Stiri si curiozitati

Care este rugăciunea de vineri și de ce este bine să o rostești

Publicat: 08 sept. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Care este rugăciunea de vineri și de ce este bine să o rostești
Rugăciunea de vineri este foarte puternică.

Rugăciunea de vineri este una foarte importantă pentu orice creștin ortodox. Rugăciunea are puternic impact asupra sufletului nostru, asupra liniștii noastre. Mulți dintre noi așteaptă cu nerăbdare ziua de vineri, văzând-o ca pe finalul unei săptămâni pline de muncă, examene și începutul weekend-ului.

Cu toate acestea, este important să nu uităm de ceea ce este esențial pentru liniștea sufletului nostru – să Îi mulțumim Domnului că a fost alături de noi pe parcursul întregii săptămâni și să ne rugăm să rămână aproape de noi în continuare. Rugăciunea de vineri nu se rostește la fel ca rugăciunea de seară, ea putând fi rostită în orice moment al zilei.

Rugăciunea zilei de vineri

Mulți dintre noi cred că rugăciunea zilei de vineri este doar pentru oamenii care se află în suferință. Totuși, credincioșii sunt îndemnați să se roage în orice moment al vieții pentru că te poate ajuta de fiecare dată. Așadar, rugăciunea zilei de vineri este:

,,Doamne Iisuse Hristoase, Mântuitorul cel dulce al sufletului meu, în această zi a Răstignirii Tale pe Cruce ai pătimit şi ai luat moarte pentru păcatele noastre, mă mărturisesc înaintea Ta, cum că eu sunt cel ce Te-am răstignit cu păcatele mele cele multe. Mă rog, însă, Bunătăţii Tale celei nespuse, să mă învredniceşti cu Darul Tău, Doamne, ca şi eu să pot răbda patimi pentru credinţa, speranţa şi iubirea ce le am către Tine, precum Tu Cel îndurat ai răbdat pentru mântuirea mea. Întăreşte-mă, o, Doamne, ca de astăzi înainte să port Crucea Ta cu bucurie şi cu mare căinţă şi să urăsc cugetele mele şi voinţele mele cele rele. Sădeşte în inima mea întristarea de moartea Ta, ca să o simt precum au simţit-o iubita ta Maică, ucenicii Tăi şi femeile purtătoare de mir ce stăteau lângă Crucea Ta.

Vă mai recomandăm trei rugăciuni de dimineață care pot fi rostite în fiecare zi. Aceste rugăciuni îți aduc liniștea sufletească și te țin departe de necazuri și supărări.

Semnificația zilei de vineri

Ziua de vineri are o semnificație profundă, amintindu-ne de suferințele, moartea și înmormântarea Domnului, precum și de Sfânta Cruce. Anumite cântări liturgice din ziua de vineri aduc în discuție Sfânta Cruce și amintesc de cei trei copaci: cedrul, pinul și chiparosul, din care se presupune că a fost făcută Crucea pe care Iisus a fost răstignit.

O tradiție veche din cultura iudaică spune că Lot, nepotul lui Avraam, a descoperit mormântul strămoșului Adam într-un loc în care creșteau acei trei copaci: un cedru, un pin și un chiparos. Conform aceleiași tradiții, înainte de a muri, Adam a trimis pe fiul său să obțină de la Arhanghelul Mihail o sămânță din Pomul Vieții, crezând că prin acest copac a pierdut Raiul și că tot prin el va veni și mântuirea. Arhanghelul i-a dat trei semințe, iar când Adam a murit, a luat acele semințe cu el în mormânt.

Din acele semințe au crescut cei trei copaci găsiți ulterior de Lot: un cedru, un pin și un chiparos. Din lemnul celor trei copaci, Noe și-a construit arca, cu care a salvat lumea în timpul Potopului. Descendenții acelor copaci au fost utilizați pentru a crea toiagul izbăvitor al lui Moise și cortul mărturiei din Sfânta Sfintelor al lui Solomon. Și, în cele din urmă, din lemnul acelor copaci a fost construită Crucea pe care Mântuitorul Iisus Hristos a fost răstignit pentru mântuirea noastră. Aceste tradiții și simboluri ne amintesc de profunzimea și semnificația zilei de vineri pentru care facem rugăciunea.

Adauga un comentariu