Terapii alternative

Cea mai usoara cale de a avea un somn odihnitor

Publicat: 14 feb. 2020

Mirosul partenerului, imprimat pe un tricou, de pilda, poate imbunatati somnul, arata un studiu realizat la Universitatea British Columbia.

Experimentul realizat pe 155 de subiecti a aratat ca aceia care fusesera expusi la mirosul partenerului peste noapte (in lipsa acestuia) au avut parte de un somn de o calitate mai buna decat ceilalti.

Potrivit lui Marlise Hofer, autorul studiului, calitatea somnului celor care au dormit insotiti de mirosul partenerului a fost imbunatatita cu 2%. Nu pare mult, dar e echivalentul suplimentelor de melatonina, pe care multi le iau inainte de culcare si se declara multumiti de eficienta lor.

In cadrul experimentului, 155 de subiecti au primit fie un tricou imprimat cu mirosul partenerului, fie unul purtat de un strain, fie un tricou curat.

In primul caz, partenerul purtase tricoul (curat) timp de 24 de ore, nu folosise deodorant sau alte produse de igiena cu miros, se abtinuse de la fumat, sport si nu mancase anumite alimente despre care se stie ca pot schimba mirosul corpului. Apoi, tricoul a fost inghetat, pentru a fi conservat mirosul, relateaza ziare.com, care citeaza Medical Xpress.

Participantilor la studiu li s-a dat un tricou, pentru a-l aseza pe perna, fara a li se spune insa pe care l-au primit. Pe rand, au dormit acompaniati cu fiecare dintre tricouri cate o noapte. Somnul le-a fost monitorizat si au raspuns si unui chestionar, dupa trezire. A devenit foarte clar ca atunci cand dormisera insotiti de aroma partenerului somnul a fost de mai buna calitate.

De mentionat e ca, pentru a functiona aceasta strategie, e nevoie ca partenerul sa aiba ceva „vechime”. Atunci, acel miros e asociat cu senzatia de siguranta, calm si relaxare, toate acestea crescand calitatea somnului, la fel cum s-ar intampla in proximitatea persoanei iubite.loading...

Adauga un comentariu