Titlurile zilei

Andrei Marfă a ajuns bucătar șef la un restaurant de lux din Iași, dar nimeni nu știe cu ce se ocupa înainte. „Nu îmi era rușine să muncesc”

Publicat: 31 ian. 2023
_____ Vizualizări 14 Comentarii
Andrei Marfă a ajuns bucătar șef la un restaurant de lux din Iași dar nimeni nu știe cu ce se ocupa înainte. Nu îmi era rușine să muncesc
Andrei Marfă este unul dintre cei mai experimentați bucătari din Iași

Andrei Marfă este bucătar șef în Iași, la un restaurant de lux. Pasionat de bucătărie din copilărie, tânărul ieșean a știut că meseria care i se potrivește este cea de bucătar. A muncit în străinătate în restaurante de lux și a învățat multe secrete din bucătărie

Ieșeanul Andrei Marfă are doar 35 de ani și o poveste de viață impresionantă. Și-a dat seama că toate drumurile lui se opresc în bucătărie, de aceea încă din copilărie și-a dorit să învețe cât mai multe despre această meserie. A făcut școala de meserii, a muncit o perioadă în bucătăriile din Iași, iar la 21 de ani a plecat în Franța.

„Am ales să plec în străinătate pentru că știam că acolo voi avea de învățat multe. Prima dată am plecat în Franța. Voiam să învăț gastronomia lor. Am zis că, dacă nu voi ajunge în Franța, nu voi învăța ce trebuie despre gastronomie. M-am angajat inițial la un restaurant muntenesc. Eram la spălat vase pentru că nu știam limba franceză. Nu îmi era rușine să muncesc.

În următoarea lună am fost trecut pe postul de ajutor de bucătar. Chiar dacă nu știam limba foarte bine, au văzut că mă descurc și am trecut la următorul nivel. În bucătărie nu trebuie să vorbești foarte mult. Te înțelegi prin ceea ce faci. Un bucătar bun înțelege în două secunde despre ce preparat e vorba. Noi făceam preparate tradiționale muntenești, cu brânzeturi. Erau și farfurii fine-dining.

Apoi am plecat la Paris, la un restaurant de top. Nu câștigam foarte bine și abia reușeam să mă descurc, chiriile fiind foarte mari și viața scumpă, dar nu mi-a părut rău pentru că am avut de învățat foarte multe chestii. De obicei, într-un restaurant bun, în Franța, lumea merge pentru bucătarul șef”, susține chef Andrei Marfă.

Bucătarul șef din Iași a muncit mulți ani în străinătate

Ieșeanul povestește că în perioada în care a muncit în Franța a văzut multe vedete și s-a fotografiat cu o parte din cele care veneau în restaurantul unde era ajutor de bucătar.

„Am avut onoarea să lucrez cu câteva persoane cunoscute, bucătari cu stele Michelin. Am gătit pentru multe vedete, personalități. Actori, președinți. Erau normali, se comportau ca niște turiști. Stau la o poză, socializezi cu ei. L-am cunoscut pe Van Damme (n.r. – Jean Claude Van Damme, actor) și pe Arnold (n.r. – Arnold Schwarzenegger, actor). Au mâncat specialitatea restaurantului unde am lucrat câteva luni, în zona montană din Franța. Se numește fondue fromage.

E o specialitate franțuzească de brânză topită care se mănâncă cu pâine. Mulți vin pentru produsele și preparatele franțuzești. După 6 ani și jumătate de Franța am revenit în România, am muncit într-un restaurant din Iași și apoi, în pandemie, am plecat în Elveția. Voiam să cunosc calitatea cărnii pe care o au elvețienii. Ca să intre în Elveția, să poată fi vândută, necesită multe aprobări și controale, altfel nu le dau oamenilor să consume acea carne. A fost o experiență frumoasă.

Am fost la un restaurant din cantonul italienesc, unde am lucrat cu un băiat foarte bun, Luciano, care m-a învățat niște secrete ale bucătăriei siciliene. Apoi mi s-a oferit oportunitatea de a mă angaja ca bucătar șef la Pleiada și a fost o provocare mare pentru mine, fiind unicul hotel de 5 stele din zona Moldovei. Noi avem o clientelă frumoasă. Oaspeții, ieșenii…”, povestește Andrei Marfă.

În edițiile anterioare a fost prezentată povestea lui Lucian Rusanu, bucătar de lux din Iași.

Andrei Marfă: „Ca să ajungi un bucătar bun trebuie să faci multe sacrificii”

Bucătarul șef sfătuiește persoanele care vor să învețe meseria de bucătar să fie pregătite să facă multe sacrificii.

„Ca să fii bucătar trebuie să îți placă. Nu e neapărat vorba de banii câștigați, de cât muncești. Banii mai mulți vin după un timp și multă muncă. Eu am muncit foarte mult, nopți nedormite, mă documentam, cărți cumpărate. Ca să fii un bucătar bun trebuie să faci această meserie din plăcere.

Ca să ajungi un bucătar bun trebuie să faci multe sacrificii, ceea ce înseamnă că am stat departe de familie vreo 6 ani, prin Franța, câțiva ani în Elveția, automat sunt foarte mari sacrificii. Să stai fără soție, copii, fără părinți, e greu. Eu primesc și acum oferte de muncă din străinătate, dar nu mai pot pleca pentru că nu mai vreau să fiu departe de familie”, mai spune Andrei Marfă.

Acesta gătește în restaurantul Novella, de la hotelul Pleiada, unde se gătește cel mai scump preparat din Iași. Bucătarul șef din Iași mai spune că ieșenii aleg tot mai multe preparate sofisticate atunci când ies la restaurant.

Comentarii
Adauga un comentariu