Titlurile zilei

BigBrother în comunele din Iași. Cetățenii supravegheați de camerele de supraveghere au devenit brusc responsabili. Primar: „Stau acum cu frică”

Publicat: 29 oct. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
BigBrother în comunele din Iași. Cetățenii supravegheați de camerele de supraveghere au devenit brusc responsabili. Primar Stau acum cu frică
Gheorghe Bacușcă, comisar șef în Garda Națională de Mediu-Comisariatul Județean Iași, în studioul BZI Live, susține că cetățenii din comunele din Iași colectează selectiv gunoaiele

Primarii au montat camere de supraveghere în mai multe comune din Iași după ce în ultimii doi ani au primit amenzi usturătoare de la comisarii de mediu. Pentru a prinde persoanele care aruncă gunoaiele oriunde, edilii din județ au investit într-un sistem de supraveghere video. Rezultatele se văd chiar și la numai două luni de la montarea camerelor. Primăriile Moțca, Miroslovești și Hălăucești, dar și orașul Hârlău au scăpat de amenzile Gărzii de Mediu Iași, care în ultimii doi ani a aplicat sancțiuni în valoare de jumătate de milion de euro

Primarii din Iași au găsit soluția pentru stoparea unui fenomen care le-a adus amenzi usturătoare de la Garda de Mediu, respectiv aruncarea deșeurilor în locuri care nu sunt special amenajate pentru asta. Edilii au montat camere de supraveghere în mai multe zone și au reușit să prindă persoanele care veneau cu mașinile și aruncau gunoaiele oriunde. Mai mult, localnicii din aceste comune au învățat să colecteze selectiv gunoaiele, cum ar trebui să procedeze toți cetățenii europeni. Unul dintre primarii care în urmă cu un an a montat camere de supraveghere și a observat o îmbunătățire în comportamentul cetățenilor este Constantin Hobincă, primarul comunei Moțca.

Primar: „Sunt unele persoane care înțeleg de ce trebuie să facă asta, dar altele nu își dau seama că e spre binele lor”

Edilul susține că intenționează să mai cumpere noi camere de supraveghere pentru că există o comunitate de romi în comună care încă nu este responsabilă.

„Noi avem 36 de camere de supraveghere, dar nu sunt suficiente, vrem să mai achiziționăm. Mai avem de muncit ca să facem colectarea selectivă așa cum trebuie, la un nivel mai mare. Sunt unele persoane care înțeleg de ce trebuie să facă asta, dar altele nu își dau seama că e spre binele lor, de aceea primesc avertismente, amenzi. După rapoartele Gărzii de Mediu Iași, la noi se observă o diferență în privința colectării selective, față de acum un an sau doi ani. Noi avem și o comunitate de romi pe care trebuie să o responsabilizăm, iar acolo colectarea selectivă este mai anevoioasă”, susține Constantin Hobincă, primarul comunei Moțca.

Persoanele care locuiesc în afara Iașului veneau cu mașinile și aruncau gunoaiele pe câmp

Un alt primar care a apelat la această metodă, a supravegherii video, care are rezultate după numai două luni, este Constantin Cojocariu, primarul comunei Miroslovești. Edilul susține că a reușit să prindă câteva persoane care în mod frecvent aruncau gunoaiele aduse cu mașinile pe un câmp și nu reușeau să îi prindă.

„Mai veneau mașini din Neamț și aduceau gunoaiele la fosta groapă de gunoi, de la noi, din comună. I-am prins cu ajutorul camerelor de supraveghere. Dacă am prins pe cineva că aruncă gunoiul aiurea, le-am dat avertisment, iar măsura a fost ca în 24 de ore să dispară gunoaiele. S-au conformat și le-au strâns de teamă să nu primească amenzi”, susține primarul comunei Miroslovești.

Primar: „Stau acum cu frică după ce au văzut camerele, fac colectare selectivă a gunoaielor, ca cetățenii europeni”

Edilul susține că va achiziționa și camere mobile, cu infraroșu, care vor fi montate în zonele unde se aruncă gunoaiele.

„Stau acum cu frică după ce au văzut că sunt montate camerele, fac colectare selectivă a gunoaielor, ca cetățenii europeni. Avem 36 de camere și vrem să mai cumpărăm câteva mobile, cu infraroșu, să le punem în zonele unde știm că se aruncă gunoaiele și nu reușim să prindem făptașii. Se observă în cele două luni o modificare în comportamentul cetățenilor, sunt mai atenți, nu au mai fost date amenzi, ci doar câteva avertismente”, mai spune Constantin Cojocariu, primarul comunei Miroslovești.

Gheorghe Bacușcă, comisar șef Garda de Mediu Iași: „E în avantajul oamenilor să colecteze selectiv, pentru că plătesc mai puțin pe kilogramul de gunoi”

Gheorghe Bacușcă, comisarul șef al Gărzii de Mediu Iași, susține că a scăzut valoarea amenzilor aplicate primăriilor din Iași pentru gestionarea proastă a deșeurilor.

„Nu am mai dat atât de multe amenzi ca în anii precedenți, primarii au înțeles că trebuie să se gospodărească și să rezolve problema gunoaielor aruncate peste tot. Și până la urmă e în avantajul oamenilor să colecteze selectiv, pentru că plătesc mai puțin pe kilogramul de gunoi. Cetățenii au început să colecteze selectiv deșeurile după ce au primit și amenzi. Localnicii din comună au văzut camerele, și-au dat seama că pot fi prinși și nu au mai aruncat gunoaiele, de teama amenzilor”, susține Gheorghe Bacușcă, comisar șef în cadrul Gărzii Naționale de Mediu-Comisariatul Județean Iași.

Adauga un comentariu