La psiholog

Arată compasiune pentru a-i ajuta pe ceilalți să se simtă mai bine

Publicat: 02 ian. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Arată compasiune pentru a-i ajuta pe ceilalți să se simtă mai bine
Potrivit unui studiu american, este suficient să spui unei persoane bolnave că o înțelegi pentru a o ajuta să îsi îmbunătățească stareade spirit.

Potrivit unui studiu american, este suficient să spui unei persoane bolnave că o înțelegi pentru a o ajuta să îsi îmbunătățească starea de spirit.

„Te înțeleg”, doua cuvinte care pot schimba totul. Arătarea sprijinului pentru cineva supărat poate ajuta la creșterea sentimentelor pozitive, potrivit unui studiu realizat de cercetători de la Universitatea de Stat din Ohio (SUA). Pentru a ajunge la această concluzie, oamenii de știință au explorat emoțiile pozitive și negative a peste 300 de studenți.

Trei experimente au evaluat efectele comentariilor pozitive și critice asupra a ceea ce clinicienii numesc afect pozitiv și negativ. Afectul pozitiv se referă la emoțiile și expresia care promovează curiozitatea și gândirea pozitivă. Afectul negativ generează sentimente de dezgust, teamă sau tristețe. Studentii au completat chestionare cu privire la efectele feedback-ului pozitiv și negativ la începutul și la sfârșitul studiului. De asemenea, au raportat starea lor generală de spirit în timpul experimentelor. În plus, fiecare participant a reflectat și a scris timp de cinci minute când era extrem de furios, apoi a descris aceste sentimente cu voce tare, noteaza Sante Magazine.

Importanța gândirii pozitive

Cercetătorii au validat sau invalidat apoi sentimentele de furie ale participanților la studiu cu fraze specifice: „Desigur, ai fi furios în legătură cu asta” sau „De ce te-ar face atât de furios?” Rezultat? Când au gândit sau au scris despre furie, au simțit o scădere a efectului pozitiv. Cei ale căror sentimente au fost validate și-au văzut starea de spirit revenind la normal. În schimb, cei ale căror sentimente nu au fost validate și-au văzut starea de spirit deteriorându-se.

Dovadă, pentru Jennifer Cheavens, profesor de psihologie și autor principal al studiului, a importanței pozitivității:

„Petrecem atât de mult timp gândindu-ne la modul de a face față emoțiilor negative, dar nu petrecem mult timp gândindu-ne la a ajuta oamenii să valorifice și să întrețină emoții pozitive. Este foarte important să îi ajutăm pe oameni să depășește depresia, anxietatea și frica, dar este, de asemenea, important să îi ajuți pe oameni să intre în curiozitate, dragoste, flexibilitate și optimism. Oamenii se pot simți tristați și copleșiți, dar și plini de sentimente de speranță și curiozitate.

Concluzii pe care cercetătorii doresc acum să le aplice în contextul terapiei specifice.

„Validarea protejează afectul oamenilor, astfel încât aceștia să poată rămâne curioși în interacțiunile interpersonale și în terapie. Adăugarea validării la terapie îi ajută pe oameni să se simtă înțelesi și, atunci când ne simțim înțelesi, putem să primim feedback cu privire la modul în care ne-am putea schimba și noi”, a concluzionat autorul studiului. Aceste descoperiri au fost publicate în Journal of Positive Psychology.

Tags:
Adauga un comentariu