Aventura

Care sunt cauzele cianozei buzelor si cum tratam aceasta afectiune

Publicat: 09 sept. 2015
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Care sunt cauzele cianozei buzelor si cum tratam aceasta afectiune
6

Cianoza buzelor este nuanta pielii buzelor colorata in gri-albastru, si rezulta dintr-o lipsa de oxigen in tesuturi – hipoxie. Hipoxia poate afecta celulele individuale, organe, tesuturi, sau intregul organism.

Invinetirea buzelor poate afecta nu numai buzele, ci, de asemenea, gingiile si limba. Cianoza buzelor este cunoscuta sub numele de cianoza centrala.

Cianoza buzelor poate fi cauzata de evenimentele pe termen scurt sau condiții, cum ar fi expunerea la frig sau alpinism la mare altitudine. In cele mai multe cazuri, învinetirea buzelor este rezultatul diferitelor boli si afectiuni în organism.

Bolile respiratorii sunt printre cele mai comune cauze ale cianozei buzelor. Acestea includ: boli pulmonare obstructive cronice, hipertensiune arteriala, astm, bronsita, pneumonie severa, embolie pulmonara, tromboza, tumora la plamani, fibroza pulmonara idiopatica, boli cronice pulmonare interstitiale.

Cianoza buzelor poate fi cauzata de defecte cardiace congenitale, epiglotita și infarct miocardic, tulburari de hemoglobina cauzate de toxine sau medicamente, insuficienta cardiaca cronica, care este o deteriorare în capacitatea inimii de a pompa sangele, sindromul Raynaud si circulația redusa de sange. Tutunul, supradozele de droguri si crizele frecvente pot provoca, de asemenea, învinetirea buzelor.

Insuficienta cardiaca initiala are loc prin cianoza fetei recurenta a buzelor. Aceasta este o schimbare care necesita punerea în aplicare a masurilor de urgenta pentru normalizarea statutului hemodinamic / fluxul de sange in sistemul vascular. Atunci cand saturatia în oxigen este arteriala, schimba culoarea, dand una albastra. Acest lucru provoaca la randul sau o nuanta albastra a vaselor de sange sub piele.

Cauzele cianozei buzelor
Cianoza poate fi însotita de dificultati de respiratie, cu respiratie profunda sau rapida, care semnaleaza prezenta nivelului scazut de oxigen si experienta organismului de a creste aportul de oxigen.

Oxigenul scazut provoaca ameteli, care în cele din urma pot progresa. Alte simptome care insotesc cianoza, în unele cazuri sunt batai rapide ale inimii, cu sau fara hipertensiune arteriala, oboseala si slabiciune.

Diagnosticul cianozei buzelor
La debutul cianozei buzelor pentru un copil sau adult ar trebui sa se solicite imediat asistenta medicala. Ar trebui sa se revizuiasca în timpul evaluarii posibilele cauze ale cianozei. S-ar putea face analize de sange, evaluarea functiei cardiace, tensiunii arteriale si a pulsului cu ultrasunete a anumitor organe. Medicul trebuie sa fie familiarizat cu istoria bolii pacientului, astfel sa poata detecta cianoza si legatura între existenta unei probleme grave de sanatate.

Tratamentul cianozei buzelor
Tratamentul implica starea terapiei cu oxigen si respiratie asistata. Este necesar de a trata principalele cauze de cianoza, în scopul de a preveni deteriorarea în continuare și reaparitia problemei. Tratamentul în timp util de cianoza este complet optional, deoarece organismul poate suferi pentru perioade lungi de deficit de oxigen. Este posibil sa se deterioreze organe importante si tesuturi.

Atunci cand cianoza buzelor este cauzata de înghet sau de urcatul la altitudini prea mari, ar trebui sa incalziti corpul si sa imbunatatiti circulatia, în timp ce acestea din urma revin la un nivel normal.

Adauga un comentariu