Medicamente

Aspirina: separarea adevarului de fals

Publicat: 17 mai 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Aspirina separarea adevarului de fals
Acidul acetilsalicilic, substanța activă din aspirină, subțiază sângele și previne formarea cheagurilor în artere.

Criticată pentru numeroasele sale efecte secundare, acest remediu vechi de 120 de ani nu mai are loc în trusele noastre de prim ajutor. Și totuși, poate că nu și-a spus încă ultimul cuvânt. Este vorba despre aspirina!

Aspirina, cel mai eficient antipiretic

Fals. Paracetamolul conduce. Acest analgezic detronează, de asemenea, aspirina pentru a ameliora multe alte afecțiuni de zi cu zi: dureri de cap, dureri de dinți, entorse etc., deoarece are avantajul de a prezenta cel mai bun raport risc / beneficiu. Atâta timp cât îl luați în doze rezonabile, nu mai mult de trei grame pe zi și nu beți alcool în același timp.

Aspirina, buna pentru inima

Adevărat. Acidul acetilsalicilic, substanța activă din aspirina, subțiază sângele și previne formarea cheagurilor în artere. De asemenea, prescrisă după un atac de cord sau un accident vascular cerebral, o doză zilnică mică (75 până la 160 mg) reduce riscul de recurență cu 20%. Pe de altă parte, un studiu recent publicat în British Journal of Clinical Pharmacology arată că acest tratament preventiv nu este justificat la persoanele sănătoase, potrivit Femme Actuelle.

Ar avea efecte pozitive in caz de cancer

Adevărat. Se crede că aspirina in doze mici, administrată în mod regulat la persoanele cu vârste cuprinse între 50 și 60 de ani, scade proliferarea celulelor canceroase. Are un efect preventiv pe termen lung asupra polipilor intestinali și a cancerului colorectal, cu o reducere a riscului de aproape 40%. Alte studii au arătat, de asemenea, potențiale efecte benefice în cancerul de prostată. Dar este încă prematur să se recomande consumul zilnic ca măsură preventivă, deoarece studiile trebuie să continue să valideze această ipoteză și să evalueze raportul beneficiu/risc.

Chiar trebuie să te feresti?

Adevărat. Există pericole reale pentru automedicația aspirinei datorită numeroaselor sale efecte secundare: sângerări digestive, ulcer gastric sau intestinal, alergii sau insuficiență renală. În plus, există contraindicații care trebuie respectate absolut: la persoanele cu astm și în cazurile de insuficiență hepatică sau renală. Aveți grijă să nu o combinați cu un alt medicament care conține un antiinflamator sau un anticoagulant oral.

Are un rol de jucat în cazurile de osteoartrita

Adevărat. Aspirina este un medicament antiinflamator nesteroidian (AINS) și, ca atare, poate ajuta la tratarea simptomelor bolilor reumatice, cum ar fi osteoartrita și artrita reumatoidă. Dar, în absența oricărei contraindicații, consumul acesteia (2 până la 3 g pe zi) ar trebui limitat, dacă este posibil, la perioade de focare dureroase.

Tags:
Adauga un comentariu