Stiri si curiozitati

Care sunt semnele de circulație de avertizare? Iată semnificația celor mai întâlnite indicatoare din această categorie

Publicat: 21 ian. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Care sunt semnele de circulație de avertizare Iată semnificația celor mai întâlnite indicatoare din această categorie
Există aproximativ 50 de indicatoare rutiere de avertizare.

Semnele de circulație de avertizare sunt destinate atenționării șoferilor cu privire la diverse pericole sau la anumite reguli, ce trebuie respectate pe sectoarele de drum pe care sunt amplasate.

Acest tip de indicatoare sunt, în majoritatea lor, în formă de triunghi, cu fond alb, încadrat de o dungă roșie pe margine. Cu toate acestea, sunt și indicatoare de avertizare de alte culori sau sub alte forme, cum ar fi cele pentru atenționarea șoferilor că urmează curbe, treceri la nivel cu calea ferată sau cele care indică distanțele până la ieșirile de pe autostrăzi. Nerespectarea acestora poate pune în pericol atât viața șoferilor, cât și pe cea a altor participanți la trafic. Câte astfel de indicatoare există și care este semnificația lor, veți afla în rândurile care urmează.

Care sunt semnele de circulație de avertizare?

Există aproximativ 50 de indicatoare rutiere de avertizare. De cele mai multe ori, acestea sunt reprezentate de un triunghi roșu, în interiorul căruia se află, pe fundal alb, un semn (de exemplu, o bulină neagră, un animal, o săgeată etc.). Iată care sunt cele mai întâlnite indicatoare rutiere de avertizare.

Curbă la dreapta sau Curbă la stânga

Un indicator des întâlnit este cel care arată curba la dreapta sau curba la stânga. Primul se montează cu circa cel mult 200 de metri înainte de o curbă la dreapta. Fiind un semn de avertizare, şoferii nu sunt obligaţi să facă ceva anume (decât în cazul în care există un panou adiţional), însă nu au voie să oprească, să staţioneze pe carosabil, dar nici să întoarcă sau să depăşească în lipsa unei vizibilităţi foarte bune. De regulă, dacă în zona curbelor fără vizibilitate, panoul este adiţionat unui marcaj compus din linii continue.

Indicatorul care semnalează curbă la stânga se montează la minim 200 de metri de o curbă la stânga. Șoferii au datoria să reducă viteza de deplasare şi să nu execute manevre de depăşire, de mers înapoi sau de întors, atât timp cât vizibilitatea în respectiva curba nu este prea bună.

indicator curbă la dreapta
Curbă la dreapta

Zonă cu risc ridicat de accidente

Un alt indicator, a cărui semnificație nu mulți șoferi o cunosc, este cel cu bulina neagră. Acesta semnalează o zonă cu risc ridicat de accident. Mai exact, indică un sector de drum cu lungimea de maximum un kilometru, pe care, într-o perioadă de cinci ani consecutivi, s-au înregistrat minimum zece accidente grave de circulație, soldate cu cel puțin zece persoane decedate sau rănite grav.

La întâlnirea acestui indicator este recomandată reducerea vitezei de deplasare, sporirea atenției și evitarea efectuării oricăror manevre riscante.

indicatorul Zonă cu risc ridicat de accidente
Zonă cu risc ridicat de accidente

Presemnalizare trecere de pietoni

Acest indicator avertizează șoferii cu privire la apariția unei treceri de pietoni în următorii 50-150 de metri. Șoferilor li se recomandă ca, atunci când zăresc acest indicator, să reducă din timp viteza de deplasare şi să circule cu atenţie sporită.

indicator Presemnalizare trecere de pietoni
Presemnalizare trecere de pietoni

Drum cu denivelări și Denivelare pentru limitarea vitezei

Indicatorul „Drum cu denivelări” atenționează șoferii că în următorii 100-200 de metri vor întâlni porţiuni denivelate de drum. Astfel că, ei trebuie să circule cu atenţie şi să reducă viteza pentru a nu produce accidente.

Totodată, indicatorul „Denivelare pentru limitarea vitezei” se montează cu scopul de a micşora viteza de deplasare în zonele intens circulate de copii, precum şi pe străzile secundare, în locurile în care se produc frecvent accidente rutiere ca urmare a excesului de viteză.

indicator Drum cu denivelări
Drum cu denivelări

Circulaţie în ambele sensuri

Acest indicator se amplasează la ieşirea de pe străzile cu circulaţie într-un singur sens şi are rolul de a-i atenţiona pe şoferi cu privire la circulaţia în ambele sensuri.

Circulație în ambele sensuri
Circulație în ambele sensuri
Adauga un comentariu