Local

Avertismentul medicilor ieșeni pentru pacienții cu COVID-19 asimptomatici, izolați la domiciliu: „Dacă aveți dureri musculare, trebuie să vă prezentați de urgență la spital”

Publicat: 31 oct. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Avertismentul medicilor ieșeni pentru pacienții cu COVID-19 asimptomatici izolați la domiciliu Dacă aveți dureri musculare trebuie să vă prezentați de urgență la spital
Medici îmbrăcați în combinezoane

Sute de pacienți infectați cu COVID-19 sunt în izolare la domiciliu. În ultimele zile, medicii au observat un fenomen fără precedent. Din ce în ce mai mulți pacienți asimptomatici ajung la spital cu dureri musculare. Deși nu au febră sau alte simptome, medicii spun că acest este un semn că virusul a început să le atace agresiv organismul

Din ce în ce mai mulți ieșeni cu COVID-19, asimptomatici, izolați la domiciliu pentru 14 zile, se prezintă la spital cu dureri musculare. Medicii ieșeni spun că, deși nu au febră sau alte simptome asociate infecției cu COVID-19, pacienții care stau în izolare trebuie să sune de urgență medicul de familie. La recomandarea acestuia, pacientul se va prezenta la spital. Medicii ieșeni au observat că, deși în primele zile de la diagnosticare pacienții asimptomatici nu au niciun fel de simptom, durerea musculară poate apărea oricând. Acesta este semnalul că trebuie să fie văzut de un specialist. Medicii spun că orice temporizare a prezentării la spital îi poate duce pe pacienți direct în secția de Terapie Intensivă.

Prof. dr. Carmen Dorobăț: „Ceea ce am constatat este că pacienții ajung foarte târziu la spital”

Ieri, la Iași s-a bătut un nou record de infectări cu COVID-19. În numai 24 de ore s-au înregistrat 334 de noi îmbolnăviri. Prof. dr. Carmen Dorobăț spune că jumătate dintre acești pacienți sunt asimptomatici și nu au nevoie de internare. Cu toate acestea, medicii asistă la un fenomen fără precedent. Pacienții care sunt trimiși acasă revin la câteva zile distanță la spital, cu dureri musculare.

„Avem pacienți care, deși în primele zile de la diagnosticare nu aveau niciun simptom de COVID-19 și au mers în izolare la domiciliu, au revenit la spital cu dureri musculare. Recomandăm pacienților să nu ignore acest simptom și să se prezinte de urgență la un medic. Ceea ce am constatat este că pacienții ajung foarte târziu la spital”, spune prof. dr. Carmen Dorobăț, manager la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași.

Ieri, 48 de bolnavi infectați cu COVID-19 luptau pentru viața lor în secțiile de Terapie Intensivă

De la începutul pandemiei de COVID-19, la Iași s-au înregistrat 10.581 de cazuri cu persoane infectate cu COVID-19. În numai 24 de ore, la Iași au decedat 4 pacienți cu coronavirus, internați la secția de Terapie Intensivă. Numărul de decese a ajuns la 2.020. În cee ce privește gradul de ocupare al paturilor, inclusiv paturi ATI, din spitalele suport COVID-19, conform raportărilor, ieri erau ocupate 478 de paturi, din care 48 sunt paturi ATI.

Dintre cele 48 de paturi de Terapie Intensivă, 9 sunt ocupate la Spitalul de Boli Infecțioase, 6 la Spitalul de Pneumoftiziologie, 6 la Spitalul Municipal Pașcani, 5 la Spitalul de Recuperare, 6 la Spitalul „Căi Ferate” din Iași și 16 la Spitalul de Neurochirurgie. În spitalele suport COVID-19 mai sunt libere 130 de paturi. Dintre acestea, 6 paturi sunt la Spitalul de Recuperare, 11 paturi la Spitalul „Sf. Spiridon”, 5 paturi la Spitalul Militar, 70 de paturi la Spitalul „Căi Ferate” Pașcani, 35 la Spitalul de Boli Infecțioase și 3 paturi la Spitalul „Căi Ferate” din Iași.

La Iași sunt 24 de pacienți infectați cu COVID-19, care au nevoie de 2 sau 3 ori pe săptămână de ședințe de dializă

Printre pacienții activi infectați cu COVID-19 se află și 24 de bolnavi care au nevoie de dializă. De 2 sau 3 ori pe săptămână, în funcție de caz, acești pacienți sunt transportați la Spitalul „C.I. Parhon” din Iași pentru a putea face ședințele de dializă. Pentru a putea face aceste ședințe, pacienții fac naveta între spitale. Internați la unul dintre spitalele suport COVID-19 din Iași, aceștia sunt transportați cu ambulanța ori de câte ori e necesar la Spitalul „C.I. Parhon” din Iași. Bolnavii care au nevoie de ședințe de dializă pentru a putea rămâne în viață, fac parte din categoria de risc la infecția cu COVID-19.

„Pacienții care fac dializă suferă și complicații cardiovasculare și pot face în orice clipă o embolie pulmonară, un infarct. Totodată, în cazul pacienților care au boli renale, există și complicații legate de dializă, și asta pentru că le scade posibilitatea de a-și controla dispneea. În primul rând, pacientul nu-și poate controla dispneea din cauza pneumoniei COVID-19, iar în al doilea rând, pentru că rinichii nu sunt funcționali, iar organismul este extrem de stresat”, spune dr. Ionuț Nistor, purtător de cuvânt la Spitalul „C.I. Parhon” din Iași.

Adauga un comentariu