National

Când intră alocația pe card: Cine beneficiază de bani și când ar trebui majorate acestea

Publicat: 14 apr. 2021
_____ Vizualizări 8 Comentarii
Când intră alocația pe card Cine beneficiază de bani și când ar trebui majorate acestea
Cuantumul alocaţiei este de 427 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani şi copii cu handicap şi 214 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 18 ani

Mulți dintre părinții care încasează alocația de stat pentru copii sunt interesați să afle când intră alocația pe card, data putând varia în anumite situații. În România, alocația de stat se acordă copiilor cu vârsta de până la 18 ani, care au reședința legală în România.

De alocație beneficiază și tinerii care au peste 18 ani și care urmează cursuri de învățământ liceal sau profesional, până la terminarea studiilor. Alocația nu se acordă tinerilor care repetă anul școlar, cu excepția celor care repetă din motive de sănătate, dovedite cu certificat medical.

Potrivit legii, copilul este titularul dreptului la alocația de stat, însă banii sunt încasați, de obicei de unul dintre părinți.

Pentru a putea beneficia de alocația de stat, copiii trebuie să aibă reședința legală în România, să urmeze cursurile unui liceu sau ale unei școli profesionale / vocaționale în cazul în care au peste 18 ani.

Copiii cetățenilor străini și ai persoanelor fără cetățenie rezidenți în România beneficiază de alocația de stat dacă locuiesc împreună cu părinții.

fetiță care numeră niște monede

Când intră alocația pe card: Cine ia banii

Plata alocației de stat pentru copii se realizează prin mandat poștal sau transfer bancar in cont curent personal sau cont de card.

Legal nu este stabilită o dată pentru intrarea alocațiilor pe cardul părinților, însă practica ultimilor ani a arătat că în data de 8 ale lunii se face plata drepturilor aferente lunii anterioare.

Dacă data de 8 cade în week-end, există posibilitatea ca bani isă intre în cont în vineri sau luni.

În cazul niciunul dintre părinți nu deține un cont bancar unde să se facă plata, aceasta se face prin intermediul Poștei Române. Data, în mod normal, este tot de 8 ale lunii, însă există posibilitatea ca plata să întârzie, în funcție de volumul de muncă pe care îl are factorul poștal distribuitor.

Alocația de stat pentru copii se plătește unuia dintre părinți pe baza acordului acestora sau, în caz de neînțelegere, pe baza deciziei autorității tutelare ori a hotărârii judecătorești, părintelui căruia i s-a încredințat copilul.

Alocația de stat pentru copii se plătește și tutorelui, curatorului, persoanei căreia i-a fost dat în plasament familial copilul, inclusiv asistentului maternal sau persoanei căreia i-a fost încredințat temporar copilul.

copil care numără niște monede

Care este valaorea acutală a alocațiilor de stat

Alocaţiile pentru copii, aferente lunii august 2020 şi aferente lunii ianuarie 2021, s-au majorat cu 20%. Această majorare n ua fost raportată la nivelurile lunii precedente. Procentul de creştere cu 20% s-a aplicat sumei rezultate din diferenţa dintre cuantumurile alocaţiei, prevăzute pentru iulie 2022, şi cuantumurile acordate în iulie 2020, potrivit OUG 123/2020 care reglementează calendarul de creştere a alocaţiilor.

OUG nr. 132/2020 prevede dublarea alocaţiilor în cinci etape, în intervalul iulie 2020 – iulie 2022, respectiv printr-o creştere de 20% aferentă fiecărei etape.

Mai exact, de la valoarea de 300 lei, alocaţia pentru copiii de până în doi ani şi pentru cei cu handicap, respectiv 150 lei, pentru cei de peste doi ani şi până la 18 ani, cât era în iulie 2020, alocaţia va ajunge să însumeze 600 lei, respectiv 300 lei, în decursul a cinci majorări (două dintre care au avut loc deja în august 2020 şi ianuarie 2021).

Prima majorare a alocațiilor de stat s-a produs de la 1 august 2020, cuantumul alocaţiei devenind 369 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani şi copii cu handicap şi 185 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 18 ani.

Începând cu 1 ianuarie 2021, s-a acordat a doua majorare de 20 de puncte procentuale, cuantumul alocaţiei devenind 427 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani şi copii cu handicap şi 214 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 18 ani.

copil care pune o monedă în pușculiță

Comentarii
Adauga un comentariu