Eveniment-Social

Alertă în municipiu. Sărbătorile orașului au dus la o poluare masivă într-o zonă intens circulată

Publicat: 29 oct. 2019
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Alertă în municipiu. Sărbătorile orașului au dus la o poluare masivă într-o zonă intens circulată

Autoritățile ieșene au ajuns să ia noi măsuri pentru a limita efectele poluării în municipiu. Un raport al autorităților ieșene a arătat cum în acest an au fost înregistrate mai multe depășiri ale valorilor maxime admise față de acceași perioadă a anului trecut. Au fost deja cerute mai multe măsuri pentru reducerea poluării în oraș.

Iașul se confruntă cu noi probleme în ceea ce privește poluarea aerului. Autoritățile ieșene au trecut la măsuri imediate pentru ca situația să nu se schimbe în mai rău în perioada următoare.

„Am participat la ședința trimestrială a Comitetului Consultativ pentru Protecția Mediului, dedicată analizei comparative a evoluției concentrației de particule în suspensie PM 10. Acest poluant afectează semnificativ calitatea aerului respirat de ieșeni. Evoluția favorabilă a acestui indicator, constatată trimestrul trecut, s-a reconfirmat. Astfel, de la începutul acestui an și până la 21 octombrie au fost înregistrate 133 de depășiri ale valorilor maxime admise ale indicatorului, față de 280 înregistrate pe parcursul anului trecut”, a precizat prefectul Marian Șerbescu.

În zona Podul de Piatră, unde au fost înregistrate cele mai multe depășiri, numărul acestora a fost de 52, față de 105 în 2018. Cei de la primărie au arătat că situația deosebită înregistrată în perioada Sărbătorilor Iașului și care s-a prelungit parțial până în aceste zile s-a datorat atât traficului auto semnificativ crescut, cât și condițiilor meteorologice. Motivele au ținut de inversiunea termică, creșterea presiunii atmosferice și absența curenților puternici de aer, care au favorizat reținerea la nivelul solului a particulelor poluante.

Se cer măsuri urgente

Autoritățile au arătat și ce măsuri vor fi luate pentru a se reduce efectele poluării.

„Ca măsură imediată, este necesară o monitorizare atentă a poluării orașului, în corelație cu stadiul implementării măsurilor de reducere a acesteia. În acest scop, municipalitatea va utiliza, în premieră, o dronă dotată cu senzorii necesari, astfel încât să poată fi completate datele oferite de stațiile fixe de monitorizare a aerului și, totodată, să poată fi localizată cu mai multă precizie sursa factorilor poluanți. Acțiunea este necesară și pentru că se constata apariția depășirilor concentrației de particule în suspensie PM 10 la ore la care traficul auto este minim. Asta implică posibilitatea existenței unor factori încă neluați în calcul”, a spus Marian Șerbescu.

Municipalitatea va recurge la implementarea unor noi proceduri

Municipalitatea va recurge la implementarea unor proceduri pentru a se limita praful din atmosferă.

„Aplicarea măsurilor luate până acum și care și-au demonstrat eficiența va fi urmarită cu strictețe în continuare. Printre aceste măsuri se numără spălarea și igienizarea carosabilului și trotuarelor, organizarea șantierelor astfel încât să se limiteze emiterea de pulberi în suspensie, restrângerea zonelor afectate de depozitări necontrolate de deșeuri diverse, ca și a incendierii vegetației în oraș și în zona periurbană. Un pas semnificativ înainte a fost făcut și în privința Planului de Menținere a Calității Aerului, elaborat de Consiliul Județean. Acesta a primit ultimul aviz, din partea Ministerului Mediului, urmând să fie supus aprobării plenului, pentru aplicabilitate imediată”, a mai spus prefectul județului.

Adauga un comentariu