unui singur set de valori în lume
Adrian Severin, fost ministru MAE

Fostul ministru al Afacerilor Externe, Adrian Severin, a discutat la BZI LIVE despre documentul în 12 puncte al Chinei, publicat în 24 februarie, la un an de la începerea războiului, punând accentul pe soluționarea războiului din Ucraina.

„Referirea la Ucraina îşi are două explicaţii: pe de o parte, Ucraina reprezintă sinteza dintre elementele de sinteză ale întregului Război Mondial, al cărei miză este schimbarea ordinii mondiale. Mă refer la Ucraina pentru că ea sintetizează întreaga problematică. Aceasta este o primă idee.

A doua explicaţie stă în faptul că poziţia Chinei este esenţialmente o poziţie pacifistă. Ea, aşa cum este şi firesc, pune semnul egalităţii între ordine şi pace. Războiul înseamnă dezordine. Ordinea înseamnă pace. Iar cel mai alementar pas către pace este oprirea războiului. Absenţa războiului nu este pace, da? Absenţa războiului nu este încă ordine. Ordinea vine după aceea”, a spus Adrian Severin.

Adrian Severin la BZI LIVE

Adrian Severin, fostul ministru al Afacerilor Externe şi europarlamentar a discutat la BZI LIVE despre documentul în 12 puncte al Chinei. Războiul din Ucraina este o problemă delicată pentru Beijing, din cauza legăturilor sale diplomatice şi economice puternice cu Moscova.

Oficial neutră, China face apel la respectarea suveranităţii statelor, inclusiv a Ucrainei, îndemnând în acelaşi timp comunitatea internaţională să ţină cont de preocupările de securitate ale Moscovei.

„Şi putem avea o pace pentru 24 de ore sau pentru un an de zile, dar ea trebuie să fie durabilă. Şi dispun chinezii, în documentul lor, într-o formă sau alta, ei spun că această pace, pentru a fi durabilă, ea trebuie să fie justă. Ori o pace justă trebuie să se bazeze pe dreptul fiecărui stat să-şi decidă soarta, pe respectul suveranităţii, şi să nu ne bazăm pe existenţa unui singur set de valori în lume. Iar reperul valorilor este America. Deci este un singur set de valori, valorile americane, care este valabil, iar cei care nu se conformează, trebuie fie convertit, fie trebuie pedepsit.

Noi avem un singur set de valori pe care îl considerăm universal, noi pledăm în favoarea setului nostru de valori, iar după aceea aplicăm aceste valori sau îi sancţionam pe aceia car ele încalca selectiv! Cu măsuri diferite!

Iar China spune invers: ‘ nu, avem o pluralitate de seturi de valori, de identităţi culturale, iar respectul diversităţii înseamnă să le tratăm pe toate cu aceeaşi măsură’. Ceea ce vrea să spună în mod concret, dacă nu sunteţi de acord cu secesiunea Donbassului, nu trebuie să fiţi de acord cu secesiunea Taiwanului. De aceea China vorbeşte şi de pragmatism, şi de înţelegere a unor anumite situaţii specifice.

Bineînţeles că aici aluzia cea mai clară este tot la Ucraina unde se spune sigur că integritatea teritorială trebuie respectată, dar să nu uităm că specific este că acest teritoriu al unei singure naţiuni, ci este teritoriul mai multor naţiuni, care au fost aduse împreună de un stat care nu recunoştea principiul naţionalităţilor pentru constituirea unei structuri politice. Şi anume statul sovietic”, a spus Adrian Severin.

Adauga un comentariu