Sanatate

Ce cantitate de semințe de chia se consumă zilnic: Ce ne recomandă specialiștii

Publicat: 13 oct. 2021
lingura cu seminte de chia
Semințele de chia au ajuns abia în ultimii ani pe mesele românilor, însă câștigă în popularitate datorită beneficiilor pe care le aduc organismului

Semințele de chia au multiple beneficii pentru sănătate și multă lume a optat să le folosească în bucătărie ca și ingrediente, incluzându-le în multe preparate delicioase. Dar pentru a le putea consuma corect trebuie să știm ce cantitate de semințe de chia se consumă zilnic.

Chia, care poartă denumirea științifică de salvia hispanica, provine din Mexic și Guatemala și reprezintă o plantă înrudită cu menta. De la aceasta se folosesc semințele, care au valori nutriționale mari.

lingura cu seminte de chia

În limba mayasa, chia înseamnă „putere”, iar semințele plantei erau folosite încă din cele mai vechi timpuri de azteci și mayași, semințele de chia putând fi albe sau negre.

Consumate crude, întregi sau măcinate, cu adaos de lichid sau incluse în preparate, semințele de chia au ajuns abia în ultimii ani pe mesele românilor, însă câștigă în popularitate datorită beneficiilor pe care le aduc organismului.

lingura cu seminte de chia

Ce cantitate de semințe de chia se consumă zilnic: Ce spun nutriționiștii

Nutriționiștii sunt de părere că pentru un adult în greutate de peste 80 de kg, este recomandat un consum de maximum 3 linguri de semințe de chia pe zi. Asta înseamnă că pentru o femeie se recomandă aproximativ 2 linguri de semințe de chia pe zi.

Semințele de chia reprezintă un cumul de vitamine, minerale, fibre sănătoase și cantități importante de lipide din care cel mai mult este Omega 3.

Chiar dacă nu au multe vitamine, semințele de chia au un conținut bogat de minerale. Astfel, 100 de grame de semințe de chia conține 31 de grame de grăsimi (în principal acizi grași Omega 3 și Omega 6), 42 de grame de carbohidrați, 17 grame de proteine, 16 mg de sodiu, 407 mg de potasiu, 631 mg de calciu, magneziu, fier, fosfor și aminoacizi, precum arginină, alanine, lizină, triptofan.

seminte de chia

Beneficiile consumului de semințe de chia

Unul dintre cele mai mari beneficii ale consumului semințelor de chia este efectul anticancerigen. Acestea conțin mulți antioxidanți care neutralizează radicalii liberi, care pot duce la deteriorarea moleculelor celulelor și contribuie la procesul de îmbătrânire și la apariția unor boli grave, precum cancerul.

Semințele de chia protejează împotriva factorilor nocivi din mediul înconjurător, poluării, razelor UV sau fumului de țigară.

De asemenea, consumul de semințe de chia zilnic protejează organismului și pielea împotriva tuturor factorilor dăunători. Nutrienții puternici din compoziția acestora ajută la neutralizarea radicalilor liberi și rămân proaspeți mult timp, fiind extrem de longevivi.

Semințele de chia reprezintă o sursă energie. Tocmai de aceea, nutriționiștii recomandă consumul acestora înainte de a merge la sală pentru un antrenament intens sau dacă urmează să ai o zi plină de activități.

Semințele de chia sunt recomandate de către nutriționiști ca supliment în curele de slăbire.

lingura cu seminte de chia

Semințele de chia ajută la sănătatea creierului și scad nivelul de zahăr din sânge

În plus, semințele de chia, care sunt bogate în acizi grași Omega 3, contribuie la sănătatea creierului și ajută la reducerea inflamației acestuia, hrănesc și refac sinapsele neuronale, crescând astfel performanța creierului și prevenind deteriorarea acestuia.

Semințele de chia sunt recomandate persoanelor care suferă de diabet deoarece fibrele pe care le conțin ajută la scăderea nivelului de zahăr din sânge. În plus, acestea reduc riscul apariției bolilor de inimă și al accidentelor vasculare cerebrale.

Mai mult, conținutul ridicat de fibre duce la absorbția de până la 10-12 ori a greutății lor în apă. Astfel, se transformă într-un gel, care se expandează în stomac, sporind senzația de sațietate și ducând la absorbția lentă a alimentelor. Așa se reduce consumul de calorii. Conținutul ridicat de proteine ajută, de asemenea, la reducerea apetitului, așa că semințele de chia sunt recomandate în regimurile de slăbire.

Adauga un comentariu