National

Alexandru Rafila trage un semnal de alarmă: „Cei care iau o perioadă îndelungată Ivermectina, s-ar putea să aibă probleme foarte serioase”

Publicat: 26 ian. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Alexandru Rafila trage un semnal de alarmă Cei care iau o perioadă îndelungată Ivermectina s-ar putea să aibă probleme foarte serioase
Ivermectina este un medicament de uz veterinar.

Luni, 26 ianuarie 2021, la Antena 3, Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, a tras un semnal de alarmă în privința Ivermectinei, tratamentul antiparazitar folosit la animale, în contextul în care oamenii au luat cu asalt farmaciile veterinare.

După ce o informație în care se vorbește despre beneficiile Ivermectinei în prevenirea îmbolnăvirii cu COVID-19 a început să circule pe internet, românii au golit stocurile farmaciilor veterinare. Astfel, Alexandru Rafila vine cu un avertisment și îndeamnă oamenii să nu folosească acest medicament, deoarece substanța nu a fost aprobată de Agenţia Europeană a Medicamentului pentru uz uman. Tocmai din acest motiv, ea poate deveni toxică.

„Avem nişte agenţii, în SUA există FDA, care reglementează medicamentele de uz uman din punct de vedere al eficacităţii şi din punct de vedere al siguranţei. Pot exista studii publicate în reviste, dar acestea trebuie să fie certificate de un organism de reglementare care îşi asumă responsabilitatea în momentul în care aprobă utilizarea la om în primul rând şi apoi pentru o anumită boală. Ivermectina nu a fost aprobată de Agenţia Europeană a Medicamentului pentru uz uman.

Chestiunea asta pe mine mă face nu să mă îndoiesc de eficacitatea ei, ci să fiu reţinut în a recomanda aşa ceva. Dacă oamenii încearcă să ia produsul este total greşit, noi trebuie să vedem cu ce consecinţe prevenim infecţia. Una e să iau două zile Ivermectina, alta e să iau în fiecare zi. Substanţele antiparazitare sunt toxice, cei care iau o perioadă îndelungată Ivermectina ca să nu se infecteze cu coronavirus s-ar putea să aibă probleme foarte serioase”, a declarat Alexandru Rafila.

Ivermectina, tratament-minune sau nu?

Ivermectina este un medicament de uz veterinar.

„Acest medicament este folosit pentru problemele cauzate de paraziți externi din gama scabie, alte parazitoze mai profunde ale pielii, dar sub nicio formă nu recomandăm și nu văd de ce ar putea fi folosit așa, empiric, de oameni pentru o eventuală infecție cu COVID”, a spus medicul veterinar Aurelian Ștefan la Digi24.

Marți, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a anunțat că toate produsele medicinale veterinare care conţin ivermectină sunt autorizate doar pentru utilizarea la animale şi trebuie folosite doar sub supravegherea medicilor veterinari.

„Vă avertizăm ca utilizarea la oameni a produselor medicinale veterinare care conţin ivermectină poate avea consecinţe dintre cele mai grave asupra sănătăţii umane”, a mai precizat ANSVSA.

Ce părere are Adrian Marinescu despre Ivermectină?

Adrian Marinescu este de părere că ceea ce se întâmplă acum în România este extrem de periculos, iar oameniii ar trebui să aștepte acceptul specialiștilor, înainte de a lua acest medicament destinat animalelor.

„Tot timpul pandemiei s-a vorbit despre diverse medicamente, care erau absolut miraculoase. Eu întotdeauna m-am ferit de acest termen. Cred că putem discuta de anumite medicamente care pot să demonstreze că au efect antiviral, este foarte posibil ca și ivermectina să demonstreze acest lucru, dar atenție, vorbim de Statele Unite și nu numai, vorbim de situații în care folosim pentru uzul uman. În momentul de față, într-adevăr, în Europa, ivermectina, în unele țări, este aprobată și pentru uz uman, pentru boli parazitare, dar nu și în România.

Putem să ajungem să avem niște aprobări, ca să fie făcute de urgență, dar acest lucru presupune să fie comisii de specialitate, să fie un protocol de tratatament și oricum va fi o prescripție medicală. Este exclus ca cineva să își ia din farmacie medicamentul, fără o indicație medicală. Iar ceea ce se întâmplă acum, părerea mea e că e periculos, ca mod de abordare. Poate dacă avem puțină răbdare, s-ar putea ca lucrurile să se așeze. Așa cum s-a întâmplat și cu alte terapii.

„Sfatul meu este următorul: ivermectina nu înlocuiește în niciun caz vaccinarea, nu are nicio legătură, nu este imunitate prin anticorpi. Nu înseamnă că dacă luăm medicamentul avem anticorpi. E vorba că ar putea fi profilactic, luat pe o perioadă mai lungă de timp și ar putea să împiedice îmbolnăvirea. Dar să avem puțină răbdare și așteptăm să fie aprobat pentru uz uman.”, a spus Adrian Marinescu.

Adauga un comentariu