Cancan ultimă oră

Cele mai eficiente 11 remedii naturiste pentru tuse

Publicat: 08 nov. 2019
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cele mai eficiente 11 remedii naturiste pentru tuse

Pe parcursul unei răceli ne confruntăm cu tusea seacă şi tusea productivă, ambele la fel de sâcâitoare. Natura ne ajută însă cu câteva remedii uşor de folosit, pentru ameliorarea tuşei.

Ceapă
Da, puteţi trata tusea cu succes folosind ceapă, atât sub formă de sirop cât şi sub formă de ceai. Pentru ceai, fierbeţi ceapă şi adăugaţi o jumătate de lămâie, câteva frunze de mentă şi puţină miere de albine. Ideal este să consumaţi patru căni pe zi. Dacă optaţi pentru siropul de ceapă, trebuie să ştiţi că acesta ajuta şi la decongestionarea cailor respiratorii, dar reduce şi febră şi combate tusea seacă.

Ridiche neagră
Indiferent dacă tusea care vă supăra este seacă sau productivă (cu expectoraţie), ridichea neagră este raspunul problemei voastre. Puteţi cumpăra siropul de ridiche neagră din farmacii naturiste, dar la fel de bine îl puteţi prepara în casă. Tăiaţi frunzele şi în scobitura rămasă adăugaţi câteva linguri de miere şi lăsaţi la macerat peste noapte. De a doua zi, puteţi începe administrarea cu 3-6 linguriţe, de preferinţă între mese.

Miere
Pe lângă folosirea în combinaţie cu sucul de lămâie sau hreanul, mierea de albine este indicată în cazul tusei pentru proprietăţile sale calmante. Mai mult, mierea de albine are aceeaşi putere de vindecare ca şi dextrometorfanul, un ingredient activ folosit de majoritatea siropurilor împotriva tuşei. Mai puteţi amesteca mierea cu tinctura de propolis sau cu suc de ridiche neagră tot pentru calmarea şi combaterea tuşei.

Hrean
Sezonul rece este unul dintre cei mai mari duşmani ai sistemului imunitar, însă mulţi specialişti recomanda hreanul drept un antibiotic natural şi o sursă importantă de calciu, magneziu, vitamina C. Toate acestea sunt eficiente în lupta cu stafilococii şi streptococii dar prezintă şi proprietăţi expectorante. Pentru calmarea tusei, cea mai bună metodă este să consumaţi rădăcină de hrean rasă, în amestec cu mierea de albine.

Lămâie
Mulţi medici naturişti sunt de acord că cel mai bun remediu pentru tuse este reprezentat de siropul de lămâie şi miere preparat în casă. De exemplu, puteţi amesteca sucul de la una sau două lamai cu două sau trei linguriţe de miere de albine. Siropul rezultat are proprietăţi calmante dar în acelaşi timp şi dezinfectante, însă aveţi grijă să nu mai consumaţi nimic cel puţin 30 de minute după administrarea siropului.

Pătlagina
Frunzele de pătlagina sunt cunoscute pentru proprietăţile lor emoliente, antiinflamatorii şi antimicrobiene, deci vă puteţi baza pe această plantă în caz de tuse, dar întrebuinţările pătlaginii se extind şi în cazul laringitelor, faringitelor sau a răcelilor. Ca mod de administrare, pătlagina se poate consuma sub formă de pulbere după mese, ca infuzie sau ca sirop.

Tei
Amestecat cu bicarbonat de sodiu, ceaiul de tei este folosit pentru gargara şi poate trata cu succes amigdalele inflamate şi tusea convulsivă. În plus, ceaiul de tei are şi un efect uşor sedativ datorită substanţelor active conţinute de florile de tei, ceea ce ajută la calmarea iritaţiilor produse de tuse dar şi la combaterea tulburărilor de somn.

Ciuboţica cucului
Ciuboţica cucului este una dintre primele plante care apar primăvara, iar florile au un parfum asemănător cu cel al freziilor. Pentru siropul de tuse se folosesc rădăcinile, care se administrează de mai multe ori pe zi, fără a depăşi doză de două, maximum trei linguriţe. Pentru dureri de gât, se recomandă o linguriţă rasă din pulberea obţinută prin măcinarea florilor de ciuboţica cucului, de trei ori pe zi, între mesele principale.

Muguri de pin
Bogaţi în tanin şi vitamina C, mugurii de pin sunt alegerea naturistă ideală în cazul tusei datorită proprietăţilor antiseptice şi expectorante pe care le oferă. Sunt de asemenea eficienţi şi în cazul bronşitelor, iar ca administrare, mugurii de pin pot fi prezenţi sub formă de ceai sau sirop.

Ghimbir
Ghimbirul este un remediu eficient în tratarea tusei astmatice, având proprietăţi antiinflamatoare. Substanţele active din ghimbir relaxează membrana cailor respiratorii, reuşind să combată şi să prevină tusea. Fierbe câteva felii de ghimbir în apă, opreşte focul, acoperă recipientul cu o farfuriuţă şi lasă-l câteva minute. Consumă apoi ceaiul îndulcit cu miere, dar şi cu un strop de zeamă de lămâie.

Inhalaţii cu aburi
Tusea productivă, care produce mucus, poate fi ameliorată cu ajutorul inhalaţiilor cu aburi. Fă-ţi un duş fierbinte cu aburi din belşug şi respira abdominal cât timp stai în baie. După ce ieşi din baie, asigură-te că bei un pahar plin cu apă pentru a preveni deshidratarea.

Adauga un comentariu