Stiri si curiozitati

Ce înseamnă narcisist. Specialiștii trag un semnal de alarmă față de acest comportament

Publicat: 29 apr. 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ce înseamnă narcisist. Specialiștii trag un semnal de alarmă față de acest comportament
În cele mai multe cazuri, este vorba despre persoane foarte interesate de putere, frumusețe și succes

Ești interesat de ce înseamnă narcisist și cum poți identifica acest tip de comportament? Termenul de „narcisism” vine din mitologia greaca. Conform legendei, un băiat frumos pe nume Narcis s-a îndrăgostit de propria reflexie în oglinda apei și a murit de durere fiindcă nu putea ajunge la propria imagine.

Ce înseamnă narcisist

Narcisismul este considerat o tulburare de personalitate care se caracterizează printr-o opinie exagerat de bună despre sine și o nevoie exagerată de atenție și admirație din partea celorlalți, până în punctul în care pacientul devine nefericit sau dezamăgit. Din cauza atitudinii pe care o au față de ceilalți, aceste persoane pot avea probleme inclusiv în plan profesional sau personal. Acest tip de tulburare de personalitate afectează până la 6,2% din populație și conform statisticilor este mai puțin frecventă la bărbați decât la femei. Tulburarea se poate gestiona prin terapie psihologică și anumite modificări ale stilului de viață.

Persoanele care suferă de tulburarea de personalitate narcisista sunt arogante, sunt auto-centrate pe propriile nevoi, sunt solicitante în raport cu ceilalți, au o stimă de sine extrem de ridicată.

În cele mai multe cazuri, este vorba despre persoane foarte interesate de putere, frumusețe și succes. În unele cazuri, există un risc major ca astfel de persoane să se angajeze în jocuri de noroc sau anumite comportamente sexuale. Persoanele cu o stima de sine sănătoasă au o tendință spre modestie, în vreme ce persoanele cu narcisism consideră că sunt mai bune decât toți ceilalți.

Cauzele acestei tulburări de personalitate nu sunt pe deplin înțelese, cele mai multe studii indicând o componentă genetică. Mai mult, există o serie de factori de mediu care pot contribui la dezvoltarea acestei tulburări, precum: abuz sau neglijare în copilărie, răsfăț exagerat din partea părinților, așteptări nerealiste din partea părinților. Unele studii din 2021 arată că nu este foarte clar dacă narcisismul este mai frecvent în culturile individualiste decât în culturile colectiviste.

De ce tot mai mulți tineri au acest comportament

Specialiștii în sănătate psihică și emoțională spun că aceste tipuri de comportamente sunt extrem de toxice iar aceste persoane au o stimă de sine mult prea ridicată pentru a fi atente cu cei din jur. Asta îi va trage mult în jos pe cei care adoptă astfel de comportamente atât pe plan personal, deoarece le va fi extrem de greu să își găsească pe cineva potrivit cât și să-și întemeieze o familie, tot din aceleași considerente, dar și pe plan profesional.

Psihologii trag un semnal de alarmă asupra a ceea ce înseamnă narcisist pentru că se observă o tendință în creștere a acestui tip de comportament toxic la tineri. Este bine de știut că persoanele narcisiste au capacitatea de a manipula comportamentul și sentimentele celorlalte persoane și tocmai de aceea trebuie stabilite limite clare. Recunoașterea unui comportament narcisist poate fi dificilă, tocmai de aceea se recomanda consultarea unui medic specialist sau psihoterapeut si urmarea unui tratament adecvat. Psihoterapia poate învăța pacientul cu ce înseamnă narcisist să: îmbunătățească relațiile cu cei din jur, mențină relațiile personale, identifice propriile puncte forte, pentru a tolera criticile și eșecurile, gestioneze emoțiile, facă față problemelor care au legătură cu stima de sine, stabilească obiective realiste. Psihoterapia poate fi recomandată inclusiv membrilor familiei, pentru că pacientul are nevoie de ajutor extins în perioada de recuperare.

Adauga un comentariu