Local

Atenție ieșeni, s-au înmulțit „țepele“ de pe Internet! Iată cum trebuie identificate site-urile false

Publicat: 11 mart. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Atenție ieșeni s-au înmulțit țepele de pe Internet Iată cum trebuie identificate site-urile false
Hackerii pot ataca orice persoană ce are o amprentă digitală

Cum pot fi identificate site-urile și numerele de telefon ce au misiunea de a ne “culege” datele personale? S-au înmulțit țepele de pe Internet odată cu războiul din Ucraina. Eugen Popescu oferă informații utile în domeniul securității cibernetice.

Chiar înainte de izbucnirea propriu-zisă a războiului din Ucraina, au avut loc la nivel global foarte multe atacuri cibernetice. Odată cu scurgerea de informații pe care aceste atacuri au creat-o s-au înmulțit țepele de pe Internet ce vizează oamenii de rând.

Eugen Popescu, specialist în securitatea cibernetică, a explicat care sunt procedeele utilizate de hackeri și ce au ei de câștigat obținând datele personale ale victimelor.

 Screenshot al unei conversații pe aplicatia Whatsapp
Specialistul avertizează cu privire la transferurile bancare neoficiale

S-au înmulțit țepele de pe Internet și vizează datele cu caracter personal

 O femeie foloseste un smartphone, sta la o masa crem, pe care este un pahar de sticla
Numerele de telefon străine pot constitui un instrument de fraudă folosit de hackeri

Datele cu caracter personal sunt tot mai greu de obținut de când a apărut legislația ce obligă semnarea acordurilor de  prelucrare a datelor cu caracter personal. Pentru a obține astfel de informații, cei ce caută să fraudeze în diferite feluri persoanele fizice găsesc mereu noi metode de escrocherie. Ultimul „trend” este de a copia site-uri ale instituțiilor publice sau ale unor companii cunoscute. Datele personale reprezintă o „mină de aur” pentru hackeri, deoarece, în acest fel, pot înțelege comportamentul online și pot interacționa cu victimele într-o manieră ce pare “normală”.

„Datele personale reprezintă principala hrană a hackerilor. Se folosesc de ele pentru a accesa conturi private, de unde fie extrag informații de interes sau bani, fie le aduc în stare de indisponibilitate, pentru a ne obliga să le răscumpărăm. Dacă hackerii obțin datele cardului bancar, pot face plăți cu acesta. Dacă obțin acces la social media, în zona privată sau a prietenilor, învață lucruri despre noi și ne identifică vulnerabilități pe care le pot exploata. Cu cât cunosc mai multe date private, cu atât ne pot aborda într-un mod mai parșiv, mai apropiat de acea „normalitate””, a declarat Eugen Popescu, specialist în securitate cibernetică.

 Eugen Popescu
Rețelele de socializare nu reprezinta un loc sigur din care să luăm conturi bancare pentru donații

Cum pot fi recunoscute ușor site-urile false

 Grafica retele de socializare
Hackerii pot copia în detaliu orice site public, deci trebuie să fim siguri de sursa adreselor web pe care le accesăm

În principal, oamenii ce cad în plasă sunt cei ce au anumite slăbiciuni legate de bani obținuți miraculos de repede, faimă sau au motive umanitare. Atacurile cibernetice pornite de războiul din Ucraina nu afectează doar site-uri guvernamentale, ci și oamenii de rând. De asemenea, situația tristă a refugiaților încurajează tot mai multe persoane să facă donații în conturi găsite pe rețelele de socializare. De multe ori nu se verifică destinatarul transferului bancar, luând drept „bune” informațiile din postări. Astfel de întâmplări au fost sesizate chiar de reprezentanții ONG-urilor sau ale asociațiilor ce se implică în ajutorarea refugiaților, îndemnând la vigilență.

„Uneori vrem bani mulți și repede, uneori validare, uneori să ajutăm (mai ales pe un fond emoțional instabil, cum se întâmplă în ultimii ani, în condițiile crizei pandemice și ale războiului din țara vecină), uneori să ieșim din capcane (cum este situația atacurilor de tip ransomware, când hackerii ne criptează datele din calculator, solicitându-ne sume de bani pentru recuperarea acestora) și tot așa“, a completat Eugen Popescu.

Semnele clare pe care oricine le poate identifica au fost publicate într-un articol postat pe BZI.ro.

Frauda clasică se face prin intermediul e-mail-ului sau al SMS-urilor, dar hackeri continuă să creeze noi metode, precum folosirea site-urilor de vânzări. S-au înmulțit țepele de pe Internet, dar oamenii trebuie să rămână vigilenți și să nu uite să pună la îndoială orice situație în care sunt cerute date personale.

Adauga un comentariu