Stiri si curiozitati

Ce este transpirația la plante și de ce este importantă? Tot ce trebuie să știi despre acest proces necesar

Publicat: 27 iun. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ce este transpirația la plante și de ce este importantă Tot ce trebuie să știi despre acest proces necesar
În cazul în care se află la căldură, plantele transpiră mai mult. Dacă temperatura ambiantă ajunge, însă, la un nivel ridicat, plantele se ofilesc.

Transpirația la plante este un proces continuu, prin care apa iese din frunze sub formă de vapori. Iată cât de important este acest proces și care sunt factorii ce îl pot influența.

Este binecunoscut faptul că, în timpul zilei, plantele produc oxigen prin fotosinteză, iar noaptea elimină dioxidul de carbon, fenomen ce poartă numele de „respirație”. Nu multă lume știe, însă, dar plantele pot să și transpire. Când are loc transpirația și ce beneficii obțin plantele prin evaporarea apei veți afla în rândurile care urmează.

plante verzi care transpiră
Este binecunoscut faptul că, în timpul zilei, plantele produc oxigen prin fotosinteză, iar noaptea elimină dioxidul de carbon, fenomen ce poartă numele de „respirație”.

Ce este transpirația la plante și ce rol are?

Așa cum am menționat, transpirația plantelor este un proces normal, caracterizat de ieșirea apei din frunze sub formă de vapori. Cantitatea de apă eliminată este strâns legată de numărul de stomate și de gradul acestora de deschidere. Mai mult, transpirația este influențată de mai mulți factori de mediu externi, precum: temperatura, lumina, umiditatea, aerul și vântul.

În cazul în care se află la căldură, plantele transpiră mai mult. Dacă temperatura ambiantă ajunge, însă, la un nivel ridicat, plantele se ofilesc.

De asemenea, un lucru interesant de precizat este că plantele transpiră mai mult ziua decât noaptea. Transpirația crește cu cât procesul de fotosinteză este mai intens.

În ceea ce privește umiditatea, dacă aceasta este crescută, transpirația plantelor scade. În schimb, cu cât aerul este mai uscat, cu atât transpirația crește.

Un alt factor care influențează transpirația este și vântul. Acesta ia de la suprafața plantelor aerul umed și îl înlocuiește cu aer. Prin urmare, transpirația crește în prezența vântului.

Transpirația la plante este extrem de importantă, deoarece ajută seva brută să ajungă mai repede dinspre rădăcină la frunze. În plus, contribuie și la împrospătarea sevei brute.

plante verzi care transpiră
În cazul în care se află la căldură, plantele transpiră mai mult. Dacă temperatura ambiantă ajunge, însă, la un nivel ridicat, plantele se ofilesc.

De câte tipuri poate fi transpirația la plante?

În funcție de locul în care are loc procesul, transpirația la plante poate fi stomatală, prin lentile și cuticulară.

Transpirația stomatală se realizează prin stomate și reprezintă aproximativ 90% din totalul apei pierdute. Transpirația efectuată prin lentile, în schimb nu poate fi ușor controlată de plantă și are loc în momentul în care stomatele sunt închise. În ceea ce privește transpirația cuticulară, aceasta se desfășoară prin intermediul cuticulei, într-un mod asemănător celei prin lentile. Aceasta nu reprezintă mai mult de 10%.

De pildă, transpirația frunzelor la angiosperme (plante care au semințele închise în fructe) are loc prin cuticulă (transpirația cuticulară), dar și prin stomate (transpirația stomatală). Acest proces este extrem de important, deoarece plantele au în frunze o rețea de patru ori mai densă decât în cazul altor plante.

Transportul sevei din sol este indus de scăderea presiunii hidrostatice în părțile superioare ale plantei, ea însăși datorită pierderii de apă prin stomate . Apa din sol este absorbită la rădăcini prin osmoză, iar substanțele dizolvate însoțesc creșterea apei în xilem (țesut lemnos alcătuit din vase lemnoase). În ceea ce privește volumul de apă depozitat în copaci, acesta variază în funcție de mai mulți factori: dimensiunea arborelui, proprietățile hidraulice specifice fiecărei specii, inclusiv anatomia lemnului, densitatea acestuia, toleranța la secetă, funcționarea stomatală în funcție de stresul apei (izohidric sau anisohidric).

Printre plantele care restricționează transpirația sunt coniferele și plantele din deșert, care au ace sau frunze suculente.

plante verzi care transpiră
Transpirația stomatală se realizează prin stomate și reprezintă aproximativ 90% din totalul apei pierdute.
Adauga un comentariu