Destinatii montane

Cabana Postavaru de peste 130 de ani loc de popas pentru turisti

Publicat: 02 oct. 2014
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cabana Postavaru de peste 130 de ani loc de popas pentru turisti
9
Putini sunt turistii care, ajungand in Masivul Postavarul iarna la schi sau vara in drumetiile montane, sa nu poposeasca pentru un ceai, un vin fiert sau chiar un pranz la Cabana Postavaru, situata la altitudinea de 1605 metri in masivul cu acelasi nume din Poiana Brasov.
Cabana a implinit in acest an 131 de ani de cand a aparut pe creasta muntelui si este singura cabana montana ramasa din cele 56 pe care Asociatia Carpatina Ardeleana a Turistilor (SKV) infiintata in 1880 la Sibiu le avea in administrare.
„Este singura cabana care a ramas in picioare si care este in administrarea SKV-ului. Cabanele au fost construite cam prin toate masivele din tara, dar cele mai multe dintre ele s-au deteriorat de-a lungul timpului si au disparut pur si simplu, altele au fost revendicate. Turistii care merg pe munte, iubitorii muntelui, cei care se afla pe traseele montane atat iarna, cat si vara au nevoie de un loc pentru odihna sau pentru o mica gustare. Incercam sa vedem ce se mai poate recupera, dar este foarte dificil”, a declarat pentru AGERPRES administratorul Cabanei Postavaru, Rolf Truetsch.
Cabana Postavaru a fost construita intre anii 1881 si 1883 dupa ce sectiunea brasoveana a SKV a construit si marcat doua drumuri in masiv. Drumul rosu care porneste de la actuala Capra Neagra din Poiana Brasov si Drumul albastru care pleaca de pe Muntele Tampa peste Creasta Crucur.

Vezi si Imagini cu taramuri de poveste din Romania care iti vindeca sufletul – GALERIE FOTO 

Cabana s-a numit initial Schulerhutte — Cabana Schuler, dupa numele sasesc al Masivului Postavaru. Cabana a fost extinsa in 1891 (din 1885 gospodarita si pazita in timpul verii, iar din anul 1906 si in timpul iernii) care si astazi se mai poate vedea incorporata in actuala cabana, fiind cel mai vechi adapost montan in functiune din tara. In 1903 a fost construit asa numitul Pavilion, iar in anul 1907 o anexa gospodareasca.
Inca din anul 1918 seful sectiunii Brasov a SKV a anticipat ca orasul va fi vizitat in scurt timp de mult mai multa lume si a inceput sa construiasca drumuri si cabane „pentru a deschide muntii”. In anul 1924 a fost data in folosinta actuala cabana Ruia — primul hotel din Poiana Brasov. Prin construirea de trambuline de antrenament in Poiana Mieilor si marirea trambulinei din Poiana Mica, mult timp singurele trambuline din tara, SKV a promovat si sariturile cu schiurile.
Dupa Cabana Ruia incep sa apara mai multe case mici, chiar si cateva vile si Cabana Cercetasilor. In anul 1930, in Masivul Postavaru se construieste cabana fabricii de avioane IAR, Cabana Cristianul Mare. Doua noi partii de coborare erau disponibile — asa numita partie de pe valea cu stalpii de telefon, azi partia Sulinar, pentru schiorii avansati, si o partie familiala peste Creasta Crucur si Drester, spre Poiana, prelungita apoi cu Drumul lui Gust pana in oras.
Cu ocazia implinirii a 50 de ani de la infiintarea sectiunii Brasov a SKV, in anul 1931, in semn de multumire pentru activitatea depusa, administratia orasului Brasov de la acea vreme a donat SKV terenul pe care erau construite cabanele astfel ca in 1933 s-a simtit nevoia de a avea o cabana mai mare. Au fost adaugate doua sali de mese, un bar, o garderoba pentru schiuri si o camera pentru ceruit schiurile. Lucrarile au fost finantate de SKV si din donatii. S-a efectuat multa munca voluntara, iar caramizile au fost transportate cu rucsacurile, potrivit marturiilor ramase in arhive. Cabana noua a fost sfintita in anul 1935 cu ocazia celei de-a 54-a Adunari generale a SKV.
O viata deosebita de munte a inceput sa se desfasoara in cabana, numerosi turisti dar si schiori poposind aici. Chiar in anul inaugurarii, scriitorul Mihail Sebastian a trecut pe acolo si, cativa ani mai tarziu, aparea romanul Accidentul a carui actiune se petrece in cea mai mare parte in zona cabanei.

Vezi si Este UNICA pe Glob! „Zona NEMURIRII” descoperita intr-o statiune montana 

In 1945, cabana a fost nationalizata si trece impreuna cu celelalte cabane detinute de SKV la Oficiul National de Turism care facea parte din Ministerului Propagandei. Timp de 50 de ani cabana a gazduit mii de turisti, degradandu-se lent fara reparatiile necesare, doar mici interventii si vopsita cand si cand.
Imediat dupa reinfiintare in 1996, SKV a depus documentatia pentru retrocedarea cabanei astfel ca, in luna aprilie 2004, Societatea Poiana Brasov SA restituie in natura catre SKV Cabana Postavarul si terenul aferent, administrarea fiind incredintata lui Mihai Sarbu, vechi montaniard. In toamna anului 2004, este refacuta in totalitate instalatia de gaz din Poiana pana la statia de telecabina, SKV fiind principalul finantator. Lucrarile de reparatie a cabanei si a instalatiilor continua sub conducerea lui Rolf Truetsch care preia administrarea cabanei in 2007, potrivit agerpres.ro.
„Cabana Postavaru are acum 100 de locuri de cazare in camere cu doua, trei, patru, cinci si sase locuri, camere duble cu dus in camera, o sala de mese de 100 de locuri, o sala mai mica pentru activitati de cabana in serile lungi de iarna,o terasa amenajata. De asemenea, avem amenajata o camera cu mai multe paturi suprapuse pentru a pastra ceva din atmosfera trecuta a cabanei.
Locurile de cazare sunt rezervate in totalitate in perioada sarbatorilor de iarna cand cabana este foarte solicitata. De altfel, in timpul iernii cand se schiaza in Masivul Postavarul numarul turistilor care vin la cabana este mare, comparativ cu perioada verii. Eu cred ca turistii care vin la Cabana Postavaru sunt multumiti atat de felul in care sunt primiti, dar si de conditiile de masa si cazare”, a declarat pentru AGERPRES Rolf Truetsch.
Referitor la cabanele din judetul Brasov care mai functioneaza, Rolf Truetsch a amintit Diham, Malaiesti, Poiana Izvoarelor din Masivul Bucegi, Curmatura din Masivul Piatra Craiului, Sambata din Masivul Fagaras, unde conditiile de masa si cazare sunt destul de bune.
Adauga un comentariu