Local

Astăzi este sărbătorit Sfântul Nicolae! Iată de unde a plecat obiceiul de a pune cadouri în ghetuțe

Publicat: 06 dec. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Astăzi este sărbătorit Sfântul Nicolae Iată de unde a plecat obiceiul de a pune cadouri în ghetuțe
Astăzi, pe 6 decembrie este sărbătorit Sfântul Nicolae. Este una dintre cele mai așteptate sărbători, iar zeci de mii de copii vor primi daruri

Astăzi, pe 6 decembrie este sărbătorit Sfântul Nicolae. Zeci de mii de copii vor primi daruri, aceasta fiind una dintre cele mai așteptate sărbători din an

În fiecare an, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, copiii îl așteaptă cu nerăbdare pe Moș Nicolae, unul dintre cei mai iubiți și mai populari sfinți ai creștinătății. Știind că Moșul le va lăsa daruri, prichindeii își lustruiesc ghetuțele sau cizmulițele. Pe de altă parte, Moș Nicolae lasă câte o nuielușă pentru cei neascultători, avertizându-i în acest fel să își asculte părinții și bunicii.

Tradiția de a face daruri în această zi își are originea în povestea de viață a personajului legendar și mitic. Acesta a existat cu adevărat în persoana episcopului din Myra-Lichia (pe meleagurile Turciei de astăzi).

Cine a fost Sfântul Nicolae?

Scrierile teologice spun că Sfântul Nicolae era o persoană cu credință în Dumnezeu, care a trăit in secolul al IV-lea. În anul 325 a participat la primul Sinod Ecumenic de la Niceea, eveniment în cadrul căruia Arie, un preot din Alexandria, a susținut că Iisus Hristos nu este de aceeași natură cu Dumnezeu Tatăl.

Deranjat de această afirmație, Sfântul Nicolae i-a dat o palmă ereticului, de unde s-a împământenit obiceiul ca cei obraznici să primească o nuielușă de la Moș Nicolae. Lui Nicolae de Myra îi sunt atribuite numeroase fapte bune, dar și miracole, numele său traducându-se prin „biruitor de popor”.

Sfântul Nicolae și-a donat averea

Provenind dintr-o familie înstărită, la moartea părinților săi și-a dăruit întreaga avuție celor nevoiași.

„Fiind bun și darnic, după mutarea sa la cele veșnice a ajutat în chip minunat săracii, printre care și un tată cu trei fete pe care, din cauza sărăciei, voia să le trimită să facă anumite lucruri. Legenda spune că fetele s-au rugat Sfântului să le ajute și acesta, drept răspuns, a umplut șosetele fetelor cu galbeni. Banii au fost găsiți de tată, a doua zi”, spune părintele Eugen Tănăsescu, blogger la Adevărul. Noaptea, Sfântul Nicolae le-a dăruit banii necesari, salvându-le pe fete.

Le-a aruncat fiecăreia pe geam, într-o noapte, câte un săculeț de bani. Aceștia au căzut fie în ciorapii puși la uscat, fie în ghete. De aici provine obiceiul ca darurile de Moș Nicolae să fie puse în ghetuțe.

Adauga un comentariu