International

Alegeri prezidenţiale în Iran! Poporul chemat la urne într-o încercare de votare

Publicat: 18 iun. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Alegeri prezidenţiale în Iran Poporul chemat la urne într-o încercare de votare
Criza economică este una dintre principalele probleme pentru alegătorii iranieni

Iranienii votează pentru alegerea unui nou președinte. Procesul electoral este văzut de specialiştii de peste hotare ca fiind unul suspect şi în care nu prea există concurentă reală.

Sondajele de opinie sugerează că Ebrahim Raisi, un cleric conservator care conduce sistemul judiciar, este favoritul clar.

Raisi este un aliat al liderului suprem al Iranului și a fost susținut că viitor posibil succesor

Disidenții și unii reformiști au solicitat boicotarea, spunând că restricționarea mai multor pretendenți l-a lăsat pe Raisi fără concurență serioasă. Liderul suprem Ayatollah Ali Khamenei și-a exprimat votul vineri dimineață devreme la Teheran și i-a încurajat pe oameni să participe la urne.

„Fiecare vot contează … vino și votează și alege președintele tău”, a spus el. „Acest lucru este important pentru viitorul țării dvs.”

Există o nemulțumire largă în rândul iranienilor față de dificultățile economice cu care s-au confruntat de când SUA au abandonat un acord nuclear cu Iranul în urmă cu trei ani și au restabilit sancțiunile paralizante

Alegerile coincid cu cea mai recentă rundă de discuții de la Viena între Iran și puterile mondiale care vizează revigorarea acordului, care a văzut Iranul de acord să-și limiteze programul nuclear în schimbul ameliorării sancțiunilor.

Titularul Hassan Rouhani, un moderat care a căutat să se angajeze cu Occidentul, nu poate candida la algeri, deoarece a îndeplinit două mandate consecutive de patru ani.

Cine a aprobat candidații pentru alegerile prezidențiale din Iran?

Aproape 600 de participanţi, inclusiv 40 de femei, s-au înscris la alegeri. Dar, în cele din urmă, doar șapte bărbați au fost aprobați luna trecută de către cei 12 juriști și teologi din Consiliul Gardian, un organism neales, care are decizia finală în ceea ce privește calificările candidaților.

Eshaq Jahangiri, primul vicepreședinte al lui Rouhani, și Ali Larijani, un fost președinte conservator al parlamentului, au fost printre candidații proeminenți cărora nu li s-a permis să candideze. Până joi, trei dintre candidații aprobați – secretarul Consiliului Suprem de Securitate Națională Saeed Jalili, deputatul Alireza Zakani și fostul vicepreședinte reformist Mohsen Mehralizadeh – au renunțat.

Jalili și Zakani l-au aprobat pe Raisi, în timp ce Mehralizadeh a spus că dorește să „unifice” votul reformist – o aprobare aparentă pentru Hammati. Dacă niciun candidat nu câștigă mai mult de 50% din voturi în primul tur, vor avea loc alegeri secundare.

Cine sunt candidaţii la alegerile prezidenţiale din Iran

Ebrahim Raisi

Clericul în vârstă de 60 de ani a fost procuror pentru cea mai mare parte a carierei sale. El a fost numit șef al justiției în 2019, la doi ani după ce a pierdut  în fața lui Rouhani la ultimele alegeri.

Raisi s-a prezentat ca fiind cea mai bună persoană pentru a combate corupția și a rezolva problemele economice ale Iranului.

Cu toate acestea, mulți iranieni și activiști pentru drepturile omului și-au exprimat îngrijorarea cu privire la rolul său în execuțiile în masă ale deținuților politici din anii 1980.

Abdolnasser Hemmati

Tehnocratul în vârstă de 64 de ani a devenit guvernator al Băncii Centrale a Iranului în 2018. A fost demis din funcție după ce a devenit candidat.

Numirile sale în funcții proeminente sub Rouhani și procesatorul său , Mahmoud Ahmadinejad, sunt văzute ca o dovadă a capacității sale de a lucra cu toate fracțiunile din Iran.

Dar s-a confruntat cu critici din partea celorlalți candidați pentru că nu au reușit să atenueze efectele sancțiunilor SUA asupra monedei Iranului, a cărei valoare a scăzut.

Mohsen Rezai

Hardlinerul în vârstă de 66 de ani este secretarul Consiliului de Expediție, care îl sfătuiește pe liderul suprem și are puterea finală de a judeca în disputele privind legislația.

El a fost comandant al puternicului corp de pază al revoluției islamice (IRGC) în timpul războiului Iran-Irak din 1980-88 și a candidat la președinție de trei ori de când a părăsit forța.

Amirhossein Qazizadeh Hashemi

Amirhossein Qazizadeh Hashemi este chirurg ORL, deputat din 2008 și prim-vicepreședinte din luna mai.

Hardlinerul în vârstă de 50 de ani este cel mai tânăr dintre candidați.

Adauga un comentariu