Sanatate

Alimente bogate în fibre. Ce să consumi pentru îmbunătățirea tranzitului intestinal

Publicat: 12 apr. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Alimente bogate în fibre. Ce să consumi pentru îmbunătățirea tranzitului intestinal
Pe lista alimentelor bogate în fibre se numără legumele, leguminoasele, fructele și cerealele integrale.

Alimentele bogate în fibre te ajută să ai un tranzit intestinal sănătos și o stare permanentă de bine. Iată ce să consumi pentru a-ți ajuta organismul să funcționeze în parametri normali.

Pe lista alimentelor bogate în fibre se numără legumele, leguminoasele, fructele și cerealele integrale. Acestea constituie baza unei alimentații sănătoase și echilibrate. Chiar dacă fibrele alimentare sunt recunoscute pentru proprietatea lor de a preveni sau a ameliora constipația, trebuie să știi că fac mai mult decât atât. De pildă, ele contribuie la păstrarea unei greutăți normale, la reducerea riscului de apariție a bolilor cardiovasculare, a diabetului și a unor tipuri de cancer.

Iată care sunt cele mai bune alimente bogate în fibre, pe care să le consumi cu regularitate.

Alimente bogate în fibre pe care trebuie să le incluzi în dieta ta

Există numeroase alimente bogate în fibre la care ai acces cu ușurință pe tot parcursul anului. Printre acestea se numără mazărea, anghinarea, avocado, zmeura, perele, orezul brun, pastele din grâu integral, fulgii de ovăz și nu numai. Află, în continuare, care sunt caracteristicile lor.

Mazăre

Mazărea se găsește peste tot, fie că este proaspătă, fie congelată. Nu costă mult și conține multe fibre prețioase, care trebuie consumate de cât mai mulți oameni. Acest ingredient frumos colorat poate fi inclus în multe preparate, cum ar fi: paste, piureuri, supe, salate ori supe-cremă.

Anghinare

Dacă nu ai consumat anghinare până acum, a venit timpul să o faci. Ea conține multe fibre și are o multitudine de gusturi, care diferă în funcție de modul în care este preparată. De exemplu, ea poate avea gust de țelină, sparanghel, mazăre, dovlecel ori varză de Bruxelles. Poate fi adăugată în pizza, paste, burgeri, dar și în sosuri cremoase.

Avocado

Avocado este un superaliment, care este bogat în fibre și în mulți nutrienți valoroși, care nu ar trebui să lipsească din farfuria ta. Consumă-l simplu, adaugă-l în salate sau prepară sosuri delicioase, care te vor face să te îndrăgosești de el și să îl mănânci iar și iar.

Zmeură

Zmeura este un fruct extrem de delicios, despre care nu multă lume știe că este bogat în fibre. Poți consuma zmeură ca atare sau o poți adăuga în smoothie-uri, limonadă, dulceață ori în preparate dulci.

Pere

În pere zace o adevărată comoară, în special în coaja acestor fructe. O singură pară de dimensiune medie conține șase grame de fibre, care înseamnă aproximativ un sfert din doza zilnică recomandată.

Orez brun

Orezul brun este mai bun decât cel obișnuit, deoarece conține o cantitate mai mare de fibre necesare organismului. Se gătește rapid, iar aproximativ 250 de grame de orez brun gătit furnizează patru grame de fibre.

Paste din grâu integral

Pastele din grâu integral se prepară repede, sunt sățioase și mai ales gustoase. Cu toții le preferăm, grație conținutului ridicat de fibre pe care le conțin. O porţie de 117 grame de paste din grâu integral conţine 4.6 grame de fibre.

Fulgi de ovăz

O porție de fulgi de ovăz, consumată la micul dejun, conține 10 grame de fibre, dar și 11 grame de proteine (dacă ne referim la o cană cu fulgi de ovăz). Poți adăuga lapte vegetal sau lapte de vacă, câteva fructe uscate și nuci, iar masa ta este gata!

Adauga un comentariu