Eveniment-Social

Bustul actorului Matei Millo, reabilitat de Primăria Iași la inițiativa Ateneului Național din Iași – EXCLUSIV

Publicat: 25 nov. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Bustul actorului Matei Millo reabilitat de Primăria Iași la inițiativa Ateneului Național din Iași - EXCLUSIV
Bustul lui Matei Millo din Iași a fost reabilitat
Acum 180 de ani, lua ființă Teatrul National „Vasile Alecsandri” Iasi fiind prima instituție de spectacole de stat din spațiul românesc, sub directoratul lui Costache Negruzzi, Vasile Alecsandri și Mihail Kogălniceanu. La acea vreme, pe 18 noiembrie, avea loc cea dintâi premieră românească sub acoperișul unei instituții teatrale naționale de stat: spectacolul „Farmazonul din Hârlău” de Vasile Alecsandri, pus în scenă de Costache Caragiali. Celebrăm și noi, instituția Ateneului Național din Iași, această aniversare semnificativă pentru cultura ieșeană prin punerea în scenă a spectacolului “Farmazonul din Hârlău”, de această dată în regia domnului Ion Sapdaru.

„Un alt gest simbolic la ceas aniversar a fost reprezentat de reabilitarea bustului actorului Matei Millo de către Primăria Municipiului Iași la inițiativa Ateneului Național din Iași, manager Andrei Apreotesei, marcând în același timp și data de 25 Noiembrie 1814, ziua în care se năștea actorul, profesorul, conducătorul de trupă, directorul de teatru și autorul dramatic Matei Millo. Mulțumim Primăria Municipiului Iași, domnului primar Mihai Chirica pentru deschidere dar și SC Servicii Publice Iasi SA și directorului Laurențiu Ivan pentru profesionalism”, a transmis Andrei Apreotesei, manager Ateneul Național din Iași.

Bustul lui Matei Millo a fost vandalizat

În urmă cu trei ani, bustul lui Matei Millo a fost vandalizat de câțiva indivizi. O echipă de la SC Servicii Publice SA, aflată în subordinea Primăriei Municipiului Iaşi, a intervenit la bustul ce îl reprezinte pe marele actor ieşean Matei Millo, aflat în curtea Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” Iaşi. S-a intervenit cu gheaţă carbonică, iar bustul a fost în cele din urmă curăţat de grafitti. De asemenea întreaga zonă a fost reamenajata.

Cu toate că a fost şi va rămâne o figură legendară a Naţionalului, bustul lui Matei Millo (amplasat în parcul TNI, exact la intrarea spectatorilor în Sala Teatru la Cub – n.r.) nu are nume, a fost mâzgălit în ultimul hal şi lăsat să-l năpădească bălăriile.

Ca date biografice, trebuie spus că Matei Millo s-a născut la 25 noiembrie 1814 în comună ieşeana Stolniceni-Prăjescu. El şi-a început educaţia chiar în casa părintească din îndepărtata comună a judeţului. Şi-a continuat studiile la şcoala lui Victor Quenim din Iaşi, unde i-a avut colegi inclusiv pe Vasile Alecsandri şi Mihail Kogălniceanu. A urmat cursurile fostei Academii Mihailene, iar după absolvirea acesteia, în 1840, a plecat la Paris, unde a studiat artă dramatică timp de cinci ani.

Peste toate acestea, trebuie remarcat că Millo a avut un rol definitoriu un evoluţia instituţiei. Spre exemplu, după 1844, tocmai pentru că acesta avea o influenţă extrem de mare asupra publicului şi ironiza foarte dur o serie de decizii ale politicienilor, alături de un grup de actori a fost trimis la mănăstire.

Adauga un comentariu