Local

Casa de Asigurări de Sănătate Iași a efectuat multiple controale în județ! Furnizorii de medicamente au primit cele mai mari sancțiuni

Publicat: 17 sept. 2021
Clădirea sediului CAS Iași
Sute de amenzi aplicate de CAS Iași în urma neregulilor descoperite la mai mulți furnizori din Iași

Peste 200 de furnizori de medicamente din județul Iași au fost amendați cu aproximativ un milion de euro! De la începutul anului 2021 și până în prezent, Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Iași (CAS) a efectuat mai multe controale în diferite domenii. În total, peste 1.400 de furnizori au fost controlați, cuantumul amenzilor fiind de 10,155,287.30 de lei

De la începutul anului 2021 și până în prezent, Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Iași a efectuat mai multe controale în mai multe domenii, aplicând o serie de amenzi: asistență medicală primară, ambulatoriu de specialitate clinic, acupunctură, planificare familială și îngrijiri paliative, ambulatoriu de specialitate paraclinic, ambulatoriu de specialitate pentru medicină dentară, asistență medicală spitalicească, îngrijiri medicale la domiciliu, asistență medicală ambulatorie de specialitate pentru specialitatea clinică medicină fizică și de reabilitare, furnizori de medicamente și programe naționale de sănătate. În urma acestor controale, CAS Iași a întocmit 1.259 de sancțiuni cu o valoare totală de 10.155.287.30 de lei, aproape 2 milioane de euro.

Furnizorii ieșeni de medicamente, amendați cu aproximativ un milion de euro

Din cei peste 1.400 de furnizori ieșeni controlați, cea mai mare amendă, de aproximativ 1 milion de euro, a fost aplicată furnizorilor de medicamente. Principalele nereguli descoperite la acești furnizori au fost: neconcordanța între cantitatea ieșită pe rețete din farmacie și cantitatea de medicamente raportată în SIUI (Sistemul Informatic Unic Integrat), eliberarea de prescripții medicale care nu respectă protocoalele terapeutice, prescripții medicale fără respectarea regulilor de prescpripție și eliberare prevăzute de legislația în vigoare; nerespectarea programului de lucru și raportarea eronată, consum medicamente. În total, au fost controlați 217 furnizori, 11 acțiuni de control fiind efectuate în perioada de raportare, și au fost date 116 sancțiuni.

Amenzi colosale pentru furnizorii medicali din Iași

Peste 600 de furnizori de asistență medicală primară au fost amendați cu 345,768.01 lei. Principalele nereguli depistate de CAS Iași: rețete prescrise cu încălcarea prevederilor legale în vigoare; raportare servicii medicale acordate după data decesului asiguraților; înscriere pe lista de capitație fără cerere de transfer și nerespectarea programului de lucru. Furnizorii ambulatoriului de specialitate clinic, acupunctură, planificare familială și îngrijiri paliative au primit sancțiuni de aproximativ 2 milioane de lei, pentru nerespectarea programului de lucru, raportate eronată coduri de diagnostic, suprapunerea programului de lucru peste programul de gărzi, neîndeplinire condiții eligibilitate evaluare. Cei 50 de furnizori de asistență medicală spitalicească, sancționați cu 1,254,352.54 de lei, au fost depistați cu următoarele nereguli: rețete prescrise cu încălcarea prevederilor legale în vigoare; certificate de concedii medicale eliberate fără respectarea legislației; prescriere de rețete pentru asigurați internați în aceeași unitate sanitară sau în unități sanitare diferite.

Cea mai mică sancțiune a fost la furnizorii de programe naționale de sănătate

Principalele nereguli găsite la furnizorii de programe naționale de sănătate în urma controalelor efectuate de CJAS au fost: eliberarea de medicamente specifice care se acordă în tratamentul ambulatoriu al bolnavilor cu unele boli rare, fără respectarea normelor tehnice de realizare a programelor naționale de sănătate curative; diferențe între stocul de materiale sanitare din balanța de materiale a spitalului și datele raportate în SIUI; neactualizarea listei materialelor sanitare de care beneficiază bolnavii incluși în programele naționale de sănătate curative. Valoarea totală a amenzilor a fost de 27,706.46 lei.

Comentarii
  • Din cei peste 1.400 de furnizori ieșeni controlați, CAS Iași a întocmit 1.259 de sancțiuni ??????
    Adica, doar 141 de furnizori sunt corecti ? 10 % ?????????
    Halal servicii medicale, bravo !…….
    Felicitari !……

Adauga un comentariu