Actualitate

Analiza vizitei lui Viktor Orban în România, făcută de Adrian Severin la BZI LIVE. Cum trebuie privit discursul premierului Ungariei – VIDEO

Publicat: 27 iul. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Analiza vizitei lui Viktor Orban în România făcută de Adrian Severin la BZI LIVE. Cum trebuie privit discursul premierului Ungariei - VIDEO
Adrian Severin a menționat că Viktor Orban și-a exprimat opinia într-o manieră clară

Adrian Severin, fostul ministru al MAE, a discutat astăzi, 27 iulie 2022, în Studioul BZI LIVE despre vizita lui Vikor Orban, premierul Ungariei, în România. Fostul europarlamentar susține că discursul maghiarului nu trebuie privit într-o manieră greșită deoarece oficialul și-a exprimat părerea argumentat.

„De principiu eu cred că noi că români trebuie să privim cu calm evenimentul pentru că nu mai este ca o noutate. Întâlnirile au tot fost ale liderilor maghiari în România. Din câte ştiu eu nimeni nu a interzis participarea românilor la aceste evenimente. Unii le declară anti-românești, dar ele până la urmă sunt evenimente care se desfăşoară pe teritoriul UE. Viktor Orban a venit în România, nu în calitate de prim-ministru, ci în calitate de cetăţean european. Toţi cetăţenii statelor membre ale UE sunt cetăţeni europeni, beneficiază de liberă circulaţie şi de dreptul la libertatea de exprimare. Pot spune oriunde, orice doresc. Neputând ignora că este premierul Ungariei era normal că liderii de rang echivalent să onoreze vizita în calitatea lor de gazde. La Tuşnad sunt liderii români, nu din Ungaria. Trebuiau să meargă acolo şi să salute prezența, să participe la dezbateri şi dacă ceva li se părea că trebuie nuanţat, să o facă. Actele de iritare nu sunt bune la absolut nimic. Mergând pe fondul discursului pe care l-a ţinut, sunt câteva lucruri de spus. Discursul are mai multe părţi în care trebuie făcute distincţii. Poziţia lui Orban exprimată în calitate de lider cu privire la războiul din Ucraina a dat un mesaj impecabil, el corespunde cu punctul meu de vedere. El a făcut un calcul extrem de lucid în calitate de membru al unui stat care este membru NATO şi UE. Eu am îngrijorări faţă de situaţiile în care organizaţiile din care fac parte iau decizii greşite”, a transmis Adrian Severin, fostul ministru de Externe al României.

Ce spune Adrian Severin despre discursul lui Viktor Orban, premierul Ungariei

Adrian Severin a comentat vizita lui Viktor Orban, premierul Ungariei, în România la Tușnad. Oficialul maghiar a adus în discuție războiul din Ucraina și soluțiile prin care acesta s-ar opri.

„Eu nu vreau ca ţara mea să ia decizii greşite pentru că ele duc la costuri care se contabilizează în nivelul de viaţă al cetăţenilor mei. Eu nu vreau ca românii mei să trăiască prost. A fi partenerul SUA nu înseamnă că SUA ia numai decizii bune şi trebuie să ne punem la remorcă lor când ne duce într-o direcţie greşită. Orban spunea că noi am pornit de la presupunerea că dacă vom înarma Ucraina, ucrainenii vor face praf armata rusă. Nu au făcut-o. După am pornit că dacă vom impune sancţiuni Rusiei, ea va claca. Fals. Deja economiile noastre gâfâie şi ruşii nu o duc rău. Orban spune că s-a mizat pe faptul că Rusia va rămâne singură şi nimeni nu se va asocia cu ea, dar e un alt calcul de acasă greşit. Rusia este susţinută de India, China, Brazilia, Iran, Pakistan. După criteriile SUA nu sunt democraţii. Nu contează criteriile, e limpede că avem de-a face cu situaţii diferite şi trebuie să trăim în această situaţie. În consecinţă, cei care nu ne plac ajung să fie mai mulţi şi mai puternici decât cei care nu ne plac. Ruşii sunt susţinuţi de ţări importante care împreună vor aduna o putere mai mare decât a noastră.

Am mizat pe faptul că toată lumea va fi alături de noi, dar nu e adevărat. Cazul Ungariei este un bun exemplu. Nu toată UE e pe aceeaşi linie de gândire. Mulţi nu împărtăşesc politica războinică în ceea ce priveşte războiul din Ucraina. După am mizat că puterea nucleară a SUA şi a altor aliaţi, Marea Britanie sau Franţa, vor descuraja Rusia de a apela la armamentul nuclear. Rusia nu a apelat, dar nu e deloc intimidată şi este gata să se înfrunte şi într-un război nuclear. Presupunerile noastre au fost greşit. Orban a făcut acest bilanţ şi spune că unde mergem în continuare? Nu ne este de ajuns, nu am învăţat? Spune că sunt necesare negocierile pentru a ajunge la o pace rezonabilă. Nu este nimic rău ce-a zis, dar propaganda nu este mulţumită. Suntem oameni liberi şi putem să ne exprimăm liber. Ideea că a fost un mesaj anti-NATO de pe teritoriul României nu este aşa”, a mai spus fostul europarlamentar.

Adrian Severin: „Discursul lui Orban nu a fost rasist”

Fostul europarlamentar a menționat Viktor Orban a criticat Uniunea Europeană pe bună dreptate, pentru că sunt adevărate probleme în interiorul UE și în ceea ce privește deciziile luate la nivelul conducerii. Mai mult decât atât, în opinia sa, Adrian Severin nu consideră că Viktor Orban a avut un discurs rasist deoarece nu a vorbit despre etnie, ci despre emigranți.

„O a doua parte a discursului priveşte critica generală în care UE funcţionează. Nu este un discurs anti-european. Toţi ştim că UE e în criză şi funcţionează prost, criză de creştere economică, de credibilitate. Tot mai puţini cetăţeni cred în UE pentru că este într-o criză de identitate. Aceasta potenţială putere globală, UE, care s-a impus ca fiind o putere soft, nemilitară, îşi propune să vândă arme pentru a alimenta un război care are deja caracteristici de război mondial şi abandonează proiectul său pentru a se comporta ca un susţinător că NATO. Avem de-a face cu o criză de identitate. Care este limita de extindere a UE? Poate Ucraina să intre acum în UE? Care este identitatea geo-strategică. Sunt o mulţime de întrebări. Este o criză de conducere, democratică în UE. Toate criticile sunt valabile. Nu înseamnă că eu personal aş fi de acord cu soluţiile propuse de Orban. Nu cred că trebuie să se renunţe la Parlamentul European. Mă tem că o anume transformare a UE dintr-o entitate confederativă într-una guvernamentală nu va duce la o creştere a eficienţei în luarea deciziilor, ci va lăsa un câmp mai mare de afirmare puterilor mai mari din UE. O reformă a UE este necesară şi critică UE nu înseamnă anti-europenism. Omul şi-a spus punctul de vedere, dar tema aleasă este corectă.

S-a găsit pata în soare legată de aşa zisul discurs rasist al lui Orban. Trebuie să facem o diferenţă. Pe de o parte Orban a introdus problema azilului şi emigraţiei. UE nu are o politică clară în acest sens, ştim că emigraţia economică, politică a devenit arma demografică de distrugere în masă. Economia europeană în criză de creştere nu poate fluxul milioanelor de emigranţi. Avem o problemă. Trebuie să fim miloşi şi să ajutăm, dar întrebarea este până unde putem suporta când noi nu reuşim să răspundem nevoilor cetăţenilor noştri. Soluţia nu este să închidem porţile în fața emigranţilor, dar în momentul de faţă UE nu poate găsi o soluţie care să ne aducă pe toţi împreună. Înţelepciunea politicii implică acţiunea la sursă. Să închidem războaiele care gonesc oamenii de acasă, ei trebuie să rămână acolo. Către noi să vină creierele educate fără a le răpi din ţările lor unde au fost prelucrate iniţial. Se duce la dezechilibre, iar mizeria pe care o trăiesc cetăţenii ţărilor sărace trebuie abordată. Trebuie tras un semnal alarmă. Soluţia nu este să deschidem porţile largi către o emigraţie pentru că reprezintă o armă de distrugere”, a mai transmis Adrian Severin.

„Unii idioți utili au ajuns să protesteze”

În continuarea dialogului său, Adrian Severin a discutat despre faptul că Viktor Orban a semnalat problemele actuale ale omenirii. De asemenea, fostul ministru al MAE a menționat că discursul premierului Ungariei nu trebuie să ne intereseze atât de mult, cât ar trebui să ne concentrăm pe traiul românilor.

„Demografia este mama istoriei, a fost cea decisivă în formarea statului naţional român. Dacă pe teritoriul Transilvaniei nu ar fi fost români, nu am fi putut cere unirea. Aici avem acest argument demografic. Trebuie să găsim o politică care să facă creşterea demografică în echilibru. Hai să-i ajutăm pe cei care au o rată de creştere demografică, dar nu să vină în ţările noastre. Orban a fost puţin neglijent în ceea ce priveşte formularea, dar ce a spus este clar. El nu s-a referit la probleme rasiale în sensul nazist, nu a privit rasa ca o realitate biologică care distinge persoanele. Rasismul a rezultat din aceea că a divizat comunitate umană în subgrupe biologic diferite. Cu totul altceva este când privind problema cultural şi civilizațional. Orban şi liderii maghiari au ţinut întotdeauna la identitatea culturală. Întregul discurs este unul defensiv pentru identitatea culturală. El spune că trebuie păstrată identitatea culturală şi să nu fie distrusă. Era vorba despre diferenţele civilizaționale. Tot ce creăm ca români sunt valori universale, dar modul în care le creăm este unul specific. Ce s-a observat este că civilizaţiile alimentate de rădăcini culturale diferite ajung în contact şi ele nu-şi găsesc rapid posibilităţi de armonizare, la linia de contact se crează crimă, corupţie, trafic. Ele apar spontan. Viktor Orban spune că avem civilizaţii diferite, dar pe care nu este bine să le amestecăm pentru că se vor crea fenomene negative. E de discutat, dar nu este o problemă care să ţină de nazism. Nu este vorba de purificare etnică, culturală, ci de apărarea identităţii culturale. Unii idioţi utili au ajuns să protesteze şi în acelaşi timp sunt mulţi care ştiu ce fac şi au profitat de anumite inexactităţi de limbaj pentru a da discursului lui Orban un caracter ca fiind nazist. Nu avem de ce protesta împotriva acestui discurs, dar putem discuta dacă soluţiile lui Orban pentru a evita efectele negative ale ciocnirii civilizaţiilor sunt cele mai potrivite. Problemele pe care le semnalează sunt corecte”, a precizat pentru BZI LIVE Adrian Severin.

„Orban este premierul naţiunii civice maghiare, iar aceasta îi are integraţi şi pe românii din Ungaria care sunt cetăţeni maghiari. El doreşte ca să dea dimensiune politică naţiunii maghiare. Datorită fiecărui premier este să asigure securitate, bunăstare, perspective cetăţenilor maghiari indiferent de etnia lor. Soluţiile nu reprezintă o ameninţare pentru noi. Problema noastră este cum guvernăm bine România. Dacă cineva ne pune în pericol integritatea României nu este discursul lui Orban, ci proastă guvernare de la Bucureşti. Dacă noi vrem să nu existe niciun pericol trebuie să le oferim tuturor cetăţenilor români o viaţă bună. Îngrijorarea mea nu este discursurile altora, pe mine mă deranjează mai mult aşa zisul autonomism al românilor ardeleni. Cel mai bun mesaj este o farfurie plină şi un pat moale. Trebuie să trăiască bine toată lumea. Nu văd de ce ar trebui să accepte un trai prost ca un guvern conduce rău. Viitorul tuturor trebuie să fie bun, iar pentru asta trebuie să fie responsabil guvernul de la Bucureşti, nu de la Budapesta. Discursul lui Orban este exploatat de cei care vor să justifice războiul din Ucraina şi de cei care vor să dea vina pe Orban că bagă râca între noi şi cetăţenii români maghiari”, a conchis invitatul.

Adauga un comentariu