Coronavirus

Ce trebuie să faci dacă ai covid. Pe cine anunți și când?

Publicat: 02 nov. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ce trebuie să faci dacă ai covid. Pe cine anunți și când
În acest ghid vei găsi răspuns la întrebările privind perioada de carantină / izolare acasă

Societatea Naţională de Medicină Familiei a dat publicităţii un ghid informativ. Ce trebuie să faci dacă ai covid, afli din acest ghid. Informaţiile sunt, cu siguranţă, de mare ajutor persoanelor bolnave şi familiilor acestora, dar şi celor care, până acum, au reuşit să evite infectarea cu SARS-COV-2.

Ghidul conţine informaţii pentru mai multe tipuri de scenarii. Haideţi să vedem despre ce este vorba:

1. Am simptomele unei boli respiratorii sau simptome ca de COVID-19. Ce fac?

”Să rămâi acasă şi să contactezi MF (medicul de familie, n. red.) sau 112. Cu medicul de familie vei discuta despre ce te supăra. Împreună veţi decide dacă vă veţi întâlni, dacă vei rămâne acasă pentru tratament, sau dacă este nevoie de testare pentru COVID-19.

Vei fi testat dacă este necesar de o echipă specializată, care se va deplasa la domiciliul tău (decizia aparţine Direcţiei de Sănătate Publică şi serviciului medical de urgente 112)”, afirma medicii de familie din România.

2. Pe cine anunţ că am fost depistat pozitiv cu covid?

”Rezultatul pozitiv este transmis imediat de către laborator către Direcţia de Sănătate Publică (DSP) teritoriala. Astfel eşti luat în evidenţă DSP. Vei fi contactat de DSP pentru a fi transportat la o unitate abilitată pentru evaluarea obligatorie şi pentru efectuarea anchetei epidemiologice. DSP va eliberă în termen de maxim 30 de zile de la ultima zi a perioadei de izolare „Decizia de izolare” în baza căreia vei putea solicita concediu medical.”

3. Am covid şi am ales să rămân acasă. Ce trebuie să fac mai departe?

”Iniţial, este necesară o evaluare într-o unitate medicală abilitată (evaluare obligatorie prin lege). Te vei deplasa cu ambulanţa către unitatea medicală abilitată. NU folosi în acest scop mijloace de transport proprii sau în comun! Te izolezi de restul familiei, reduci cât mai mult interacţiunea cu persoanele din jurul tău, porţi mască atunci când ieşi din zona de izolare.

Dacă este posibil, vei folosi singur o cameră şi o baie. Atunci când condiţiile nu îţi permit, încearcă măcar să dormi separat, să utilizezi continuu masca şi să dezinfectezi toate obiectele de folosinţă comună după ce le atingi. Vei anunţa medicul de familie pentru a fi luat în evidenţă. Vei discuta zilnic despre starea ta de sănătate cu medicul tău de familie prin consultaţii la distanţă (telefon, internet).”

4. Sunt izolat la domiciliu şi simt că se agravează starea mea de sănătate. Ce fac?

”Vei apela urgent serviciul 112.”

5. Ce să le spun celor cu care stau în aceeaşi locuinţă, contacti direcţi şi contacti indirecţi?

”Cei care aleg să rămână împreună cu tine vor primi o decizie de carantinare pentru întreaga perioadă cât tu eşti persoana izolată pentru COVID-19, dacă ai declarat în ancheta epidemiologica făcută de DSP aceste persoane. Vor respecta strict distanţarea faţă de tine pentru a reduce riscul de îmbolnăvire deoarece, mai ales în primele zile de boală, eşti mai contagios. Îşi vor urmări atent starea de sănătate pentru a depista repede eventualele semne de boală.

Vor contacta serviciul 112 sau medicul de familie dacă apar semnele unei boli respiratorii sau alte semne care pot fi caracteristice pentru COVID-19. Contactul direct este persoană apropiată de bolnavul COVID 19 (aţi locuit împreună sau aţi muncit împreună. Cei care, la rândul lor au venit în contact doar cu o persoană declarată ca fiind „contact direct”, nu cu un bolnav, nu vor fi carantinati chiar dacă locuiesc la aceeaşi adresă sau sunt colegi de muncă sau şcoală cu aceştia.”

6. În care zi din momentul diagnosticării trebuie să mă retestez, pentru a vedea dacă mai am sau nu coronavirus?

”Conform reglementărilor în vigoare NU este necesară retestarea. Indiferent de rezultatele unui alt test, persoana bolnavă nu mai este considerată contagioasă la încheierea celor 14 zile de izolare, dacă nu prezintă simptome.”

7. Mă pot întoarce la serviciu / şcoală? Dacă da, când şi în ce condiţii?

”Te poţi reîntoarce la activitatea anterioară după 14 zile, dacă nu mai prezinţi simptome, fără a fi necesar un test pentru aceasta. Vei respecta în continuare toate regulile de protecţie (obligatoriu cu masca în primele zece zile).”

8. Sunt izolat acasă. Cum îmi iau concediu medial de la medicul de familie pentru perioada de carantină sau de izolare?

”Este esenţială decizia de izolare/carantinare (după caz) emisă de DSP. Dacă ai ieşit din perioada de izolare de 14 zile (ai fost bolnav COVID-19), vei transmite medicului tău de familie decizia de izolare emisă de DSP. Apoi vei primi certificatul de concediu medical. Dacă eşti elev sau student, vei primi un document util pentru motivarea absentelor şi un aviz epidemiologic pentru reintrare în colectivitate.

Dacă ai stat în carantină, fiind contact apropiat cu o persoană bolnavă COVID-19, vei prezenta medicului de familie decizia de carantinare emisă de DSP în baza căreia îţi va fi eliberat concediul medical pentru perioada consemnată în decizie.
IMPORTANT! Concediile medicale se eliberează retroactiv, în termen de 30 de zile de la ieşirea din izolare sau carantina”, precizează membrii Societăţii Naţionale de Medicină Familiei.

Ce fac dacă sunt suspect de Covid-19 sau dacă am fost confirmat pozitiv

Informaţii detaliate a publicat şi Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti (DSP).

„Ce înseamnă caz suspect?

Orice persoană cu infecţie respiratorie acută (debut brusc cu cel puţin unul din următoarele simptome: tuse, febră, dificultate în respiraţie (scurtarea respiraţiei)
SAU

Orice persoană cu pneumonie, bronhopneumonie +/- pleurezie

SAU

Orice persoană cu infecţie respiratorie acută severă (SARI) (febră său istoric de febră ŞI tuse ŞI dificultate în respiraţie (scurtarea respiraţiei) ŞI care necesită spitalizare peste noapte)

Ce înseamnă contact direct?

  • Persoana care locuieşte în aceeaşi gospodărie cu un pacient cu COVID-19
  • Persoana care a avut contact fizic direct cu un caz de COVID-19 (ex. strângere de mâna fără igiena ulterioară a mâinilor);
  • Persoana care a avut contact direct neprotejat cu secreţii infecţioase ale unui caz de COVID-19 (ex. în timpul tusei, atingerea unor batiste cu mâna neprotejată de mănuşa)
  • Persoana care a avut contact fata în faţă cu un caz de COVID-19 la o distanţă mai mică de 2 m şi cu o durată de minim 15 minute
  • Persoana care s-a aflat în aceeaşi încăpere (ex. sala de clasă, sala de şedinţe) cu un caz de COVID-19, timp de minimum 15 minute şi la o distanţă mai mică de 2 m

Ce înseamnă caz confirmat?

O persoană cu confirmare în laborator a infecţiei cu SARS-CoV-2, indiferent de semnele şi simptomele clinice.”

Sfaturile DSP dacă eşti caz confirmat sau suspect de COVID-19

Şi următoarele informaţii îţi vor fi de un real folos:

„Situaţia 1: CAZ SUSPECT – Există simptomatologie de infecţie respiratorie sau alte semne descrise.

”Rămânem acasă în izolare din momentul în care recunoaştem simptomele descrise! Sunăm la medicul de familie şi îl informăm despre starea medicală. Anunţăm DSPMB urgent prin e-mail ( [email protected]) sau telefonic la nr. unic 0219462. Aşteptam să vină Ambulanta trimisă de DSP, care ne va face testarea pentru SARS-CoV-2. DSPMB va emite o Decizie prin care suntem obligaţi să stăm izolaţi la domiciliu sau la altă adresă declarată.

Dacă starea de sănătate se agravează, sunăm 112, pentru consult medical şi eventuală internare. Dacă rezultatul este pozitiv, atunci DSPMB va emite o Decizie de prezentare într-o unitate spitalicească, pentru evaluare clinică şi paraclinica, care durează maxim 48 de ore, în funcţie de starea de sănătate a pacientului. Această prezentare la spital, se face apelând la 112( de către DSPMB/pacient), menţionând Decizia primită de la DSP. Medicul care face examinarea pacientului va recomanda izolare în spital/la domiciliu/într o altă locaţie în funcţie de rezultatele evaluării. DSPMB va emite o decizie care să cuprindă recomandarea medicului cu perioada de izolare, în baza căreia pacientul va putea primi concediul medical.

Atenţie! Măsura izolării încetează la data confirmării persoanei ca fiind vindecată pe baza examinărilor clinice şi paraclinice sau a recomandării medicului care constată că riscul de transmitere a bolii nu mai exista!

Dacă rezultatul testării este negativ, atunci, de la data primirii rezultatului, Decizia de izolare la domiciliu îşi pierde valabilitatea, iar pacientul va beneficia de concediu medical direct de la medicul de familie, pentru diagnostic de infecţie respiratorie non COVID.”

Situaţia 2: Contact direct cu o persoană despre care aflăm că are rezultat SARS-CoV-2 pozitiv

Rămânem în izolare la domiciliu imediat ce am aflat despre situaţia descrisă. Dacă avem posibilitatea, rămânem singuri în izolare. Dacă nu avem posibilitatea, stăm cât de mult se poate izolaţi în altă cameră faţă de restul familiei, folosim masca toţi din casă atunci când ne întâlnim, curăţam bine suprafeţele din spaţiile comune (baie şi bucătărie).

Persoanele care locuiesc la aceeaşi adresă, alături de noi, NU STAU ACASĂ, nu intra în izolar, nu sunt consideraţi contacti ai persoanei pozitive şi nu beneficiază de concediu medical! Imediat anunţăm medicul de familie pentru monitorizare.

Pe cine și cum anunți?

Anunţăm la DSPMB, prin e-mail : [email protected] pentru a primi Decizia de carantină necesară eliberării concediului medical, în baza unei declaraţii pe proprie răspundere completată olograf /digital, cu informaţii complete (Nume şi prenume,adresa de domiciliu, adresa de izolare – dacă e diferită de cea de domiciliu, nr telefon sau nr telefon persoana de contact, adresa email personală sau la care este acces, nr fax – dacă există, descrierea situaţiei de caz, data contactului direct, dată la care am aflat, orice alte informaţii relevante).
Dacă starea de sănătate se înrăutăţeşte pe parcursul perioadei de carantină (cele 14 zile de la data contactului fizic), se anunţă medicul de familie şi/sau apel 112, pentru consult medical.

ATENŢIE: Nu trimiteţi mai multe e-mail-uri pentru aceeaşi persoană. Orice e-mail adiţional vă va plasa automat la coadă, timpul de aşteptare fiind resetat!

Notă: Conform legislaţiei, testarea pentru SARS-CoV-2 gratuită se efectuează doar pacienţilor care au fost contacti direcţi şi prezintă semne de boală.

Atenţie! – data de la care se acorda concediul medical este dată ultimului contact cu o persoană cu infecţie COVID, indiferent de data la care aflăm că persoana respectivă este purtătoare de SARS-CoV-2. Dacă aflăm după câteva zile de la contact, vom sta în carantină în casă, şi vom avea dreptul la concediu medical aferent numărului de zile rămas până la 14 zile de la data contactului ( de exemplu: avem contact direct conform definiţiei pe 03.08 şi aflăm că e pozitiv pe 05.08; vom sta acasă de la data de 06.08 până la data de 17.08)

Dacă, urmare a testării, pacientul devine pozitiv, se urmează paşii menţionaţi la SITUAŢIA 1.”

Situaţia 3: Pacient asimptomatic care îşi face test COVID la cerere cu rezultat pozitiv

”Situaţia 3.1 – Nu avem simptomatologie, dar vrem să facem testarea SARS-CoV-2 la cerere.

Situaţia 3.2 – Nu avem simptomatologie şi vrem să plecăm în vacanţă, într-o tară care ne solicita obligatoriu testare SARS-CoV-2.

Situaţia 3.3. – Suntem testaţi la locul de muncă

Ce trebuie să faci dacă ai covid? Cum procedezi dacă testul e pozitiv?

Dacă rezultatul este pozitiv, pacientul rămâne în izolare la domiciliu. Dacă nu avem posibilitatea, stăm cât de mult se poate izolaţi în altă cameră faţă de restul familiei, folosim masca toţi din casă atunci când ne întâlnim, curăţam bine suprafeţele din spaţiile comune (baie şi bucătărie).

Persoanele care locuiesc la aceeaşi adresă, alături de noi, sunt consideraţi contacti ai persoanei positive, vor sta în izolare şi beneficiază de concediu medical! DSPMB va emite şi va comunica pacientului o Decizie de prezentare într-o unitate spitalicească, pentru evaluare clinică şi paraclinica, care durează maxim 48 de ore, în funcţie de starea de sănătate a pacientului. Această prezentare la spital, se face apelând la 112, menţionând Decizia primită de la DSP.

În cazul în care pacientul refuza să respecte obligaţia de prezentare la o unitate spitalicească conform Deciziei primite de la DSPMB, pacientul este pasibil de răspundere penală conform legii.

Atenţie! Nerespectarea obligaţiei anterior prevăzute duce la imposibilitatea acordării concediului medical.

Atenţie!Testul COVID la cererea persoanei este suportat integral de pacient.”

Situaţia 4: Persoane intrate în România din zone cu risc epidemiologic conform INSP

”Persoana completează declaraţia pe propria răspundere în fata reprezentantului DSPMB din frontiera prin care se oblige să intre în carantină la domiciliu sau la o altă adrea declarată expres, pentru o perioadă de 14 zile de la data intrării în ţară.

În baza declaraţiei pe propria răspundere a persoanei, DSPMB emite decizia de carantină pe care o comunică pacientului şi organului de poliţie care va urmări respectarea prevederilor legale cu privire la carantină.

Dacă în perioada de carantină apar simptome, se urmează paşii prezentaţi în SITUAŢIA 2.

Dacă după trecerea celor 14 zile de la intrarea în ţara persoană nu prezintă simptome specifice, aceasta iese din carantina şi va obţine concediul medical de la medicul de familie, în baza deciziei emise de DSPMB.

Atenţie! În carantină intra doar personele pentru care se emite decizie de către DSP, nu şi colocatarii. Aceştia nu sunt constiderati în carantină şi nu beneficiază de concediu medical!

NOTĂ: Pentru această situaţie NU ESTE NEVOIE DE TESTARE COVID!!!”

Reguli generale, potrivit DSP – Ce trebuie să faci dacă ai covid

Ce mai recomandă echipa medicală din cadrul DSP:

  • ”Persoana diagnosticată SARS-CoV-2 pozitiv va fi sunată de personalul responsabil cu efectuarea anchetelor epidemiologice din cadrul D.S.P.M.B. Aceasta va efectua anchetă în baza rezultatului la test;
  • Persoana diagnosticată SARS-CoV-2 pozitiv este transportată doar cu ambulanţa la o unitate sanitară specializată în vederea evaluării de către un medic specialist.

Medicul specialist, după evaluarea clinică şi paraclinică, recomandă, după caz:

  • continuarea izolării la domiciliu până la 14 zile;
  • internarea în unitatea sanitară până la 14 zile.

Persoana diagnosticată SARS-CoV-2 pozitiv pentru care s-a stabilit continuarea izolării la domiciliu, anunţă medicul de familie pentru a putea fi monitorizată şi pentru a i se putea emite concediu medical.

În situaţia în care persoana diagnosticată SARS-CoV-2 pozitiv refuză măsura izolării la domiciliu sau măsura prelungirii internării/izolării, medicul informează de îndată, după consemnarea refuzului persoanei, D.S.P.M.B.. Aceasa va emite decizia prin care confirmă sau infirmă măsura izolării sau a prelungirii izalarii recomandate de medic.

Prin excepţie, persoanele pentru care se instituie măsură de carantină declară pe propria răspundere că nu îşi pot asigura condiţiile de separare fizică la domiciliu sau la locaţia declarată. Acestea pot opta pentru măsura carantinei instituţionalizate, în spaţii special destinate puse la dispoziţie de autorităţile administraţiei publice locale.”

Iată, așadar, ce trebuie să faci dacă ai covid. Urmează sfaturile de mai sus pentru a te proteja atât pe tine, cât și pe cei din jurul tău.

Adauga un comentariu