Actualitate

Alexandru Rafila cere includerea medicilor de familie în procedura de testare cu teste rapide

Publicat: 28 ian. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii

Profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății (OMS), cere includerea medicilor de familie în procedura de testare cu teste rapide.

Alexandru Rafila susține că este necesară regândirea modului de testare, argumentând că, fără intensificarea testării, nu se poate întări supravegherea epidemiologică, mai ales în condiţiile apariţiei unei noi tulpini de coronavirus. Mai mult, Rafila vrea ca medicii de familie să fie incluși în procedura de testare cu teste rapide.

„De ce nu introducem medicii de familie în procedura de testare cu teste rapide? Am discutat despre înfiinţarea de centre de recoltare a testelor care să fie la îndemâna oamenilor, nici lucrul acesta nu se face. E o chestiune pe care n-o înţeleg. Profesional n-o înţeleg, dar rămâne să vedem care vor fi măsurile pe care le ia Ministerul Sănătăţii. Oricum, fără această intensificare a testării nu poţi pune în aplicare măsura întăririi supravegherii epidemiologice. Discutăm acum de noua tulpină de coronavirus. (…) Dacă am avea o testare corespunzătoare, atunci putem face şi supraveghere epidemiologică (…) şi cazurile suspecte pot fi investigate în continuare pentru secvenţierea de care discutam şi pentru izolarea acelor focare astfel încât să limitezi transmiterea acestei tulpini”, a declarat Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila: „În România nu există o monitorizare apropiată de adevăr a evoluţiei pandemiei“

Reprezentantul României la OMS a menționat că trebuie regândit modul de testare.

„Am văzut chiar acum că Ministerul Sănătăţii se gândeşte la introducerea altor indicatori privind acele praguri care să ducă la oprirea sau la repornirea anumitor activităţi, pe motiv că cetăţenii români se testează acasă cu teste rapide şi din cauza asta s-a pierdut controlul. Eu nu cred că cetăţenii români sunt chiar aşa de diferiţi faţă de toţi ceilalţi cetăţeni europeni şi toate ţările au o monitorizare apropiată de adevăr a evoluţiei pandemiei şi în România nu există acest lucru.

Nu cred chestiunea asta. Eu cred că trebuie regândit modul de testare. Cu toate că am făcut multe demersuri, am încercat să-i convingem profesional, nu politic, nu există accesibilitate la testare”, a menționat Alexandru Rafila.

„Și domnul ministru Voiculescu se îndoieşte de propriile cifre“

Reprezentantul României la OMS spune că nu este normal ca ministrul Sănătății să se îndoiască de propriile cifre, ci trebuie să-și asume şi să spună care sunt paşii de urmat.

„Acest lucru poţi să-l observi dacă ai monitorizare de bună calitate şi vezi unde îţi apar cazuri mai multe într-un timp mai scurt Or, nefuncţionând sistemul ăsta, nu mai funcţionează din octombrie – noiembrie, practic, lucrurile sunt puţin pierdute de sub control, mai ales că şi domnul ministru Voiculescu se îndoieşte de propriile cifre, adică dânsul comunică nişte cifre dimineaţa şi după-amiaza se îndoieşte de ele şi trimite o scrisoare că nu sunt adevărate cifrele pe care le-a comunicat dimineaţa.

Or, nu prea merge chestiunea asta. Asta merge, sigur, dacă nu eşti într-o poziţie executivă, dar când eşti într-o poziţie executivă trebuie să-ţi asumi şi să spui care sunt paşii de urmat, ce faci, o viziune şi un timing pentru chestiunea asta”, a mai spus profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS.

Adauga un comentariu