International

Americanii vor să cumpere TikTok. Aplicația chineză a fost pusă pe „lista neagră”

Publicat: 24 iul. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Americanii vor să cumpere TikTok. Aplicația chineză a fost pusă pe lista neagră
Americanii vor să cumpere TikTok. Aplicația chineză a fost pusă pe „lista neagră”

Americanii vor să cumpere TikTok, deși o comisie din Senatul american a votat interzicerea TikTok pe dispozitivele angajaţilor guvernamentali. În plus, Donald Trump s declarat că există posibilitatea interzicerii aplicației în Statele Unite.

Sunt speculații că toate aceste decizii au fost luate cu scopul de a determina grupul chinez care deține TikTok să vândă firma americanilor.

Americanii vor să cumpere TikTok: Atlantic și Sequoia Capital sunt interesați

Mai mulți investitori americani ar fi în discuții pentru preluarea TikTok de la dezvoltatorul ByteDance, companie cu sediul în Beijing. Cele mai avansate în acest proiect sunt două fonduri de investiții uriașe, General Atlantic și Sequoia Capital, scrie Financial Times pe baza unor surse apropiate negocierilor.

TikTok ar urma să fie separată de compania-mamă și de aplicația soră, disponibilă în China continentală, Douyin. ByteDance ar urma să păstreze un pachet minoritar în bunsiness-ul internațional, un pachet fără drept de vot, susține Financial Times.

Nu e clar totuși care ar putea fi prețul unei eventuale tranzacții. La ultima atragere de finanțare, în urmă cu doi ani, ByteDance a fost evaluată la 75 de miliarde de dolari. Între timp, popularitatea sa a crescut exponențial, mai ales în rândul tinerilor. Desigur, trebuie despărțite apele între afacerea internațională și cea chineză, dar o preluare va implica sume amețitoare.

Tranzacția va depinde de ceea ce decide administrația americană. Sunt presiuni mari pentru a o interzice. Iar îngrijorările au căpătat o altă dimensiune după ce India a interzis TikTok.

ByteDance a încercat să se distanțeze cât de mult posibil de puterea comunistă de la Beijing, însă fără succes. Unul dintre planuri era de a muta sediul companiei într-o țară occidentală, cu Marea Britanie printre posibilele destinații. Însă presiunea americană s-a intensificat. Chiar baza succesului TikTok poate fi lovită.

Interzicerea folosirii TikTok

O comisie din Senatul SUA a votat pentru interzicerea folosirii aplicaţiei TikTok pe dispozitivele oferite de guvern angajaţilor, transmite Reuters.

Proiectul iniţiat de senatorul Josh Hawley, intitulat „Legea Fără TikTok pe Dispozitivele Guvernamentale” a fost adoptat în unanimitate de către Comisia pentru securitate internă şi afaceri guvernamentale a Senatului american. Proiectul urmează să fie votat în plenul Senatului.

Camera Reprezentanţilor a votat în această săptămână interzicerea descărcării de către angajaţi a aplicaţiei TikTok pe dispozitivele primite de la guvern, în cadrul unui proiect de lege pentru apărare, în valoare de 741 de miliarde de dolari.

După adoptarea proiectului de lege în Camera Reprezentanilor şi votul din comisia din Senat, interzicerea ar putea deveni în curând lege.

Donald Trump a cerut interzice aplicația Tik Tok

Președintele Donald Trump a declarat că interzicerea aplicația Tik Tok este un lucru pe care îl analizează și că ”este o piață enormă”, dar fără a introduce alte mențiuni, arătând totuși că se află în analiză o multitudine de opțiuni.

Nu este prima oară când președintele american denunță atitudinea Chinei în fața pandemiei de coronavirus și pune în discuție că situația în care a ajuns țara noastră, dar și întreaga lume este din vina Chinei.

Cum se apără chinezii

Purtătorul de cuvânt al TikTok, Jamie Favazza, a declarat că echipa din SUA a companiei, aflată în dezvoltare, nu are o prioritate mai mare decât să promoveze o experienţă sigură, care să protejeze datele private ale utilizatorilor.

”Milioane de familii americane folosesc TikTok pentru divertisment şi exprimare creativă şi recunoaştem că dispozitivele guvernului federal nu au această destinaţie”, a spus aceasta.

De asemenea, acesta a adăugat că nu a furnizat niciodată date despre cei ce folosesc aplicația guvernului chinez și nu ar face acest lucru nici dacă li s-ar cere. În acestă situație s-a aflat și India, însă acest stat a interzis deja faimoasa aplicație TikTok, dar și alte 58 de aplicații. Statul indian a motivat această decizie prin faptul că aceste aplicații pot aduce prejudicii suveranității și integrității indiene.

Adauga un comentariu