Stiri medicale

Bacteriile sunt implicate în dezvoltarea diabetului de tip 2

Publicat: 19 mart. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Bacteriile sunt implicate în dezvoltarea diabetului de tip 2
Bacteriile implicate în dezvoltarea diabetului

Bacteriile implicate în dezvoltarea diabetului. Bacteriile pot fi implicate în dezvoltarea diabetului de tip 2, potrivit unui studiu publicat recent în Nature Metabolism de către cercetătorii de la Université Laval, Institutul Québec Heart and Lung (IUCPQ) și Universitatea McMaster.

Autorii au descoperit că sângele, ficatul și anumite depuneri de grăsime abdominală la diabetici au o semnătură bacteriană diferită decât în ​​cazul non-diabeticilor.

Cercetătorii au demonstrat acest lucru folosind probe de sânge și țesuturi de la 40 de pacienți care suferă de obezitate severă, prelevate în timpul operației bariatrice. Jumătate dintre participanți sufereau de diabet de tip 2, în timp ce ceilalți subiecți au prezentat rezistență la insulină, fără a fi diabetici.

Cercetătorii au identificat materialul genetic bacterian din fiecare țesuturi prelevate, provenite din ficat și trei depozite de grăsime abdominală. Pe baza tipului de bacterii prezente și a abundenței relative, cercetătorii au putut determina semnatura bacteriană pentru fiecare țesut.

Bacteriile implicate în dezvoltarea diabetului

Analiza lor a relevat că semnătura bacteriană la diabetici nu a fost aceeași ca și la non-diabetici. De asemenea, a arătat că numărul total de bacterii a variat de la un țesut la altul și a fost cel mai mare în ficat și omentul mai mare (un țesut gras care leagă stomacul și colonul transvers), două zone care joacă un rol important în reglarea metabolică.

„Rezultatele noastre sugerează că la persoanele care suferă de obezitate severă, bacteriile sau fragmentele de bacterii sunt asociate cu dezvoltarea diabetului de tip 2”, a declarat autorul principal, André Marette, profesor la Facultatea de Medicină a Universității Laval și cercetător la centrul IUCPQ.

Conform studiului, materialul genetic bacterian detectat în țesuturi provine cel mai probabil din intestin.

„Știm că bariera intestinală este mai permeabilă la pacienții obezi”, a spus profesorul Marette. „Ipoteza noastră este că bacteriile vii și fragmentele de bacterii traversează această barieră și pornesc un proces inflamator care, în final, împiedică insulina să își facă treaba, care este de a regla nivelul glicemiei prin acționarea asupra țesuturilor metabolice.”

Adauga un comentariu